Työkyvyn tuen tiimien toiminnan juurruttaminen ja edelleen kehittäminen. Taustana ja lähtökohtana Toimeksi-hankkeessa kuvattu työkyvyn tuen tiimien toimintamalli.

Toimintaympäristö

Etelä-Pohjanmaalla on toiminut työkyvyn tuen tiimejä vuodesta 2015 lähtien osalla alueista. Työkykyohjelman Toimeksi-hankkeen myötä tiimitoiminta laajeni koko maakunnan alueelle. Hankkeen aikana luotiin alueelle yhtenäinen toimintamalli, jonka jalkauttamista, juurruttamista ja edelleen kehittämistä on jatkettu edelleen tästä kokonaisuudesta löytyvän kuvauksen mukaisesti. Linkin takaa löytyvään Toimeksi-hankkeen työkyvyn tuen tiimien kokonaisuuteen on hyvä tutustua ennen tähän toimintamalliin tutustumista.

Toimeksi-hankkeen aikana Etelä-Pohjanmaan alueelle luotiin myös eritysryhmien työkyvyn tuen palvelukokonaisuus. Tätä kokonaisuutta ei kuitenkaan ole tällä hetkellä mahdollista toteuttaa organisaatiomuutosten ja henkilöstöresurssien vuoksi. 

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kehittämistyötä on jatkettu Työkykyohjelman tavoitteiden mukaisesti. Toiminnan pohjana on malli, joka on luotu Toimeksi-hankkeessa. Edellä olevan linkin takaa löytyy kuvaus Etelä-Pohjanmaan työkyvyn tuen tiimien toiminnasta, johon on hyvä tutustua ennen tähän toimintamalliin tutustumista.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Työkyvyn tuen tiimien toiminta on jatkunut Etelä-Pohjanmaalla pitkään. Toimeksi-hankkeen aikana toimintaa yhtenäistettiin, mutta sen juurruttaminen jäi kesken. Toiminnan juurruttaminen, tiimin koordinoinnin pilotoinnin sekä kehittämistyön edelleen jatkaminen ovat olleet kehitystyön lähtökohtana. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämistyön tueksi on luotu kehittäjätyöryhmä, joka koostuu jokaisen sote-keskuksen alueen tiimin asiantuntijoista. Mukaan on kutsuttu joka tiimistä vähintään yksi edustaja, mutta useimmista tiimeistä mukana on monialainen edustus. 

Kehittäjätyöryhmässä on mukana eri organisaatioiden ja alojen ammattilaisia:

  • TE-palvelut (alueen kuntakokeilujen ja Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston omavalmentajia ja asiantuntijoita)
  • Kela (ratkaisuasiantuntija)
  • Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue (terveydenhoitajia, sosiaaliohjaajia, psykiatrinen sairaanhoitaja)

Kehittäjätyöryhmän tavoitteet:

  • varmistaa toiminnan yhtenäisyyden säilyminen koko Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella
  • markkinoinnin suunnitteleminen
  • edelleen kehittäminen: lomakkeet, perehdytyskansio, prosessi
  •  yhteinen tiimien välinen vertaistuki ja keskustelu

Lisäksi jokaista työkyvyn tuen tiimiä on tavattu sote-keskuksittain sekä osallistettu kaikki tiimiläiset toiminnan arviointiin Webropol-kyselyn avulla.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kehittämistyön ensisijainen kohderyhmä oli työkyvyn tuen tiimissä toimivat ammattilaiset. Ammattilaisten osaamisen lisääminen ja vahvistaminen sekä työkyvyn tuen tiimien yhtenäisen toimintamallin juurruttaminen edistävät asiakkaiden työ- ja toimintakyvyn haasteiden huomioimista kokonaisvaltaisesti sekä oikeaan aikaan.  

Idean konkretisointi ja visualisointi

Työkyvyn tuen tiimit toimivat yhtenäisesti ja säännöllisesti koko Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen alueella, jokaisessa sotekeskuksessa. Tavoitteena on, että tiimit tarjoavat asukkaille ympäri hyvinvointialuetta tasalaatuista palvelua yhtenäisellä kokoonpanolla samaa prosessia noudattaen.

Ratkaisun perusidea

Työkyvyn tuen tiimit toimivat säännöllisesti ja yhtenäisesti koko Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. 

Kehittämistyön aikana työkyvyn tuen tiimitoiminnasta on laadittu perehdytyskansio, jossa on käsitelty teemoja laajemmin työkyvyn ja työllistymisen tuen kokonaisuuksiin liittyen. Lisäksi on laadittu posteri työkyvyn tuen tiimeistä, posteri liitteenä. 

Työkyvyn tuen tiimien lomakkeita ja toimintaprosessia on päivitetty edelleen käyttökokemusten pohjalta. Lomakkeet löytyvät työkyvyn perehdytyskansion liitteinä.

Liitteet
Kuva
Työkyvyn tuen tiimit Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen sote-keskuksissa
Työkyvyn tuen tiimit Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen sote-keskuksissa
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin prosessikuvaus liitteenä.

Työkyvyn tuen tiimien toiminta on koko ajan perustunut ns. olemassa olevaan resurssiin. Kaikki toiminnassa olevat organisaatiot ovat alueella sitoutuneet toimintaan, vaikka se ei ole lakisääteistä.

Alueella on tiimitoiminnasta pitkä historia, joka on asettanut yhtenäisen toimintamallin luomiselle sekä mahdollisuuksia että haasteita. Yhtenäinen toimintamalli on näyttäytynyt toimivana ja tehokkaana, mutta samalla vanhoista toimintatavoista luopuminen ja uuden toimintamallin hyväksyminen vie aikaa. 

Liitteet
Kuva
Työkyvyn tuen tiimien toimintamalli, päivitetty 06/2023