Hanketulokset käyttöön, 4V juurruttamisen malli
Malli, joka auttaa kehittämishankkeita suunnittelemaan ja toteuttamaan juurruttamisen toimenpiteitä hankkeen eri vaiheissa. Päämääränä on, että hankkeiden tulokset jäävät elämään vielä loppukahvienkin jälkeen.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Malli, joka auttaa kehittämishankkeita suunnittelemaan ja toteuttamaan juurruttamisen toimenpiteitä hankkeen eri vaiheissa. Päämääränä on, että hankkeiden tulokset jäävät elämään vielä loppukahvienkin jälkeen.
Toimintamallin kuvaus
Juurruttamisen neljän V:n malli kulkee nelivaiheisen polun kautta. Sen etappina liikutaan viestinnän kautta käytänteiden kohderyhmälähtöiseen variointiin. Tämän jälkeen hankkeen toteuttajatahojen ulkopuolisia toimijoita autetaan kokeilemaan uusia käytänteitä valtavirtaistamisen nimissä. Lopuksi käytänne pitäisi saada vakiinnutettua struktuureihin ja rakenteisiin, jolloin se jatkaa vahvasti eloaan vielä hankkeen viimeisten ohjausryhmäkahvien jälkeen. Tämä neljästä V:stä koostuva toimintojen sikermä kumuloituu juurruttamisen edetessä. Viestintä ei siis pääty, vaikka variointi alkaa. Juurruttamiselle tulee antaa riittävästi aikaa ja resursseja. Onnistumisen edellytys on, että uuden hankkeen ideointivaiheessa on oltava mielessä näkemys myös siitä, kuka hankkeen tuloksia ja tuotoksia tarvitsee ja miten heidän huomioidaan ja innostetaan mukaan kehittämään ja kokeilemaan kaikissa hankkeen eri vaiheissa.
Suomi on tuhansien projektien maa. Esimerkiksi Euroopan unionin rakennerahastojen tuella aloittaa keskimäärin yli 1000 uutta hanketta joka vuosi. Projektit ovat keskeinen muutosvoima, jolla haetaan ratkaisuja yhteisiin haasteisiimme. Hankkeet tuottavat usein pilotoituja ratkaisuja. On tärkeää tuotteistaa hankeratkaisuja siten, että myös muut voivat ottaa niitä käytöön ja ne jäävät elämään alkuperäisen kehittäjähankkeen loppukahvien jälkeen. 4V malli tarjoaa uusien käytänteiden juurruttamiseen tähtäävän poluku mallin kehittämishankkeen eri vaiheisiin.
Juurruttaminen alkaa mieluiten jo hankehakemusta tehdessä ja näyttäytyy mm. tarkoituksenmukaisten kumppanien paikantamisella. Juurruttaminen on suunnitelmallista toimintaa, jota on työstettävä aktiivisesti koko projektin ajan projektihenkilöstön toimesta.
Juurruttamisen tuominen osaksi hankearkea vahvistaa hanketulosten näkyväksi tekemistä, muokkaamista eri kohderyhmille ja niiden kautta käyttöönottoa uusissa ympäristöissä.