Yhteisölliset ja luontolähtöiset menetelmät aikuissosiaalityössä - tuletko toimistolle vai mennäänkö metsään?
Mallinnus yhteisöllisistä ja luontolähtöisistä menetelmistä aikuissosiaalityön käytännön tueksi.
Toimintamallin nimi
Mallinnus yhteisöllisistä ja luontolähtöisistä menetelmistä aikuissosiaalityön käytännön tueksi.
Yhteisöllisten ja luontolähtöisten menetelmien vaikuttavuudesta on jo melko vahvaa tutkimusnäyttöä saatavilla. Ne koskevat erityisesti yksilöllistä sosiaalisen osallisuuden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn vahvistumista näillä menetelmillä, mutta myös yhteisöjen sosiaalisen yhteenkuuluvuuden kohentamista ja yhteisöissä koettua sosiaalista turvallisuutta.
Mallinnuksen tavoitteena on tuoda yhteisölliset ja luontolähtöiset menetelmät aikuissosiaalityöhön mahdollisimman helposti sovellettavassa muodossa. Mallinnuksen tukemana niitä voi lähteä toteuttamaan oman työn käytännössä pienin askelin.
Toimintamalliin liitetystä linkistä löytyy yhteisöllisiä ja luontolähtöisiä menetelmiä käytäntöön sovellettaviksi. Tähän on kerätty käytännön esimerkkejä hankkeen aikana toteutetuista kokeiluista.
TUUNAUSPAJAT
Useammassa kunnassa oli ryhmätoimintaa, jossa hyödynnettiin kierrätystä ja tuunattiin vanhasta uutta ja tarpeellista. Kierrätysideoiden lisäksi toiminta tarjosi mukavaa yhdessäoloa. Yhteistyökumppaneita saatiin kirppareilta ja sitä kautta tuunattavaa tavaraa. Ryhmätoiminta tuunauksen ympärille on helppo ja edullinen vaihtoehto ja sen kautta on mahdollista herätellä ekologista ajattelutapaa, joka on esimerkiksi luontomme säilymisen kannalta välttämätöntä.
RYHMÄTOIMINNAT
Ryhmätoimintaa oli hankkeen aikana myös yksinäisyyttä kokeville asiakkaille. Ryhmien toiminta sisälsi mukavaa tekemistä erilaisissa harrastuksissa, luonnossa oloa, leivontaa, käyntejä museoissa ja keskustelua erilaisista teemoista (esim. talous, jännittäminen, psyykkinen hyvinvointi).
YKSILÖTYÖ
Asiakastapaamisia toteutettiin erilaisissa paikoissa, kuten luontopolulla, asiakkaan omassa elinympäristössä tai asiakkaan harrastusten parissa. Asikkaita on myös osallistunut sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan ja työskentelyssä on ollut mukana kotieläimiä ja lemmikkejä.
YHTEISÖLLISET JALKAUTUVAT TAPAHTUMAT
Yhdessä hankealueen kunnassa järjestettiin aikuissosiaalityön, diakonin, isännöitsijän ja kiinteistönhuollon kanssa yhteistyössä yhdelle sen asuinalueista tapahtuma, johon kutsuttiin alueen asukkaat. Tapahtuman tarkoituksena oli vaihtaa ajatuksia asuinalueen viihtyvyydestä ja tuoda ideoita sen parantamiseksi. Parannusideat menivät suoraan tahoille, jotka pystyivät toteuttamaan toivottuja ideioita ja niitä saatiinkin toteutumaan käytännössä. Tapahtumassa grillattiin makkaraa ja tarjolla oli myös kahvia.