Toimintamallin kuvaaminen Innokylään

Mistä työkalussa on kyse?

Toimintamallit ovat tiivistettyjä kuvauksia kehitetyistä, käyttöönotetuista ja hyväksi havaituista ratkaisuista, joita muut voivat hyödyntää ja edelleen soveltaa.  

Toimintamalli ei ole sama asia kuin hanke. Toimintamalli viittaa yksittäiseen toimintoon, toimintatapaan, palveluun tai periaatteeseen, joka on sovellettavissa eri ihmisille ja tilanteisiin. Hanketoiminnan tuloksena voi syntyä monta erinomaista erilaista toimintamallia.

Voit lähestyä asiaa myös pohtimalla, onko toiminnassanne jotain erityistä, jota ei ole vielä muualla päin Suomea tai maailmaa kehitetty tai kuvattu toimintamallin muotoon. Tämä voi olla hankekokonaisuudessanne vain pieni osa, mutta hyvin paketoituna se voi olla osa, joka jää hankkeestanne elämään ja jopa mullistaa maailman.

Mihin työkalua käytetään?

Toiminnan mallintaminen ja sanoittaminen haastaa ajattelua ja tukee siten kehittämistyötä ja pilotointia. Ennen kaikkea se tukee toimintamallin juurtumista ja levittämistä. Kun toimintamalli on kuvattu selkeästi, siitä on helpompi kertoa ja vakuuttaa muut sen toimivuudesta esimerkiksi kunnassa, hyvinvointialueella tai seminaarissa. Toimintamalliin  kuvausta on helppo jakaa ja linkittää verkkosivuille, kun se on kuvattu verkkoon. 

Miten työkalua käytetään?

Rekisteröitymällä ja kirjautumalla Innokylän käyttäjäksi saat maksutta käyttöösi työkalut, jotka ohjaavat systemaattisesti kirjaamaan keskeisiä asioita kehittämistoiminnan eri vaiheissa. Tästä tuloksena syntyy toimintamallikuvaus.

Toimintamalli kertoo olennaisia asioita niille, jotka haluavat soveltaa toimintamallia, saada aikaan samoja vaikutuksia ja ymmärtää toiminnan perusidean. Mallinnus voi olla esimerkiksi teksti, kuva, piirros, kartta, aikajana tai niiden yhdistelmä. Se sisältää usein ohjeita.

Kuvittele mielessäsi ne toimijat, jotka voisivat ottaa mallin käyttöön omassa toiminnassaan. Kuvittele myös heidän ympärillään olevat tahot, jotka päättävät rahoituksesta ja ohjaavat toimintaa.

Toimintamalli kertoo:

  • Mihin tarpeeseen toiminta vastaa
  • Mikä on toiminnan tarkoitus
  • Missä ja miten toimintaa on  kehitetty, toteutettu ja voitaisiin toteuttaa: kohderyhmä, toimintaympäristö, toteuttajat ja resurssit
  • Toteuttamisen vaiheet tai kokonaisuudet

Kuvaa toimintamalli selkeästi: keskeinen käyttötarkoitus, kenelle kehitetty, millaisista vaiheista tai kokonaisuuksista palvelu koostuu, millaisia tuloksia toimintamallilla on saavutettu. 

Kerro vaadittavista resursseista yleisellä tasolla (henkilöstö, osaaminen, johtaminen, budjetti, tilat, aika jne.). Voit esimerkinomaisesti kuvailla, millaisia resursseja toiminta vaati juuri teidän hankkeessa/kokeilussa.

Vältä liiallista ammattijargonia ja avaa vaikeasti ymmärrettävät ammattikäsitteet. Ammattikäsitteitä ei kuitenkaan kannata täysin välttää, jotta toimintamallia soveltavat ammattilaiset tietävät, mistä on kyse.

Ratkaisu voidaan jäsentää erilaisten näkökulmien ja osatekijöiden avulla hyödyntämällä ratkaisujen kehittämisen matriisia eli näkökulmataulukkoa. Näkökulmataulukko auttaa jäsentämään kehitettävää kohdetta moninäkökulmaisesti: https://innokyla.fi/fi/tyokalut/nakokulmataulukko-ratkaisujen-kehittamisen-ja-kayttoonoton-matriisi
 

Vinkkejä

Apua hankesuunnitelmasta
- Jos kehitätte ratkaisua/ toimintamallia hanketoiminnan puitteissa -> Käykää läpi hankesuunnitelma ja sen työpaketit, arvioikaa mistä toiminnasta kuvaatte toimintamallin/mihin olette kirjanneet sen syntyvän. Tuottaako se lisäarvoa, onko se levitettävissä, näkyykö selkeä muutos aikaisempaan, toimiiko uusi tapa tehdä asioita? Innokylään kuvatun toimintamallin tulisi vastata hankesuunnitelmassa esitettyihin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin. 

Toimintamalleissa on hyvä kuvata uuden toiminnan synnyttämä muutos verrattuna lähtötilanteeseen sekä toimintamallin tuloksellisuus 
- Lähtötilanne on hyvä kuvata kehittämisen polulle, jotta vertailua muutokseen on helpompi tehdä 
- Muutos lähtötilanteesta lopputulokseen saadaan näkyviin esim. asetettujen mittareiden ja vertailun avulla 

Kuvaa hyväksi havaittuja, käyttöönotettuja toimintamalleja 
- huomioi, että todellisuudessa kuvattavista toimintamalleista ei välttämättä vielä ole arviointitietoa tai pitkäaikaista kokemusta käyttöönotosta tai vakiinnuttamisesta.  
- Usein käyttöönotto voi tapahtua vasta hankkeen jälkeen. ’Hyväksi havaittu’ vaatisi pidempiaikaista seurantaa vakiinnuttamisen jälkeen.
 
Julkaise rohkeasti keskeneräistä, yhteiskehitä ja verkostoidu
- Toimintamalli suositellaan julkaistavaksi jo kehittämistyön alkuvaiheessa kehitteillä-tilassa ja päivitystyötä tehdään matkan varrella.  
- Tarkoituksena on, että myös muut pääsevät katsomaan keskeneräistä kehittämistä, saamaan ideoita omaan kehittämistyöhön sekä verkostoitumaan 

Lisätietoa
Tämä työkalu-ohje on koottu Innokylän käyttäjien toimitukselle lähetettämistä ja Innokylään kerätyistä koosteista. Tietoa työkalun pohjaksi ovat koonneet mm.
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio: Tunnista ja kuvaa hyvä toimintamalli
Suomen kestävän kasvun ohjelma (RRP): Tukea toimintamallien kehittämiseen ja kuvaamiseen 

Miten aloitan kehittämisen Innokylässä -video (Youtube)

Innokylä tarjoaa kaikille avoimia ja maksuttomia käyttöönoton verkkoklinikoita säännöllisesti 

Miksi oma toimintamalli kannattaa kuvata innokylään  (Innokylän blogi 2/2020)

Vahvuudet

Kun kaikki tieto löytyy samasta paikasta, ihmisiä on helppo ohjata tiedon äärelle -> toimijoiden on helpompi perehtyä ja osallistua yhteiskehittämiseen.

Strateginen ohjaus ja seuranta helpottuvat, kun kehittämistoiminnan tulokset ovat laajasti nähtävillä.

Innokylä auttaa löytämään hankkeiden ja asioiden välisiä kytkentöjä.

Vertaisoppimisella on tärkeä merkitys, kun nähdään, mitä eri paikoissa ollaan kehittämässä ja otetaan oppia toisilta.

Ratkaisut ja toimintamallit jäävät talteen ja ovat hyödynnettävissä myöhemmin.

Heikkoudet

Osalle Innokylä on ehkä uusi toimintatapa, joten kestää hetken ennen kuin sen käyttöön totutaan.

Innokylän työvälineiden käyttöönotto saattaa vaatia pysähtymistä ja perehtymistä. 

Jos Innokylän toimintamallikuvaus nähdään vain hankkeen yhtenä raportointivelvoitteena ja hankesivustona, jää Innokylän tarjoamat vertaisoppimisen ja verkostoitumisen ja viestinnälliset mahdollisuudet käyttämättä.