Miesten vuoro -työmalli (Niko-97-hanke)
Miesten vuoro on työmalli nuorten miesten kohtaamiseen ja keskustelun avaamiseen miehuuteen, ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista.
Miesten vuoro pähkinänkuoressa:
- Työkalupakki ohjaajalle, jolla voi rakentaa omaan työyhteisöönsä räätälöidyn nuorten miesten vertaisryhmän.
- Ideapankki, jolla avata keskustelu ihmissuhteisiin, miehuuteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista.
- Erityisesti se on tapa kohdata miehiä heitä koskevaan keskusteluun.
Kokonaisuuden nimi
Miesten vuoro on työmalli nuorten miesten kohtaamiseen ja keskustelun avaamiseen miehuuteen, ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista.
Miesten vuoro pähkinänkuoressa:
- Työkalupakki ohjaajalle, jolla voi rakentaa omaan työyhteisöönsä räätälöidyn nuorten miesten vertaisryhmän.
- Ideapankki, jolla avata keskustelu ihmissuhteisiin, miehuuteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista.
- Erityisesti se on tapa kohdata miehiä heitä koskevaan keskusteluun.
Nuorilla miehillä on tarve keskustella ihmissuhteisiin, seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvistä asioista, mutta hyvin vähän laadukkaita paikkoja sen tekemiseen. 40 prosentille 23-vuotiaista suomalaisista on enemmän tai vähemmän epäselvää keitä he ovat ja mihin suuntaan elämässä on etenemässä.
Tarvitaan aika ja paikka, jossa voi esittää kysymyksiä, saada vastauksia ja osallistua keskusteluun – paikka, jossa opetella tunnistamaan ja sanoittamaan tunteita sekä konkreettisesti harjoitella sosiaalisia taitoja. Tila, jossa puhua vertaistensa kanssa turvallisesti seksuaalisuudesta, seksistä, miehuudesta sekä oman paikkansa löytämisestä yhteiskunnassa miehenä.
Hanke päättynyt (toimiaika 2018-2020).
Hankkeessa työskenteli Kohtaus ry:n ja Metropolian henkilökuntaa sekä opiskelijoita. Fasilitoijina toimivat Hemmo Rättyä Kohtaus ry:ltä ja Jukka Oksanen Metropolia AMK:sta.
Hankkeen tukena toimivassa ohjausryhmässä oli lisäksi asiantuntijoita Helsingin Poikien Talolta, THL:ltä ja Väestöliitosta. Lisäksi teimme tiivistä yhteistyötä Oulun Poikien Talon kanssa.
Hankkeen kohderyhmänä on nuoret (18-29 vuotiaat) syrjäytymisvaarassa olevat miehet pääkaupunki- ja Oulun seudulla, jotka ovat opiskelun ja työelämän ulkopuolella, työttöminä tai eläkkeellä tai heidän opintonsa ovat vaarassa keskeytyä. Miehillä on heikot seksuaaliterveystiedot sekä sosiaaliset ja tunnetaidot. He kärsivät yksinäisyydestä, eristäytyneisyydestä ja mielenterveysongelmista. Pohjautuu SELI -toimintaohjelman tavoitteisiin ja toimenpide-ehdotuksiin.
Hankkeessa vahvistetaan pääkaupunkiseudun ja oululaisten syrjäytymisvaarassa olevien nuorten miesten seksuaaliterveyttä osallistavan pienryhmätoiminnan avulla. Miehet saavat ryhmissä mahdollisuuden opetella sosiaalisia taitoja sekä tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Lisäksi he saavat tietoa seksuaalisuudesta ja tunnistavat seksuaalioikeutensa.
Päämääränä on kaventaa terveyseroja vahvistamalla syrjäytymisuhan alla olevien nuorten miesten seksuaaliterveystietoja, sosiaalisia taitoja sekä kykyä tunnistaa ja sanoittaa tunteita ja tarpeita.
Hankkeen menetelmä on fasilitoitu, osallistava ja matalakynnyksinen pienryhmätoiminta, josta luodaan avoimesti kaikille saatavilla oleva työmalli (https://miestenvuoro.metropolia.fi/). Lisäksi hyödynnetään yksilöllistä tukea ja opastusta sekä tarvittaessa tukipalveluihin ohjausta.
Miesten vuoro -työmalli: https://miestenvuoro.metropolia.fi/
Artikkeleita:
Jouhki M-R, Oksanen J, Sinisaari-Eskelinen M. (2020). Nuorten miesten seksuaaliterveys kuntoon! Kätilölehti, 6, 24-26.
Opinnäytetöitä:
Ahto, J., Laakkonen J., Seppälä K. (2019). Nuorten miesten seksuaaliterveyspalvelut: Pääkaupunkiseudun ja Oulun seksuaaliterveyspalveluiden kartoitus ja kuvaus. AMK -opinnäytetyö. Verkossa saatavilla: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121025802
Alin, K. & Heikkilä, E. (2019). Seksitaudit ja raskauden ehkäisy – Nuoren miehen käsikirja. AMK-opinnäytetyö. Verkossa saatavilla: www.theseus.fi/handle/10024/266088
Leppäsalo, T.-R. & Tötterström, E. (2019). Kokemuksia fasilitoinnista : Niko-97-hankkeen fasilitaattorien haastattelu. AMK-opinnäytetyö. Verkossa saatavilla: www.theseus.fi/handle/10024/267353
Leppänen, S. & Rautala, P. (2019). Niko-97 – Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten miesten seksuaalitietouden lisääminen ja edistäminen. AMK-opinnäytetyö. Verkossa saatavilla: www.theseus.fi/handle/10024/170702
Marila, I. & Pajuniemi, M. (2019). Mielenterveyden vaikutus ihmissuhteisiin. Nuorten miesten kokemuksia. AMK-opinnäytetyö. Verkossa saatavilla: https://www.theseus.fi/handle/10024/264534
Nylund, P. & Salonen, E. (2020). Psykososiaaliset tekijät seurustelusuhteissa. AMK-opinnäytetyö. Verkossa saatavilla: https://www.theseus.fi/handle/10024/335209