Anonyymisti toistensa tukena - anonyymi vertaisryhmä toimeentulovaikeuksia kokeville sosiaalialan ammattilaisille
Talouden taitoja koko perheelle yhdessä eli TALTU-hankkeessa toteutettu anonyymi teemallinen, ohjattu vertaisryhmä toimeentulovaikeuksia kokeville sosiaalialan ammattilaisille.
Toimintamallin nimi
Talouden taitoja koko perheelle yhdessä eli TALTU-hankkeessa toteutettu anonyymi teemallinen, ohjattu vertaisryhmä toimeentulovaikeuksia kokeville sosiaalialan ammattilaisille.
Anonyymi vertaisryhmä toimeentulo- ja/tai talousvaikeuksia kokeville sosiaalialan ammattilaisille. Ryhmän kokoontumisten lukumäärä ja teemat ovat muokattavissa.
Pilotoidussa ryhmässä:
- Kolme tapaamista (1,5 h / kerta) kahden viikon välein
- Kokoontuminen etänä anonymiteetin turvaamiseksi
- Osallistujamäärä min. 4 hlö, max. 8 hlö
- Teemat:
- Toimeentulovaikeuksien vaikutus ammattilaisuuteen ja ammattilaisena toimimiseen
- Toimeentulovaikeuksien vaikutus lapsiin, toimeentulovaikeuksista puhuminen lapsille ja lasten kanssa
- Toimeentulovaikeuksien vaikutus omaan hyvinvointiin
Toimeentulovaikeudet ovat kasvussa, eivätkä sosiaalialan ammattilaiset ole niiltä mitenkään erityisessä turvassa. Ammattilaisen toimeentulovaikeudet ovat alalla tabu.
Kohderyhmänä sosiaalialan ammattilaiset, jotka kokevat toimeentulovaikeuksia. Toimeentulovaikeutta ei määritelty tarkemmin vaan määrittely jätettiin kokijalle.
Ryhmätoiminta vaatii:
- Osaavan vetäjän - tarvittaessa ulkopuolelta hankitun ammattilaisen, kuten TALTU-hankkeessa. Vetäjällä on kokemuksemme mukaan hyvä olla ymmärrystä ja kokemusta SEKÄ toimeentulovaikeuksista ja niiden kanssa elävien kohtaamisesta ETTÄ sosiaalialasta ja sen ammattilaisuudesta. Vetäjällä on hyvä olla vankka kokemus ja osaaminen vertaisryhmän vetämisestä aiheen ollessa sensitiivinen.
- Vetäjän lisäksi henkilön, joka vastaanottaa ilmoittautumiset ja hoitaa viestinnän / yhteydenpidon osallistujien kanssa. Jotta anonymiteetti säilyy, tämän on hyvä olla eri henkilö, kun vetäjä.
- Ryhmätoiminta ei etänä toteutettuna vaadi rahaa henkilöstökulujen lisäksi. Markkinointia voi tehdä maksuttomasti esimerkiksi ammatillisissa some-verkostoissa.
Pilottiryhmään ilmoittautui 6 henkilöä ja osallistui lopulta vain 2 henkilöä. Pienestä osallistujamäärästä huolimatta osallistujat antoivat ryhmän toiminnasta erinomaista palautetta. Toiminnan kerrottiin antaneen ainutlaatuista tukea tilanteessa, jossa tukea ei ole saatu aiemmin muualta, ja josta ei voi avoimesti puhua. Toiminnan kuvattiin tukenee tunteiden käsittelyssä ja ihmisenä vahvistumisessa. Ryhmälle kuvattiin olevan tarvetta. Yksi henkilö, joka ilmoittautui mutta ei osallistunut, raportoi unohtaneensa osallistua, kun arki on kiireistä.
Ryhmässä todettiin että ammattilaisen toimeentulovaikeudet ovat tabu sosiaalialalla, ja häpeä sekä pienet piirit estävät avun hakemista. Epäonnistumisen tunne on vahvasti läsnä, kun kokee tehneensä kaikki ne virheet, joista työssään asiakkaitaan varoittelee. Toimeentulovaikeudet voivat vaikuttaa kykyyn ja haluun tehdä esimerkiksi taloudellisen tuen päätöksiä työssä. Luottotiedottomuus saa pohtimaan, onko se työnantajan huijaamista, ja voiko enää koskaan vaihtaa työnantajaa.
Talousvaikeuksissa olevien sosiaalialan ammattilaisten lasten nähtiin olevan erityisen haavoittuvassa asemassa, sillä perheellä ei ole häpeän ja pienten piirien vuoksi samoja mahdollisuuksia hakea apua ja tukea, kun muilla perheillä. Toimeentulovaikeuksien juuret voivat olla pitkällä omassa lapsuudessa, ja niiten periytymisestä omille lapsille tulee kannettua huolta. Toimeentulovaikeudet eivät synny tyhjiössä vaan yhteiskunnan tapahtumat kuten kustannusten nousu ja palkanmaksun laajat ongelmat vaikuttavat niihin.
Arki on kädestä suuhun elämistä ja tinkimistä omista perustarpeita, kuten syömisestä. Toimeentulovaikeudet aiheuttavat monia vaikutuksia sosiaalisiin suhteisiin. Miten selittää työkavereille, ettei voi lähteä lounasravintolaan? Miten sanoa lapselle, ettei kaverisynttäreihin ole varaa? Tilanteella on monia vaikutuksia hyvinvointiin ja terveyteen sekä minäkuvaan. Järjestöjen ja seurakunnan palveluilla kuvattiin olevan suuri rooli.
Toimeentulovaikeuksista huolimatta ryhmässä puhuttiin myös siitä, mikä elämässä on hyvin sekä siitä, mitä ryhmäläiset osaavat ja taitavat. Näitäkin asioita saatiin listattua paljon.