Hammashoitopelon hoito- ja palveluketju(RRP, P4, I1)
Hammashoitopelon hoito- ja palveluketju hyvinvointialueen asiakkaille sekä pelonhoidon käytänteiden päivittäminen perusterveydenterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä vahvistaen Kainuun hyvinvointialueen suun terveydenhuollossa.
Hammashoitopelon taustaa Kainuussa on lähdetty selvittämään Kestävän kasvun Kainuu I -hankkeessa Hammashoitopelon mittari | Innokylä. Hammashoitopelko on yleinen ongelma erityisesti lapsilla, mutta myös joka kolmas aikuinen pelkää hammashoitoa ainakin jonkin verran. Pelko hammaslääkärissä käymistä kohtaan voi vaihdella lievästä jännityksestä voimakkaaseen fobiaan, joka estää tarvittavan hoidon saamisen. Vaikka suurin osa ihmisistä kokee jonkinlaista jännitystä suun terveydenhuollossa, useimmiten tämä jännitys on hallittavissa ja saattaa jopa laueta hammashoitokäynnin aikana. Toisilla kuitenkin pelko voi olla niin voimakasta ja ahdistavaa, että se vaikuttaa heidän kykyynsä hakeutua hoitoon. Tämä voi vaikuttaa korjaavan hoidontarpeen kasvuun ja näin asiakas edustaa paljon palvelua tarvitsevien potilaiden ryhmää.
Pelkopotilaan hoito- ja palveluketjun osalta kohderyhmänä olivat Kainuun hyvinvointialueen hammashoitoa jännittävät ja pelkäävät asiakkaat. Syksyllä 2023 Kestävän kasvun Kainuu II ja Hellä -hankkeen välisenä yhteistyönä järjestetty päihdetaustaisten kokemusasiantuntijaklinikka (Kokemusasiantuntijatoiminnan kehittäminen Kainuun hyvinvointialueella | Innokylä) antoi arvokasta tietoa ja toiveita hammashoitopelon hoito- ja palveluketjun suunnittelun pohjaksi. Kokemusasiantuntijaklinikassa hammashoitopelko ja häpeä omasta suun terveydentilasta nousivat vahvasti esille. Lisäksi keväällä 2024 esilääke-, ilokaasu- sekä anestesiahammashoitokäynneistä saatu asiakaspalaute (N=8) huomioitiin pelonhoidon kokonaisuuksia suunniteltaessa. Suun terveydenhuollon ammattilaiset, hyvinvointialueen psykologi sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden kuntoutusyksikön ammattilaiset sekä asiakkaat pääsivät kehittämään hoito- ja palveluketjun sisältöä. Suunnitteluun saatiin myös hyvää pohjatietoa hammashoitopelon asiantuntijan pitämästä hammashoitopelko koulutuksesta.
Perusterveydenhuollon tiimimallin toiminnan kehittämisessä, hammashoitopelko -koulutuksessa sekä esilääke-, ilokaasu- ja anestesiakriteerien päivittämisen osalta kohderyhmänä oli koko suun terveydenhuollonhenkilökunta. Suun terveydenhuollon ammattilaiset olivat tärkeässä roolissa oman toiminnan yhteiskehittämisessä.