Ennakoiva tuki kotona asumista tukevan teknologian hyödyntämiseen
Ammattilaiset antavat iäkkäille ja heidän läheisilleen tietoa teknologian omatoimisesta hyödyntämisestä ja motivoivat heitä tarkoituksenmukaisen teknologian käyttöön. Iäkkäitä tuetaan ylläpitämään toimintakykyään teknologian avulla.
KATI-toimintamalli (Kotona asumista tukeva teknologia ikääntyneille, VTT & THL 2020) kohdentuu julkisiin kotihoitopalveluihin ja kansalaisen tukemiseen itsenäisessä toimintakyvyn ylläpidossa.
Pirkanmaan Tulevaisuuden sote-keskus kehittämisohjelman (PirSote) PirSOTE:n hankesuunnitelmassa ikäihmisten palveluiden kehittämistoimenpiteitä ovat mm. ympärivuorokautisten ja päivystyksellisten kotihoitopalvelujen
käyttöönottaminen Pirkanmaalla sekä etähoivan ja -hoidon palvelujen lisääminen kotihoidossa, kotiutusten yhteydessä, omaishoitoperheille ja muille etäpalveluja tarvitseville asiakasryhmille. PirKATI:ssa kehitetään toimintamalleja, joita hyödynnetään kotona tapahtuvassa hoidossa ja joilla arvioidaan niiden vaikuttavuutta PirSOTE:n tavoitteisiin pääsemiseksi.
Sosiaali- ja terveysministeriön Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka- ohjelman (HYTEAIRO) osa-alue on ikääntyneiden henkilöiden ja muiden tukea tarvitsevien itsenäisen kotona asumisen tukeminen edistyneiden teknologioiden keinoin.
Kansalainen tulee toimeen itsenäisesti, eikä ole kääntynyt sote-palvelujen puoleen kotona asumista tukevia palveluja saadakseen
Kansalaisen tulisi saada monipuolista tietoa ja tukea mm. sähköisten palvelujen kautta, jolloin itsenäisen selviytymisen vaihe jatkuisi mahdollisimman pitkään
Keskeisiä teknologioita ovat erilaiset sähköiset itsehoitopalvelut, kuten oirearviot ja riskitestit
Kansalaista tulee rohkaista teknologian hyödyntämiseen myös sosiaalisten suhteiden hoitamisessa, kulttuuritoimintaan osallistumisessa ja liikunnassa
Kansalainen asioi satunnaisesti sote-palveluissa mm. akuuttien terveysongelmien vuoksi, jolloin häntä tulisi proaktiivisesti tukea itsenäisessä toimintakyvyn ylläpidossa
Proaktiivista tukea voivat tarjota myös muut hyvinvointiin liittyvät palvelutahot kuten Kela, apteekit, terveydenedistämistoiminta (esimerkiksi liikunta- ja kulttuuritoimi)
Proaktiiviseen tukeen voi sisältyä kansalaisen informointi hänen tilanteeseensa sopivasta hyvinvointiteknologiasta
THL &VTT, 2020: KATI-malli
PirKATI-toimintamallityöpaja Ikääntyneen henkilön toimintakyvyn omatoiminen ylläpito, proaktiivinen tuki ja motivointi on järjestetty 8.12.2021 etätyöpajana Teams-yhteyden välityksellä.
Toimintamallityöpajaan on osallistunut PirKATI:n projektiryhmä, joka koostuu PirKATI-hankkeen osatoteuttaja kuntien edustajista, koti- ja omaishoidon asiakasohjauksista sekä mukaan on kutsuttu edustajat seuraavista kumppaneista: Tampereen Vanhuspalveluyhdistys ry, Tampereen Kotitori ja Laitetori. Osallistujia on ollut 35 henkilöä.
Työpajassa tiedon keruussa alustana on käytetty osallistavaa Flinga-palvelua. Työpajaan osallistujat ovat kopioineet Teams-kokouksessa selaimeensa linkin Flinga-palveluun, johon he ovat käyneet kirjaamassa ideoitaan proaktiivisesta tuesta teknologian hyödyntämiseen sekä motivoinnista teknologian hyödyntämiseen. Samalla he ovat kirjanneet näkemyksiään kysymyksiin:
- Tietoa asiakkaalle, mistä ja miten?
- Kuka tavoittaa asiakkaan?
- Mitä motivointi teknologian hyödyntämiseen voi olla?
- Kuka toteuttaa motivointia ja ennakointia?
Tavoitteena on muodostaa toimintamalli, jonka avulla ennakoiva tuki ja motivointi teknologian hyödyntämiseen mahdollistuu iäkkäiden henkilöiden kohdalla Pirkanmaalla. Tavoitteena on, että entistä useampi iäkäs henkilö kiinnostuisi oman hyvinvointinsa ylläpitämisestä ennaltaehkäisevästi teknologiaa hyödyntäen.
Tavoitteena on, että olemassa olevat järjestelmät sekä ammattilaisten osaaminen ennakoivaan tukeen ovat edellä mainittua muutosta mahdollistamassa.
Ikäihminen ei ole vielä kotihoidon asiakas eikä hän ole hakenut kotiin annettavia palveluja. Hänellä ei ole vielä kotihoidon palvelutarvetta. Hän ei vielä tarvitse säännöllisesti sosiaali- tai terveyspalveluja. Asiointi sosiaali- tai terveydenhuollossa on satunnaista.
Ikäihmisen lisäksi toimintamalli kuvataan myös omaishoitoperheen näkökulmasta.
Kotona asumista tukeva teknologia - kansallinen toimintamalli ja tietojärjestelmät (KATI-malli)
Keskeiset nostot työpajasta 8.12.2021
Ohjaus teknologian käyttöön
Satunnaisten käyntien yhteydessä terveydenhuollossa Laitetorilla, Lähitorilla, Kotitorilla, Hyvinvointikeskuksissa.
- Fyysinen tai etäohjaus.
- Kotitorin palveluhakuun hyvinvointiteknologian vaihtoehtoja
Omaolo
- Kysely, miten teknologia voisi tukea kotona asumista? Vastauksina teknologiavaihtoehtoja
- Hyvinvointikurssi omaoloon, linkitettynä teknologia?
Järjestöt
- Teknologiakummit, teknologianratkaisuiden lisääminen ikäihmisten toveripalveluihin
Tieto
Positiiviset kokemukset
Hinta
- Saa vastaavaa palvelua teknologialla edullisemmin kuin kasvokkain. Toisaalta osa teknologiasta on vielä suhteellisen kallista pienituloiselle eläkeläiselle, mikä heikentää motivaatiota.
Aiemmat kokemukset ja olettamukset
- Positiiviset vaikutukset omaan hyvinvointiin
Tiedottamisen ja markkinoinnin tehostamisen mahdollisuudet
- Teknologian teemaviikot ja testauspäivät Kotitorilla, Lähitoreilla ja Hyvinvointikeskuksissa, Sote-keskuksissa senioreiden kokoontumispaikoissa ja yhteisöissä (järjestöyhteistyö).
- Pirkanmaan yhteinen esite sähköisenä ja kirjallisena teknologiaratkaisuista.
- Satunnaisten vastaanottokäyntien yhteydessä mainonta teknologiasta.
- Markkinointia lyhyillä videoilla (vaikutukset, kokemukset ikäihmisiltä, vastustajien kääntyminen teknologian suositelijaksi).
- Somekanavissa, kohdennettu mainonta omaisiin ja ikäihmisiin (esim. Facebook, Instagram, Youtube yms.).
- Markkinointi sanomalehdissä ja järjestölehdissä.
Nämä ideat saivat eniten kannatusta työpajassa. Mahdollisuus tarjota ohjaus ja tieto sekä fyysisenä, että etänä.
Ohjaus teknologian käyttöön Lähitoreilla.
- Teknologian teemaviikot, teknologian testauspäivät Kotitorilla, Lähitoreilla ja Hyvinvointikeskuksissa, senioreiden kokoontumispaikoissa ja yhteisöissä (järjestöyhteistyö).
- Kehittelimme ideaa Kiertävästä Laitetorista /Lainattavasta Laitetorista https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/lainattava-laitelaukku
Omaolon mahdollisuudet ennakoivaan tukeen ja motivointiin:
- Kysely, miten teknologia voisi tukea kotona asumista? Vastauksina teknologiavaihtoehtoja
- Hyvinvointikurssi omaoloon, linkitettynä teknologia?
Esite teknologioista, sähköinen ja fyysinen.
- Selvitimme, millaisia esitteitä on olemassa.
- Järjestimme yhteiskehittämisen tilaisuuden 3.5.2022 Teams-etäyhteydellä työpajan, jossa kuulimme järjestö edustajien (ATK- seniorit Mukanetti ry ja Tampereen vanhuspalveluyhdistys ry) sekä Pirkanmaan soteammattilaisten (ikäihmisten ennaltaehkäisevät palvelut, ikäihmisten palvelut) mielipiteitä esitteistä. Työpajaan osallistui 18 henkilöä. Työpajassa toivottiin erikseen Pirkanmaalle suunnattua esitettä teknologioista (laitteet ja sovellukset), joita ikäihmiset voisivat omakustanteisesti hankkia oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Työpajassa toivottiin esitteeseen niitä teknologioita, jotka ovat Tampereen Kotitorin Laitetorilla esittelyssä. Esitteen rakenteen toivottiin rakentuvan tarvelähtöisesti.
- Järjestimme erillisen esitteen benchmarkin Teams-kokouksen muiden KATI-hankkeiden kanssa (Essote ja SataKATI)
- Pyysimme mainostoimiston kumppaniksi suunnittelemaan sisältöä ja ulkoasua.