Musiikki kuuluu kaikille!

Minun ääneni -hankkeen osallistavissa ja kuntouttavissa musiikkiryhmissä kotona asuvat muistisairaat ja heidän läheisensä pääsivät yhdessä musisoimaan ja saavat elämäänsä uutta sointia! Hanke myös innosti, kannusti ja opasti muistisairaiden kanssa toimivia ja heidän läheisiään hyödyntämään musiikkia muistisairaiden arjessa.

Jokaisella on oikeus musiikkiin. Elämän haastaessa, musiikki luo tukea ja turvaa, parantaa ja kuntouttaa. Laulaen ja rytmitellen musiikin tahtiin voimme olla yhteydessä silloinkin, kun sanat ja käsitys itsestä alkavat kadota. Musisoimisen kautta muistisairaalla on mahdollisuus olla paras, kykenevä itsensä.

Hanke toimi Pirkanmaalla 1.5.2021-30.4.2024

Kokonaisuuden nimi
Minun ääneni -hanke 2021-24
Lyhyt kuvaus

Musiikki kuuluu kaikille!

Minun ääneni -hankkeen osallistavissa ja kuntouttavissa musiikkiryhmissä kotona asuvat muistisairaat ja heidän läheisensä pääsivät yhdessä musisoimaan ja saavat elämäänsä uutta sointia! Hanke myös innosti, kannusti ja opasti muistisairaiden kanssa toimivia ja heidän läheisiään hyödyntämään musiikkia muistisairaiden arjessa.

Jokaisella on oikeus musiikkiin. Elämän haastaessa, musiikki luo tukea ja turvaa, parantaa ja kuntouttaa. Laulaen ja rytmitellen musiikin tahtiin voimme olla yhteydessä silloinkin, kun sanat ja käsitys itsestä alkavat kadota. Musisoimisen kautta muistisairaalla on mahdollisuus olla paras, kykenevä itsensä.

Hanke toimi Pirkanmaalla 1.5.2021-30.4.2024

Kokonaisuuden tarkoitus ja tavoitteet

Musiikkia kuuntelemalla, laulamalla ja muistelemalla voidaan tukea muistisairaan kotona asumista pidempään ja tuoda voimavaroja omaishoitajien arkeen.

Minun ääneni -hankkeen tavoitteena oli saada musiikista yleinen ja tuttu kuntoutuksen keino muistisairaiden arkeen. Hanke pyrki innostamaan ja kannustamaa muistisairaiden kanssa toimivia, läheisiä ja omaishoitajia, vanhustyön ammattilaisia sekä vapaaehtoisia käyttämään musiikkia monipuolisesti päivittäisenä toimintana muistisairaan arjessa. 

Hanke pyrki laajentamaan yleistä tietoisuutta musiikin kuntouttavasta vaikutuksesta. Hanke pyrki myös madaltamaan kynnystä käyttää musiikkia osana hoiva- ja hoitotyötä tai vapaaehtoistyötä vinkkaamalla ja opastamalla käytännöläheisesti toimintapoja. 

Minun ääneni -hankkeen tavoitteet:

  • Parantaa kotona asuvien muistisairaiden hyvinvointia ja saada heidän oma äänensä kuuluville yhdessä laulamisen kautta. 
  • Tukea kotona asuvien muistisairaiden omaishoitajina toimivia ihmisiä ja tarjota heille uusia keinoja arjen sujuvoittamiseksi. 
  • Tarjota vanhusten parissa toimiville ammattilaisille ja vapaaehtoisille näkökulmia, apua ja innostusta musiikin ja musiikkipedagogisten keinojen käyttämisestä muistisairaiden kanssa. 
  • Lisätä yleistä tietoisuutta musiikkipedagogisten keinojen vaikuttavuudesta muistisairaiden kuntoutuksessa. 
  • Tarjota merkityksellisiä, ylisukupolvisia kohtaamisen hetkiä lasten ja muistisairaiden välillä.
Toimiaika

Toukokuu 2021 – huhtikuu 2024 

Toimijat

Muistisairaat, omaishoitajat ja läheiset ovat osallistuneet ryhmätoiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen. Hankkeen toimintaa ja suuntaviivoja on pohdittu ja kehitetty yhdessä sosiaali- ja terveysalan sekä kulttuurialan ammattilaisten kanssa. Oppilaitosten kanssa on tehty yhteistyötä koulutusten suunnittelussa ja toteuttamisessa. Opiskelijat ovat tuoneet omaa näkemystään ja osaamistaan koulutusten sisältöjen ja toimintatapojen suunnitteluun. Pirkanmaan Taikusydämen toimijat ja Musiikkitahtotyöryhmän jäsenet ovat olleet tärkeitä verkostoja hanketyössä. Toimintaa on sparrattu tutkijoiden avustuksella.

Yhteistyökumppanit:

  • Pirkanmaan Muistiyhdistys ry
  • Tampereen kaupunki
  • Mummon kammari, Tampereen ev. lut. seurakunta
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Sointu Senioripalvelut
  • Tampereen Seudun Omaishoitajat ry
  • Tampereen Parkinson-yhdistys ry
  • Oman elämäni sävelet -hanke, Kanta-Hämeen Muistiyhdistys
  • Tampere Missio
  • Nääsville, Tampere
  • Kangasalan kaupunki
  • Amurin Teon tupa
  • Koulutuskuntaliittymä SASKY
  • Pirkanmaan kuorokeskus
  • Lempäälän kaupunki ja Kulttuurikeskus PiiPoo
  • Ylöjärven kaupunki 
  • Seinäjoen AMK
Rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Yhteyshenkilön nimi
Kaisa Tienvieri
Yhteyshenkilön organisaatio
Arvokas vanhuus ARVA ry
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
minunaaneni@gmail.com

Tekijä

Kaisa Tienvieri

Luotu

11.03.2024

Viimeksi muokattu

15.04.2024
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tutkimus on todistanut musiikin jopa maagisesti kuntouttavan voiman muistisairaiden hoivassa, mutta emme vielä osaa suunnitelmallisesti ja rutiininomaisesti käyttää musiikkipedagogiikan keinoja ikääntyvien ihmisten kanssa. Muistisairauteen, Parkinsonin tautiin ja afasiaan liittyen on muutaman viime vuoden aikana tehty tieteellisiä tutkimuksia musiikin ja yhdessä laulamisen kuntouttavasta vaikutuksesta. Tieto ei vain ole vielä muuttunut tietoisuudeksi ja käytännön toimiksi.

Minun ääneni -hankkeessa tieto muuttuu arkisiksi, helppokäyttöisiksi keinoiksi tukea muistisairaiden ja heidän läheistensä ja hoitajiensa hyvinvointia. 

Kuntouttavaa musiikkitoimintaa täytyy pilotoida, sen vaikuttavuutta raportoida sekä tuottaa matalan kynnyksen opastusta musiikkipedagogisten menetelmien käyttöön, jotta musiikin kuntouttava voima saadaan paremmin hyödynnettyä. Tähän tarvitaan musiikkipedagogien ohjaamia ryhmiä, joissa toteutetaan suunnitelmallista, osallistujille yksilöllisesti räätälöityä ja monipuolista kuntouttavaa musiikkitoimintaa.

Muistisairaat nähdään yhteiskunnassa haasteena ja sairauden yhteydessä puhutaan usein kuormituksesta. Muistisairaan omaishoitajat ovat usein kuormittuneita ja heillä ei ole mahdollista harrastaa sitovan omaishoitajuuden vuoksi. Musiikin avulla muistisairas voi onnistua ja olla paras itsensä, tulla nähdyksi aktiivisena toimijana ja tärkeänä osana yhteisöään.  Osallistavan musiikkitoiminnan avulla muistisairaan jäljellä olevat voimavarat saadaan käyttöön ja hän voi kokea yhteyttä toisiin ihmisiin.  Musiikkiharrastuksen avulla muistisairaan omaiset saavat arkeen voimavaroja kuormittuneisuutta vähentämään.

Päämäärä ja päätavoite

Projektin tarkoituksena on innostaa omaishoitajia sekä musiikin ja hoivan ammattilaisia käyttämään musiikkia muistisairaiden kuntouttamiseen sen moninaisen positiivisen vaikutuksen vuoksi. 

Musiikin avulla muistisairaat saavat oman äänensä kuuluville ja voivat olla tunteiden heräämisen ja kognition aktivoitumisen kautta yhteydessä toisiin ihmisiin ja vahvistaa toimijuuttaan. On tärkeää tarjota myös läheisille tilanteita, joissa voi ainakin hetkellisesti tavoittaa osan jo pois hiipuvasta ihmisestä.

Tavoiteltavat tulokset, tuotokset ja vaikutukset

Musiikki vahvistaa fyysistä ja aivoterveyttä, mielenterveyttä sekä sosiaalista terveyttä. Näitä terveysvaikutuksia pyritään tuomaan muistisairaiden ulottuville heidän itsensä käyttäminä palveluina sekä tietona ja taitoina heitä hoitaville ja hoivaaville lähisille ja heidän kanssaan toimiville ammattilaisille ja vapaaehtoisille. Yleistä tietoisuutta musiikin käyttötavoista muistisairautta ennaltaehkäisevänä ja kuntouttavana keinona halutaan lisätä. 

Hankkeen visio oli "Viiden vuoden kuluttua (2026) musiikin keinoja käytetään kuntouttavana osana muistisairaan arkea niin  kotona asuvien muistisairaiden kanssa kuin hoivakodeissa säännöllisenä,  henkilökohtaisena toimintana."

Hankkeen misiso oli 

  • Saada muistisairaiden oma ääni kuuluville  musisioimisen avulla.  
  • Kuntouttaa musiikin avulla, kohentaa muistisairaiden elämänlaatua.
  • Luoda merkityksellisiä kohtaamisia muistisairaille ja heidän läheisilleen.
  • Vinkata, ohjata, opettaa, kannustaa muistisairaiden läheisiä ja heidän lähellään toimivia ihmisiä käyttämään musiikkia kuntouttavana, jokapäiväisenä toimintana. 

Hankkeessa järjestettiin osallistavaa musiikillista ryhmätoimintaa, jossa tavoiteltiin muistisairaiden ja omaishoitajien hyvinvointia ja tarjottiin heille keinoja.

Hankeessa toteutettiin osallistavaa matalan kynnyksen konserttitoimintaa, jossa myös jaettiin tietoa musiikin suotuisista vaikutuksista.

Hankkeessa järjestetiin useita koulutuksia ja tarjottiin mahdollisuus tarkkailla musiikkiryhmien toimintaa oman osaamisen tueksi. Hanke järjesti seminaarin, jossa oli tutkimustietoa sekä työpajoja musiikin hyvinvointivaikutuksista sekä webinaarin, jossa pureuduttiin musiikkipedagogiikan mahdollisuuksiin luoda tasavertaista yhteiskuntaa. Hanke toteutti myös Oman elämäni sävelet -hankkeen kanssa yhdessä Musiikin muistilokero -webinaarisarjan työpajoineen.  

Hanke julkaisi käytännön läheisen oppaan,  Musiikkia muistille - musiikkikuntoutuksen käsikirja muistisairauden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Oppaassa on tietoa musiikin terveysvaikutuksista ja ammattilaisten haastatteluita sekä muistisairaiden omia kokemuksia musiikin merkityksestä sekä laaja tehtäväkokonaisuus. 

Hanke on toteuttanut ja ylläpitänyt verkkosiuja mimunaaneni.fi jossa on paljon tietoa sekä laaja kattaus erilaisia musiikillisia tehtäviä muistin tueksi ja kuntouttamiseksi. Verkkosivujen lisäksi Minun ääneni Youtube-kanavalla on julkaistu paljon tehtäviä videoina sekä konserttien striimauskia ja tallenteita.

Hanke on järjestänyt ryhmätoimintaa jossa ikäihmiset ja päiväkoti-ikäiset lapset kohtaavat musiikin äärellä. 

Muistisairaat tulevat kuulluksi ja nähdyksi osaavina, kykenevinä ja tärkeinä yhteisönsä jäseninä.  Muistisairaat saavat osallistua ja nauttia musiikin tuomasta terveys- ja hyvinvointivaikutuksesta kuntouttavassa ryhmätoiminnassa. Muistisairaat itse kokevat elämänlaatunsa, mielialansa ja toimintakykynsä parantuvan ja he kokevat osalisuutta ja pystyvyyttä ja kuulluksi tulemista. 

Omaishoitajat saavat keinoja arjen helpottamiseksi sekä voimavaroja ja hyvinvointia ryhmätoimintaan osallistumisesta. Muistiperheiden kommunikaatio vahvistuu musiikkitoiminnan ansiosta.

Sosiaali- ja terveysalojen sekä kulttuurialan ammattilaiset saavat helposti lähestyttäviä musiikin käyttämisen tapoja oman työnsä osaksi. Kulttuurialan ammattilaiset saavat ideoita ja toimintatapoja muistisairaiden kanssa toimimiseksi ja innostuvat hyödyntämään musiikin hyvinvointivaikutuksia osana omaa työtään. Vapaaehtoiset saavat työkaluja kohdatessaan muistisairaita.

Hankkeessa jaetaan tietoa musiikin kuntouttavasta vaikutuksesta Pirkanmaan alueella. Hanke pyrkii osoittamaan musiikin hyvinvointivaikutuksia ja kuvaamaan helpooja keinoja tuoda musiikkia ja sen hyvinvointivaikutuksia ja ennaltaehkäisevää vaikutusta osaksi arkea.

Hanke pyrkii edistämään yhdessä laulamista kertomalla yhdessälaulamisen suotuisista vaikutuksista.

Hanke pyrkii myös edistämään ylisukupolvisia musiikillisia kohtaamisia ja lisäämään siten sukupolvisolidaarisuutta.