Vaativat erot asiantuntijaryhmä ammattilaisen tukena hyvinvointialueella

Lapsiperhepalvelujen ammattilaisten tukena toimiva vaativien erotilanteiden moniammatillinen konsultaatioryhmä. 

Toimintamallin nimi
Vaativat erot asiantuntijaryhmä ammattilaisen tukena hyvinvointialueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Lapsiperhepalvelujen ammattilaisten tukena toimiva vaativien erotilanteiden moniammatillinen konsultaatioryhmä. 

Toteutuspaikka
Sisä-Suomen yhteistyöalue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Luotu

04.01.2024

Viimeksi muokattu

22.02.2024
Ratkaisun perusidea

Vaativien erotilanteiden konsultaatio on tarkoitettu ammattilaisten työn tueksi erityisen vaativissa, pitkittyneissä ja kompleksisissa ero-, huolto- ja tapaamisriidoissa. Monialainen reflektointi ja tuki tuo näkökulmia ja suosituksia työskentelyyn perheen kanssa sekä auttaa ammattilaista arvioimaan tilanteeseen liittyviä riskejä. Vaativan tason tukirakenteiden tavoitteina on auttaa ja tukea erityisesti ammattilaisia ja lapsia, nuoria ja perheitä erityisen haastavissa, vaikeissa ja kompleksisissa tilanteissa. Toimivilla tukirakenteilla vähennetään myös omalta osaltaan kalliiden erikoistuneiden palvelujen tarvetta sekä tuetaan hyvinvointialueen pitovoimaa työnantajana. 

Toimintaympäristö

Sisä-Suomen yhteistoiminta-alueen (YTA) muodostavat Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Etelä-Pohjanmaa. Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä on jo useamman vuoden toimineet vaativien erotilanteiden konsultaatioryhmät. Etelä-Pohjanmaalle perustettiin OT-hankkeen aikana vastaava konsultaatioryhmä. Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla ryhmä toimii Eroperheiden konsultaatioryhmä nimellä, ja Kanta-Hämeessä Huoltoriitatyöryhmä nimellä. 

Sisä-Suomen hyvinvointialueiden vaativien erotilanteiden konsultaatioryhmät ovat erilaisia kokoonpanoltaan. Asiantuntijoina eri ryhmissä on edustajia seuraavilta tahoilta: perheneuvola, lastensuojelun sosiaalityö, palvelutarpeen arviointi, perheoikeudelliset palvelut, perheasiain neuvottelukeskus, kriisi- ja väkivaltatyö, erotyö (Ensi- ja turvakotien liitto), oppilashuolto, kouluterveydenhuolto, lasten psykiatria, aikuispsykiatria. Lakimiesedustus on ryhmissä joko kiinteänä jäsenenä tai kutsuttuna tarvittaessa. Kaikilla konsultaatioryhmillä on puheenjohtaja/koordinaattori. Hyvinvointialueiden ryhmien OT-tasoinen täydentävä tuki toteutuu siten, että Taysin Lasten oikeuspsykiatrian oikeuspsykologi  osallistuu erityisasiantuntijana mukaan.  

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Toimintamalli on tarkoitettu sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan ammattilaisille.  

Välillinen kohderyhmä ovat näiden ammattilaisten asiakkaat: lapset, nuoret ja perheet. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Sisä-Suomen OT-hankkeessa kehitettiin yhdessä ammattilaisten kanssa jo olemassa olevia vaativien erotilanteiden tukirakenteita (Pirkanmaa, Kanta-Häme), luotiin uusi tukirakenne (Etelä-Pohjanmaa) vaativiin erotilanteisiin, verkostoitiin ja koulutettiin Sisä-Suomen erotyötä tekeviä ammattilaisia ja yhdenmukaistettiin alueen konsultaatioryhmien toimintatapoja ja –periaatteita. 

Sisä-Suomen vaativien erotilanteiden tukirakenteiden kehittäminen pohjaa aikaisemman OT kehittämisen lisäksi myös seuraaviin kokonaisuuksiin: Vaativan erotyön käsikirja (Ensi- ja turvakotien liitto), Vaativat erotilanteet ja eron jälkeinen väkivalta nettisivut (THL), Etelä-Pohjanmaan lastensuojelun 14§ mukainen asiantuntijaryhmä sekä Sisä-Suomen Barnahus –hankkeen monialaisen arviointityöryhmän toiminta ja kehittäminen.  

Yhteiskehittämisen pohjalta syntyi näkemys huomioitavista asioista perustettaessa hyvinvointialueelle uutta vaativien erotilanteiden konsultaatioryhmää tai kehitettäessä jo olemassa olevan ryhmän toimintaa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Työryhmien toimintaa yhtenäistettiin hankeaikana ja havaittiin tarve riskiarvioinnin kehittämiselle sekä yhteistyöaluetasoiselle yhteiskehittämiselle, jota jatketaan vaativat erot-kehittämisryhmässä. Ryhmään kuuluvat konsultaatioryhmien puheenjohtajat ja avaintoimijat.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Parhaan hyödyn työryhmän toiminnasta saa, kun koordinaattorilla on mahdollisuus käydä alustava konsultaatiota suuntaava keskustelu konsultaatiota pyytäneen ammattilaisen kanssa sekä kirjata yhteenvetokirjaus. Vaativiin eroihin kytkeytyy usein väkivaltaa, jolloin riskinarvioinnin huomioiminen on tärkeää. 

Systeeminen toimintamalli on osoittautunut ammattilaisten näkökulmasta hyödylliseksi toimintatavaksi myös ammattilaisille suunnatussa tuessa. 

Työryhmän jäseniä valittaessa on merkityksellistä kiinnittää huomiota osaamiseen, ei niinkään organisatoriseen rooliin. Lasten oikeuspsykiatrinen osaaminen vahvistaa hypoteesityöskentelyä sekä riskinarviointia väkivaltanäkökulmista.

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä