Diabetesta sairastavan hyvinvoinnin polku
Diabetesliiton koordinoiman Diabetesta sairastavan hyvinvoinnin polut -hankkeen tavoitteena on ollut tuottaa monikanavaista tukea ja digitaalisia työkaluja diabetesta sairastaville, sairastumisriskissä oleville ja heidän läheisilleen.
Hanke kokoaa Diabetesliiton omia ja muiden toimijoiden digitaalisia työkaluja kohderyhmittäisiksi hyvinvointipoluiksi. Polkuja yhteiskehitetään yhteistyössä yhdeksän eri Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kanssa. Valmiit hyvinvointipolut vakiinnutetaan kohderyhmien käyttöön Diabetesliiton omien kanavien lisäksi alueiden omien kehittämistoimien kautta.
Kokonaisuuden nimi
Diabetesliiton koordinoiman Diabetesta sairastavan hyvinvoinnin polut -hankkeen tavoitteena on ollut tuottaa monikanavaista tukea ja digitaalisia työkaluja diabetesta sairastaville, sairastumisriskissä oleville ja heidän läheisilleen.
Hanke kokoaa Diabetesliiton omia ja muiden toimijoiden digitaalisia työkaluja kohderyhmittäisiksi hyvinvointipoluiksi. Polkuja yhteiskehitetään yhteistyössä yhdeksän eri Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kanssa. Valmiit hyvinvointipolut vakiinnutetaan kohderyhmien käyttöön Diabetesliiton omien kanavien lisäksi alueiden omien kehittämistoimien kautta.
Diabetesta sairastavat ja riskissä olevat sekä heidän läheisensä tarvitsevat kohdennettua ja helposti saavutettavaa tietoa ja tukea. Saatavilla olevan tiedon määrä eri lähteissä on kuitenkin runsasta ja pirstaleista, mikä vaikeuttaa itselle sopivan tiedon löytymistä. Diabetesliiton kattavan kohderyhmätuntemuksen sekä hankkeen alussa tehtävän selvityksen myötä, hankkeessa rakennettaville hyvinvointipoluille valikoituu oikea-aikaista ja jokaiselle eri kohderyhmälle olennaista tietoa sekä sopivia työkaluja.
Ensimmäiset hyvinvointipolut rakentuivat Diabetesliiton omista digitaalisista työkaluista ja palveluista osoitteeseen diabetespolut.fi. Myöhemmin polkuja täydennetään muiden järjestöjen sekä yleishyödyllisten ja yksityisten toimijoiden hyväksi havaituilla digitaalisilla palveluilla. Tarvittaessa hankkeessa voidaan luoda myös uusia digitaalisia sisältöjä kohderyhmien tarpeisiin.
Polut muodostavat eri vaiheiden kautta jatkuvan prosessin diagnoosihetkestä kuntouttavaan toimintaan. Jokainen vaihe sisältää juuri tiettyyn hetkeen soveltuvaa tietoa sekä digitaalisia, omahoitoa tukevia työkaluja ja palveluja. Hyvinvointipolut lisäävät diabetesta sairastavien ja sairastumisriskissä olevien luottamusta tuen jatkumisesta ja vähentävät riskiä tippua tuen piiristä.
Riittävän monikanavaisen tuen tarjoaminen edellyttää yhteistyötä. Valmiit hyvinvointipolut vakiinnutetaankin kohderyhmien käyttöön Diabetesliiton omien kanavien lisäksi hankkeessa mukana olevien Tulevaisuuden sote-keskus -alueiden kautta. Diabetesliiton omat sekä muiden järjestöjen ja toimijoiden matalan kynnyksen palvelut yhdessä tiiviin Tulevaisuuden sote-keskus -hankeyhteistyön kanssa mahdollistavat diabetesta sairastavien ja riskissä olevien palveluiden paremman saatavuuden. Yhteistyön myötä eri järjestöjen tuottamista digitaalisista palveluista koostuvat hyvinvointipolut nivoutuvat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön alueiden tarjoamien muiden palveluiden rinnalle ja toimivat siten myös ammattilaisten työkaluna.
Hanke käynnistyi elokuussa 2021. Hankkeen alussa syksyllä 2021 toteutettiin kysely ja focusryhmähaastattelut diabetesta sairastavien ja riskissä olevien arjen ja omahoidon tuen palvelutarpeiden kartoittamiseksi.
Selvitystyön pohjalta rakennettavat ensimmäiset hyvinvointipolut valmistuivat keväällä 2022. Julkaisun ja käyttöönoton jälkeen hyvinvointipolkuja testattiin kohderyhmillä ja yhteiskehitettiin edelleen saadun palautteen pohjalta. Vuosina 2022–2023 hankkeessa kehitettiin myös uusia arjen ja omahoidon tuen palveluita.
Vuoden 2023 aikana valmiista hyvinvointipoluista viestittiin laajasti ja monikanavaisesti. Viestintää toteutettiin Diabetesliiton omien kanavien lisäksi mukana olleiden Tulevaisuuden sote-keskus -alueiden ja muiden toimijoiden viestintäkanavissa.
Lopulliseen muotoonsa polut hioutuvat vuoden 2024 aikana.
Diabetesliiton omien digitaalisten palveluiden lisäksi hyvinvointipoluille on koottu myös muiden järjestöjen ja yleishyödyllisten toimijoiden digipalveluja ja -työkaluja. Diabetesta sairastavien ja riskissä olevien omahoidon tai elintapojen kehittämiseen löytyy lisäksi kaupallisten toimijoiden palveluja.
Ensimmäisiä digitaalisia hyvinvointipolkuja testattiin kohderyhmillä ja yhteiskehitettiin palautteen pohjalta. Digipolkujen testikäyttäjiä löydettiin muun muassa Diabetesliiton jäsenyhdistyksistä sekä Tulevaisuuden sote-keskus -alueiden ammattilaisten kautta.
Yhteistyö Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeiden kanssa käynnistyi syksyllä 2021. Yhteistyötä ja sen muotoja suunniteltiin kullakin alueella käynnissä olevien kehittämistoimien puitteissa. Hyvinvoinnin polut -hanke tarjosi alueiden käyttöön muun muassa tietoa diabetesta sairastavien tuen ja palveluiden tarpeista oman kehittämistoimintansa tueksi sekä valmista materiaalia ja työkaluja, kuten verkkokursseja, omahoidon tueksi. Hyvinvointipolkujen kautta julkinen sektori hyödyntää järjestöjen tuottamia palveluita osana omaa palvelukokonaisuuttaan ja samalla järjestöjen palveluihin ohjautuu lisää asiakkaita.
Hankeyhteistyössä oli mukana yhdeksän eri Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta. Alueiden hankkeet päättyivät vuoden 2023 lopussa, joten kehittäminen jatkuu osana alueiden perustoimintaa. Hankkeen aikana syntyi Diabetesliiton tuottamana avoin diabetespolut.fi-verkkosivusto, joka on vapaasti kaikkien käytettävissä.
Diabetesliiton hankkeen ja Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeiden toimijoista on muodostunut sote-kehittäjien ja -ammattilaisten yhteistyöverkosto. Verkostossa alueiden toimijat voivat viestiä omasta diabeteksen hoitoon liittyvästä kehittämistyöstään. Tämä lisää mahdollisuuksia valtakunnallisesti yhtenäisten toimintamallien vakiinnuttamiselle sekä diabeteksen hoitokäytäntöjen yhtenäistymiselle.