Kohtaamispaikkatoiminta Rovaniemellä osana Rovaniemen perhekeskusta
Kohtaamispaikkatoimijoiden kokoaminen yhteen hiileen puhaltavaksi verkostoksi. Kohtaamispaikkatoiminta on osa Rovaniemen perhekeskuskehittämistä.
Toimintamallin nimi
Kohtaamispaikkatoimijoiden kokoaminen yhteen hiileen puhaltavaksi verkostoksi. Kohtaamispaikkatoiminta on osa Rovaniemen perhekeskuskehittämistä.
Verkoston ideana on, että kohtaamispaikkatoimintaa suunnitellaan ja toteutetaan pitkäjänteisesti yhdessä hyödyntäen monitoimijaisuutta. Tavoitteena on tarjota lapsiperheille kohtaamispaikkatoimintaa viikon jokaisena arkipäivänä sekä yhtenä tai useampana iltana. Tavoitteena on myös monipuolistaa kohtaamispaikoista saatavan jalkautuvan työn tarjontaa perheiden tarpeiden mukaisesti. Lisäksi kehitetään yhteistä vertaisarviointia toiminnan kehittämisen ja laadukkaan toiminnan turvaamiseksi. Arviointiin kuuluu myös kohtaamispaikkatoimintaan osallistuvien perheiden osallistaminen.
Kohtaamispaikkatoimintamalliin kuuluu sekä perhekeskuksen kohtaamispaikat että kohtaamispaikkatoimijaverkostot. Rovaniemellä alle kouluikäisten lasten avointa kohtaamispaikkatoimintaa järjestävät Rovaniemen kaupungin avoin varhaiskasvatus, Mannerheimin lastensuojeluliiton Lapin piiri sekä Rovaniemen seurakunta. Verkostoon kuuluvat myös Yhden Vanhemman Perheiden Liitto, Mannerheimin lastensuojeluliiton Lapin piiri, Erityislastenomaiset ELO ry, Lapin ensi- ja turvakoti ry, Sos-lapsikylän ennaltaehkäisevä työ, Kotokunta ja Tyttöjen Talo Neiot. He järjestävät vertaisryhmiä ja teemallisia perheiden kohtaamispaikkoja esim. Eronneiden isien olohuone, Elon Pikkuilot, Nuorten äitien ryhmä.
Rovaniemellä toteutettiin laaja lapsiperhekysely, josta kävi ilmi, että perheet kaipaavat avointa ja maksutonta mukavaa koko perheen tekemistä. Jopa 51% vastanneista koki haastavana tai melko haastavana perheen riittävän tukiverkon ja avun läheisistä ja ystävistä. Kyselystä nousi palveluiden kehittämiseen liittyen tarve jalkautuvan työn sekä ammattilaisten yhteistyön kehittämiselle.
Kohtaamispaikkatoiminnan kehittämiseen liittyen perheiltä kerätään tietoa esimerkiksi jalkautuvan työn tarpeisiin liittyen ja toimintaa järjestetään sen mukaisesti.
Verkosto kokoontuu ensimmäisen kahden vuoden aikana vähintään neljä kertaa vuodessa. Tämän jälkeen verkosto kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa. Toiminnalle laaditaan vuosikello, jonka mukaan toiminnan suunnittelua ja tiedottamista toteutetaan yhdessä. Koordinointivastuu on perhekeskukoordinaattorilla tai kiertävän vastuun periaatteella. Rovaniemen kohtaamispaikkatoimijoista vähintään koordinaattori kuuluu valtakunnalliseen Perhekeskuksen kohtaamispaikka verkostoon. Kohtaamispaikoissa käytetään Rovaniemen perhekeskus logoa yhtenäisen toiminnan tunnistamiseksi.
Kohtaamispaikkatoiminnasta on tehty kooste viikkokalenterina ja toiminnasta on tiedotettu yhteisesti ja monikanavaisesti. Perheiden toivotaan hyödyntävän eri toimijoiden järjestämää kohtaamispaikkatoimintaa ja löytävän toiminnan helposti. Osa kohtaamispaikkatoimijaverkoston toimijoista on käynyt Neuvokas perhe koulutuksen ja tätä elintapaohjauksen menetelmää voidaan hyödyntää myös kohtaamispaikoissa.