VALOT Omaishoitajien ohjausmalli terveydenhuollossa
Malli on luotu terveydenhuollon yksiköihin, joista kotiutetaan potilaita omaishoitajien vastuulle, omaishoitotilanteiden varhaisen tunnistamisen ja ohjaamisen tueksi. Toimintamalli on moniammatillinen.
Tämä toimintamalli on Innokylän toimituksen siirtämä 6/2020.
Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama Valot -projekti on toiminut Mikkelin seudulla vuosina 2009-2013.
- Omaishoitotilanteita ei tunnistettu pilottiosastoilla riittävän varhaisessa vaiheessa. Omaishoitajaksi katsottiin pääasiassa henkilö, joka saa omaishoidon tukea.
- Omaishoitajat kokivat olevansa terveydenhuollossa sivusta seuraajia, eikä heilä ollut selkeää roolia
- Omaishoitajuuden puheeksi ottaminen ei kuulunut selkeästi kenenkään vastuulle pilottiosastoilla ja omaisten kanssa tehtävään yhteistyöhön ei ollut ohjeistusta
- Terveydenhuollon ammattilaisilla ei ollut käytössään omaisten ohjaamiseen suunnattua materiaalia
Maarit Väisänen, projektivastaava, VALOT -projekti
Leena Herranen, toiminnanohjaaja (eläk.) VALOT -projekti.
Toimintamallin kehittämisessä ovat olleet mukana myös terveydenhuollon ammattilaiset.
Vaativat ja sitovat omaishoitotilanteet tunnistetaan terveydenhuollossa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Huomio kiinnitetään siihen, ettei omaishoitajuus tarkoita vain omaishoidon sopimuksen tehneitä henkilöitä, vaan kaikki sitovaa hoivatyötä tai avustamisvastuuta kantavat omaiset ovat potentiaaleja omaishoitajia.
- Terveydenhuollon ammattilaiset saavat tietoa omaishoitajuudesta, materiaalia ohjauksen tueksi ja rohkeutta tehdä omaisyhteistyötä
- Omaishoitajuutta aloittelevat tai pohtivat omaiset/läheiset saavat tukea, ohjausta ja neuvontaa moniammatillisesti tulevaan tehtäväänsä
- Omaishoidon aloittamisesta sovitaan yhdessä ja perehdytään niihin seikkoihin, joita omaishoitajuuden aloittaminen edellyttää (halukkuus tehtävään, tiedot ja taidot sekä oma terveydentila ja jaksaminen)
- Omaishoitajille muodostuu selkeämpi yhteistyökumppanin rooli terveydenhuollon ammattilaisten kanssa
Arviointimenetelmät:
- Pilottiyksiköissä toteutetut kyselyt
- Omaishoitajien antamat palautteet
- Yhteistyötahoille lähetetyt kyselyt
- Projektin työntekijöiden itsearviointi
Arviointikysymykset:
- Onko pilottiosaston henkilökunta tunnistanut omaishoitajat varhaisemmassa vaiheessa?
- Onko ammattilaisten asenne omaisyhteistyötä kohtaan muuttunut?
- Kokevatko omaiset saaneensa ohjausta ja neuvontaa?
- Onko omaiset ohjautuneet aikaisemmassa vaiheessa tuen ja palvelujen (mm. omaishoidon tuki ja järjestön antamat tukipalvelut) piiriin?
VALOT -toimintamallin kehittämisen lähtökohtana toimivat omaishoitajien kokemukset eri terveydenhuollon yksiköistä ja henkilökunnan kanssa tehdystä yhteistyöstä sekä siitä, mitä omaishoitajat olisivat kaivanneet tuekseen omaishoitotilanteen alkaessa. Toimintamalliin on otettu mukaan pilottiosastoilla hyviksi havaitut käytännöt sekä ne seikat, joita on kehitetty omaishoitajien tarpeista lähtien projektin aikana.
Toimintamallin kehittämisessä olivat mukana myös terveydenhuollon ammattilaiset. Mallia työstettiin palapalalta osastotunneilla ja työryhmissä. Ammattilaiset saivat samalla pohtia oman työyksikkönsä nykyistä toimintaa sekä sitä, millä keinoin omaishoitajia tuettaisiin yksikössä yhä paremmin tulevaisuudessa.
Toimintamallin sisältöjä tehdessä halusimme kuvata omaishoitajan ohjaus- ja valmennustarvetta mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Koimme tärkeäksi nostaa esille mm. omaisen kokeman kriisin läheisen sairastuessa ja omaisen suostumuksen selvittämisen. Mikäli omaisen kriisiä ei huomioida jakson aikana, voi se nostaa omaisen, etenkin jos kyseessä on puoliso, masennukseen sairastumisen riskiä varsinkin aivoinfarktiin ja Alzheimerin tautiin sairastuneiden osalta (Berg 2009, 56 ja Välimäki 2012, 33-34). Ammattilaisten on hyvä myös tunnistaa kriisin vaiheet omaisissa, jotta he pystyvät asennoitumaan eritavoin ilmeneviin reaktioihin oman ammattinsa edellyttämällä tavalla.
Valot –toimintamalli on tarkoitettu malliksi, jota voidaan käyttää niissä terveydenhuollon yksiköissä, joista kotiutetaan potilaita omaishoitajien vastuulle. Varsinkin vaativat, vasta-alkavat omaishoitotilanteet tarvitsevat tuetun alun kotihoidolle. Akuuteissa yksiköissä omaishoitotilannetta ei välttämättä ehditä selvittää perinpohjaisesti, jolloin huomio tulisikin kiinnittyä yläotsakkeisiin ja niiden huomioimiseen eri ammattilaisten yhteistyönä.
Terveydenhuollon yksiköt, joista kotiutetaan potilaita/asiakkaita omaishoitajien turvin kotiin.
VALOT -toimintamallin kehittäminen aloitettiin Bikva arviointimenetelmää hyödyntäen. Selvitys koostui omaisten, pilottiosastojen henkilökunnan, ylimmän johdon sekä päättäjien ryhmähaastatteluista.
Projektin työntekijöiden toimesta toteutettujen Bikva –haastattelujen myötä terveydenhuollossa asioineet omaiset saivat tuoda esille omia kokemuksia ammattihenkilöstön kanssa tehdystä yhteistyöstä ja siitä, kuinka heidät oli omaisina otettu huomioon läheisen sairastuttua. Haastatteluissa selvitettiin omaisten ja ammattihenkilöstön näkemyksiä omaisten roolista ja paikasta terveydenhuollossa sekä omaishoitajien kokemuksia tuen ja ohjauksen tarpeista.
Pilottiosastojen osastotunnit. Toimintamallia kehitettäessä järjestettiin yhteensä 27 osastotuntia pilottiosastoille ja 15 yksikköpalaveria pilottiyksiköille. Osastotuntien aiheina olivat mm. omaishoito ja omaishoidon arki, omaishoitoa tukevat tukipalvelut, omaisen kriisin tunnistaminen, omaisen hyvä kohtaaminen sekä omaisten ohjaaminen. Osastotunneille osallistui hoitajia, fysioterapeutteja, sosiaalityöntekijöitä, toimintaterapeutteja sekä kuntoutusohjaajia. Pilottiosastojen lisäksi projektin aikana järjestettiin yksittäisiä osastotunteja ja työyksikköpalavereja eri työyksiköissä Mikkelin keskussairaalassa ja Mikkelin seudun sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä. Näissä aiheena oli pääasiallisesti omaishoidon tunnistaminen. Osastotuntien tavoitteena oli perehdyttää ammattihenkilöstöä omaishoidon arkeen, omaishoitotilanteiden tunnistamiseen, tukipalvelujen piiriin ohjaamiseen sekä auttaa henkilökuntaa havaitsemaan ne kohdat, jolloin omaishoitajat tarvitsevat erityisesti tukea ja valmennusta (alkavat ja vaativat omaishoitotilanteet).
Omaishoitajien kokemusasiantuntijuus. Jotta työntekijät pysyivät toimintamallia kehittäessään mukana omaishoitajien kokemusmaailmassa, nähtiin tärkeänä, että samalla jalkauduttiin omaishoitajien vertaisryhmiin sekä järjestettiin Ovet-valmennuksia. Mallin kehittäjät toimivat ryhmissä ohjaajina tai vierailijoina. Näiden lisäksi omaishoitajien edustus oli mukana toimintamallia koordinoivassa työryhmässä sekä hankkeen ohjausryhmässä.