Etäkuntoutuksen kehittäminen ja käyttöönotto Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (RRP2, P4, I1b)
Etäkuntoutuksen kehittäminen ja kehitettyjen ratkaisujen käyttöönotto ja juurruttaminen osaksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen perusterveydenhuollon kuntoutusta.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella kuntoutus on organisoitu omaksi toimialueekseen. Perusterveydenhuollon fysio-, toiminta- ja puheterapiasta vastaa alueelliset kuntoutuspalvelut, joihin etäkuntoutuksen kehittäminen Suomen kestävän kasvun hankkeessa painottuu. Hyvinvointialueen muodostaneista kunnista ja kuntayhtymistä muodostetun alueellisten kuntoutuspalveluiden toiminnan taustalla on eri tasoista osaamista ja kokemusta etäkuntoutuksen parista. Mahdollisesti käytössä olleet teknologiset ratkaisut ja etäkuntoutuksen toteuttamisen tavat ovat vaihdelleet aiemmin ja osassa niitä ei ole ollut laisinkaan.
Pohteen väestössä on myös alueellisia eroja lapsiperherikkaista alueista kuntiin ja kyliin, joissa ikääntyneiden osuus on huomattavan suuri. Etäkuntoutuksen kehittämisessä tulee huomioida alueelliset erot, jotka asettavat sekä haasteita että mahdollisuuksia etäkuntoutuksen ratkaisujen hyödyntämiselle.
Kansallisella tasolla Kela on kerännyt tietoa ja laatinut ammattilaisille oppaan etäkuntoutuksen toteuttamisen tueksi. Kelan julkaisema "Opas etäkuntoutuksen käytännön toteutukseen" on laadittu Kelan järjestämän etäkuntoutuksen näkökulmasta, mutta sen sisältöä voidaan soveltaa myös hyvinvointialueen järjestämän etäkuntoutuksen toteutuksessa.
Pohteen Alueellisten kuntoutuspalveluiden strategisena tavoitteena (05/2024) on mahdollistaa oikea-aikaiset ja vaikuttavat kuntoutuspalvelut alueen asukkaille. Konkreettisena tavoitteena strategian pohjalta on saada etäkuntoutuksen ratkaisut laajasti käyttöön, kiinteäksi osaksi kuntoutuksen palveluvalikoimaa. Osana tätä tavoitellaan myös ohjauksen ja neuvonnan näkökulman vahvistamista siten, että Pohteen digitaalisen asiointikanavan OmaPohteen kautta tapahtuva matalan kynnyksen yhteydenotto olisi mahdollista fysio-, puhe- ja toimintaterapiaan.
Matalan kynnyksen asioinnin mahdollistamisella kuntoutukseen tavoitellaan asiakkaita, jotka eivät muuten ohjautuisi kuntoutukseen. Tämä mahdollistaa kuntoutuksen ennaltaehkäisevän näkökulman ja ensitieto-tyylisten ryhmätilaisuuksien järjestämisen kevyemmän kuntoutustarpeen asiakkaille.
Tavoitteena on, että etäkuntoutuksen ratkaisut monipuolistavat alueellisten kuntoutuspalveluiden palveluvalikoimaa. Etäkuntoutuksen ratkaisujen avulla mahdollistetaan sekä reaaliaikaisia että ajasta riippumattomia kontakteja kuntoutuksen ammattilaisten ja asiakkaiden välillä kuntoutusmuodosta riippumatta. Tavoitteena on, että 30% kaikista alueellisten kuntoutuspalveluiden tuottamista kontakteista toteutuu etäratkaisuin vuoden 2025 loppuun mennessä.
- seuranta potilastietojärjestelmän tilastoista
- etäkontaktien määrä palvelumuodoittain ja alueittain
- etäkontaktien osuus kaikista aluepalveluiden kuntoutuksen avopalveluiden kontakteista
- fysioterapian chat-palvelun käytön seuranta OmaPohde-asiointialustan kautta
- asiointimäärät
- asioinnin kesto
- asiakaspalautteet
- ammattilaisten palautteet
Etäkuntoutuksella tavoitellaan itsenäisesti digitaitoisia asiakkaita. Kehitetyillä ratkaisulla palvellaan myös sellaista asiakasryhmää, joka on aiemmin ohjautunut kuntoutukseen vasta myöhemmässä vaiheessa. Yksi näistä uusia asiakkaita palvelevista ratkaisuista on fysioterapian chat, joka mahdollistaa matalan kynnyksen yhteydenoton suoraan fysioterapeutille.
Asiakastyössä toimivat kuntoutuksen ammattilaiset ovat osallistuneet aktiivisesti etäkuntoutuksen kehittämiseen. Asiakasymmärrystä on etäkuntoutuksen ratkaisujen kehittämisen aikana kerätty käyttäjäkyselyillä palveluiden pilotoinnin aikana. Käyttäjien palautteen kerääminen jatkuu myös palveluiden käyttöönoton jälkeen.