Ikääntyneen mielenterveys- ja päihdeasiakkaan palvelujen kehittäminen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella

Ikääntyneen mielenterveys- ja päihdeasiakkaan palveluihin kehitetään uudenlaista matalankynnyksen toimintamalli, hyödyntäen kokemustoimijoita. Henkilöstön osaamista mielenterveys- ja päihde osaamisessa lisätään järjestämällä webinaareja ja työpajoja. 

Toimintaympäristö

Ikäihmisten ennaltaehkäisevään mielenterveys -ja päihdetyöhön tulee kiinnittää huomiota, sillä ikäihmisten masennusta ei aina tunnisteta, lisäksi määrittelemättömän ahdistuksen vuoksi hakeudutaan päivystykseen varsin usein. Vanhusten yksinäisyys voi näyttäytyä niin että asiakas hakeutuu terveyden- ja sairaanhoitopalveluihin usein.

 Työelämästä eläkkeelle siirtyminen on iso roolimuutos ihmisen elämässä. Valmistautuminen uuteen elämänvaiheeseen olisi hyvä aloittaa heti eläkeiän alussa tai mielellään jo työelämän loppuvaiheessa. Palvelujärjestelmässä tulee kiinnittää ihmisen kokonaisvaltaiseen kohtaamiseen huomioiden iäkkään olemassa olevat voimavarat.

 Ikääntyneet mielenterveys ja päihde asiakkaat ansaitsevat myös arvokkaan vanhuuden. Heillä on riski jäädä ikäihmisten palveluiden ulkopuolelle sairauden luonteen vuoksi. Heidän ei aina katsota soveltuvan tavanomaisiin ikäihmisten palveluihin tai ryhmätoimintoihin. Ikääntynyt mielenterveys- ja päihdeasiakas tarvitsee ikääntyessään myös kotiin annettavia palveluita kuten muutkin. Palvelujärjestelmässämme voi syntyä tilanne, jossa ikääntynyttä mielenterveys- ja päihdeasiakasta pompotellaan sosiaalipalveluiden ja kotipalvelun välillä. Tähän voi olla syynä palveluiden suurempi tarve tai sen erilaisuus, mutta myös kotipalveluiden henkilöstön osaamisen vaje mielenterveys -ja päihdepotilaiden kohtaamisessa. 

Sekä ikäihmisten mielenterveyden hoitoon että psyykkisen hyvinvoinnin edistämiseen ja ongelmien ehkäisemiseen on tutkittuja ja vaikuttavia menetelmiä. Nämä menetelmät on tarpeen tuoda paremmin esille.

 

 

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Ikääntyvillä on monenlaisia mielenterveyteen ja mielen hyvinvointiin liittyviä haasteita. Erilaiset elämänmuutokset esimerkiksi eläkkeelle jäänti, puolison kuolema saattavat aiheuttaa masennusta, jota ei välttämättä tunnisteta.  Ikäihmisille on tarjolla runsaasti monenlaista toimintaa, mutta mielen hyvinvoinnin ja kuntoutumisen tavoitteellinen huomioiminen tulisi olla systemattisempaa ja sitä ei välttämättä nykyisissä toiminnoissa tunnisteta. Henkilöstön osaamisen lisääminen mielen hyvinvoinnin ja kuntouttavan työn edistämiseksi on tärkeätä koko sote-henkilöstölle. Järjestöjen ja kokemustoimijoiden huomioiminen palvelujen kehittämiseen ja tuottamiseen on rajallisten henkilöstöresurssien kannalta välttämätöntä. Eri palveluissa tarvitaan monenlaista mielekkään arjen käytäntöjen kehittämistä. Enää ei riitä se, että huolehditaan,vain välttämättömistä päivittäisistä toiminnoista.       

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

POPsote-hankkeen järjestämissä monialaisissa työpajoissa on tuotu esille tarve kehittää uudenlaisia toimintamalleja mielen hyvinvoinnin huomioimiseen.

  • Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella ei ole tarjota ryhmiä ikääntyneille pitkään mielenterveyspalveluissa yksilökäynneillä hoidetuille asiakkaille tai Ikääntyneille päihteidenkäyttäjille.
  • Päihteiden- , mielenterveyden- , rahapelaamisen- ja lähisuhdeväkivallan puheeksiottoon tarvitaan systemaattista mallia. Asiakastyössä tunnistetaan hyvin ongelmat mutta puheeksiton työkalut  puuttuvat sekä rohkeus ottaa asita puheeksi. Lisäksi hoitoon ohjaukseen tarvitaan selkeä polku.
  • Henkilöstön mielenterveys- ja päihdeosaamiseen lisäämiseen toivotaan koulutusta. 
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämistyön tueksi on koottu monialainen ja moniammatillinen työryhmä. 

Kehittämistyötä tehdään monialaisessa ja moniammatillisessa isommassa työryhmässä sekä Mipä- ja ikähankkeen pienemmissä työryhmissä.  Hyödynnämme  kumppanuuspöytä-mallia ikäntyneen mielenterveys ja päihde asiakkaan palvelupolun suunnittelemisessa, siinä on mukana laaja-alaisesti eri alojen ammattilaisia, järjestöpuolen toimijoita sekä kokemustoimijoita. 

Kehittämisessä hyödynnetään kokemustoimijoita, järjestöjä ja yhdistyksiä. Esimerkiksi Ikäinstituuttia, Mieli Ry.tä, alueellisia mielenterveysyhdistyksiä sekä omaishoitajajärjestöjä. 

Mieli ry kanssa on räätälöity MTEA 2 koulutus ikääntyneiden parissa työskenteleville henkilöille.

 

 

Tavoiteltu muutos

Kehittämistyön tavoitteena on:

  • Siirtää painopiste raskaista palveluista perusterveydenhuollon ja matalankynnyksen palveluihin. Tavoitteena on kehittää uudenlaista ryhmätoimintamalia, jossa kokemustoimijat, järjestöt ja kuntien hyvinvointi- ja palveluverkosto ovat aktiivisesti mukana.
  • Asiakas- ja palveluohjauksella on ratkaiseva merkitys siihen,että ikääntyvä saa tarpeellisen ohjauksen oikea-aikaisesti oikeisiin ja juuri hänelle sopiviin palveluihin.
  • Sote-henkilöstön osaaminen lisääntyy mielenterveys- ja päihdetyön ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kohtaamisessa. Lisäksi saadaan  työntekijöille puheeksioton tueksi toimintamalleja ja työkaluja. Selvitämme myös digitaalisten palveluiden hyödyntämisen mahdollisuutta ikääntyneellä asiakkaalla.
  • Hyvinvointialueelle muodostuu palvelumalli, jossa mahdollistuu sujuva konsultaatiotapa ikäihmisten palveluiden henkilöstön sekä mielenterveyspalvelujen ammattilaisten välille.    
  • Saada eri palveluihin käyttöön Mielenterveys ja päihdetyön osaamista sekä mahdollisuus  saada konsultointi apua viiveettä. Asiakasnäkökulmasta portaaton ja yhdellä yhteydenotolla etenevä hoitoon ohjaus.
  • Ikääntyneelle päihdeasiakkaalle kuntouttava Pilke toimintaa.
  • Saada ikäkeskukseen Psykiatrisen sairaanhoitajan osaamista, kohderyhmänä yli 65 vuotiaat joilla on lieviä mielen hyvinvointiin tai päihteisiin liittyviä ongelmia , kohderyhmänä myös omaishoitajana toimivat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muutoksen mittaaminen
  • Hyvää arkea -ryhmätoimintamallin pilottikokemukset
  • Pilke-ryhmätoiminta pilotin kokemukset
  • IPC-ohjausmenetelmän pilotoinnin kokemukset
  • Henkilöstölle järjestettävien webinaarien ja koulutuksien palautteet
  • Psykiatrinen sairaanhoitaja ikäkeskuksessa Pilotin kokemukset ja palaute.
     
Toteutussuunnitelma

Kehittämistyön tavoitteet ja toimenpiteet ovat:

Siirretään painopiste raskaista palveluista perusterveydenhuollon ja matalankynnyksen palveluihin ottamalla käyttöön ennaltaehkäisevän työn malli, jossa painopiste varhaisessa tuessa:

  • Systemaattinen puheeksioton toimintamalli ikäihmisten palveluihin, joka ottaa huomioon päihteet,mielenterveyden, rahapelaamisen ja parisuhdeväkivallan  
    • Mielenterveys- ja päihdekehittämishankkeessa kuvataan päihde palvelupolkua 
    • Mielenterveys- ja päihdekehittämisohjelmassa kuvataan rahapelaaminen puheeksi palvelupolkua
    • Mielenterveys- ja päihdekehittämishankeessa kuvataan mielenterveysasiakkaan palvelupolku
    • Lähisuhdeväkivalta ja kaltoinkohtelu puheeksiottomallia  toteutetaan opinnäytetyönä
  • Uudenlainen ikääntyneen mielenterveys- ja päihdekuntoutujan ryhmätoimintamalli, jonka tavoitteena on siirtää asiakas pois säännöllisistä yksilökeskusteluista erilaisiin matalankynnyksen hyvinvointi- ja palveluverkostoon (Hyvää arkea-ryhmä)

Ikääntyneet saavat mielenterveyden ammattilaisten toteuttamaa hoitoa tasavertaisesti . Luodaan ikääntyneen mipä-asiakkaan moniammattilinen palvelupolku  

  • Selvitetään IPC- menetelmän soveltuvuutta ja käyttöönottoa ikäihmisten palveluihin hyvinvointialueella pilotoimalla menetelmää seniorineuvolassa

Sote-henkilöstön osaaminen lisääntyy ikääntyvän mielenterveys- ja päihdetyön ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kohtaamisessa.  Kiinnitetään huomiota etenkin varhaiseen tunnistamiseen ja puheeksiottoon.

  • Järjestetään Webinaareja ja koulutuksia

Hyvinvointialueelle muodostuu palvelumalli, jossa mahdollistuu sujuva konsultointitapa ikäihmisten palveluiden henkilöstön ja perustason mielenterveyspalvelujen välille.

  • Psykiatrinen sairaanhoitaja ikäneuvolassa 
  • Konsultaatiomalli mielenterveyspalvelujen ensilinjan viranomaispuhelimeen

Asiakas- ja palveluohjauksessa huomioidaan ikääntyneen mipä- asiakkaan ohjautuminen tarkoituksenmukaisiin palveluihin.

  • Palvelutarpeen arvioinnissa huomioidaan mipä- näkökulma. Kehittämistyötä tehdään  Ikähankkeen palveluohjauksen kehittämistiimin kanssa.

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmä: Ikääntyneet mielenterveys- ja päihdeasiakkaat, heidän läheiset ja ikäihmisten palveluissa työskentelevä henkilöstö.

Asiakasymmärrys: Kehittämistyön yksi tärkeä tehtävä on ottaa huomioon kokemustoimijat. Kokemustarinoiden kerääminen on yksi kehittämistyön osallistamismuoto. Kokemustoimijoita käytetään koulutuksissa ja webinaareissa puhujina, työryhmään on nimetty kokemustoimija. Kokemustoimija on mukana ammattilaisen tukena piloteissa. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Hyödynnämme kehittämistyössä Pilke-ryhmätoimintamallia ikääntyneiden päihteiden käyttäjille

ja ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön Neljän tuulen mallia 

Ideointi

Pitkään yksilökäynneillä hoidetuille Ikääntyneille mielenterveyskuntoutujille tarjotaan uudenlaista Hyvää arkea ryhmätoimintamallia, joka valmentaa itsenäiseen selviytymiseen ja ohjaa häntä kunnan omiin hyvinvointi- ja palveluverkostoihin. Mallia voidaan modivoida mihin tahansa toimintaan, esimerkiksi kuntouttavaan päivätoimintaan. 

IPC- ohjausmenetelmä ikääntyneen lievän masennuksen hoitomenetelmäksi. 

Ikääntyneille päihteidenkäyttäjille otetaan käyttöön Pilke-toiminta

Ikääntyneen mielenterveys- ja päihdeasiakkaan hoitopolku mallia kehitetään yhdessä monialaisen osaajaverkoston kanssa joka koostuu ammattilaisista, järjestöverkostosta, seurakunnasta ja kokemustoimijoista. Se tehdään kumppanuuspöydän  avulla hyödyntäen Jamboard alustaa.

Työntekijöiden osaamista on kartoitettu koko Pohteen henkilöstölle tehdyllä osaamiskartoituksella jonka tuloksien pohjalta järjestetään koulutuksia, joiden ajatuksena on lisätä ikääntyneiden parissa työskentelevien henkilöiden osaamista niissä aihealueissa jossa vajetta löytyy.

Idean valinta
  • Lähdemme pilotoimaan syyskuussa 2022 Hyvää arkea ryhmämallia pitkään yksilökäynneillä hoidetuille Ikääntyneille mielenterveyskuntoutujille. Tarjotaan heille uudenlaista ryhmätoimintamallia, joka valmentaa itsenäiseen selviytymiseen ja ohjaa häntä kunnan omiin hyvinvointi- ja palveluverkostoihin.  
  • Pilotoimme vuoden 2022 aikana IPC- ohjausmenetelmää Limingan seniorineuvolassa 
  • Pilotoimme vuoden 2023 aikana Pilke- toimintaa Ikääntyneille päihteidenkäyttäjille Kuusamon Porttapirtissä  
  • Pilotoimme 2023 aikana Psykiatrinen sairaanhoitaja ikäkeskuksessa mallia Lakeuden ikäkeskuksen alueella kunnissa Liminka, Hailuoto, Kempele, Tyrnävä, Muhos ja Lumijoki. Jossa kokeilemme ohjatun omahoidon ja Terapianavigaattorin käyttöä.
  • Pilotoimme Mieli Ry kanssa Mielenterveyden ensiapua 2 , haavoittuva mieli koulutuksen  ikäihmisten näkökulmasta.
  • Kaikkien näiden eteenpäin vietävien ideoiden päämäärä on tarjota ikääntyneille matalan kynnyksen palveluja ja mielekästä tekemistä. Piloteilla saamme myös kokemusta miten mallit soveltuvat ikäihmisten palvelukonaisuuteen.   
Idean konkretisointi ja visualisointi

Näillä kaikilla edellä mainituilla toiminnoilla keräämme tietoa ja kehitämme ikääntyneelle asiakkaalle oikeanlaisen  hoitopolkumallin kun asiakkaalla on mielenterveyteen tai päihteiden käyttöön liittyviä ongelmia.

Idean testaus asiakkaalla

Asiakkailta saatu palaute ideointiin lähteneistä toimintamalleista on kuvattu erillisissä raporteissa. Raportit liitetään osaksi kehittämisen kuvausta.  

Loppuraportti Hyvää arkea ryhmästä

Loppuraportit Pilke pilotista ja Psykiatrinen sairaanhoitaja ikäkeskuksessa Pilotissa.

Loppuraportti ikääntyneen mielenterveys ja päihdeasiakkaan palvelupolun kehittämistyöstä.

Ratkaisun testaaminen

Hyvää arkea mallin pilotti toteutetaan 1.9-31.12.2022 välisenä aikana

IPC- ohjaus seniorineuvolassa pilotti toteutetaan maalis- joulukuun 2022 välisenä aikana. 

Pilke-toiminta pilotti toteutetaan vuoden 2023 aikana

Psykiatrinen sairaanhoitaja ikäkeskuksessa Pilotti vuoden 2023 aikana kesäkuu-joulukuu.

Kokeilun tavoitteet

Tavoitteena hyvää arkea ryhmällä on saada tavoitteellinen matalankynnyksen ryhmätoimintamalli pitkään mielenterveyspalveluissa olleille ikääntyville henkilöille.

Ipc käytön  laajentaminen ikäihmisille perustason mielenterveyspalveluissa.

Pilke toiminnalla tarkoitus tarjota ikääntyneille  päihteidenkäyttäjille ja kohdennettua tukevaa ja kannattelevaa palvelua.

Psykiatrinen sairaanhoitaja ikäkeskuksessa pilotin tavoitteena on selvittää kuinka ikääntynyt mielenterveys ja päihdeasiakas hyötyy  psykiatrisen sairaanhoitajan varhaisesta ja ennaltaehkäisevästä tuesta ja kuinka pystyy tukemaan  ikäihmisen mielen hyvinvointia ja kotona selviytymistä​​ . Samalla selvitellään kuinka varhainen tuki vaikuttaa yli 65 vuotiaiden  omaisten ja omaishoitajien jaksamiseen. Lisäksi kartoitetaan kuinka psykiatrinen sairaanhoitaja tukee ikäpalveluiden henkilökuntaa ja palveluohjausta ja lisää heidän osaamistaan ikääntyneen mielenterveys- ja päihdeasiakkaan varhaisessa tunnistamisessa, kohtaamisessa ja hoidossa​.