Konsultaatiomalli ammattilaisille lähisuhdevaltaan liittyvissä asioissa, Kymenlaakson hyvinvointialue (RRP, P4, I2)

Neuvontaa ja ohjausta lähisuhdeväkivaltaan liittyvissä kysymyksissä. Mallia toteutetaan puhelimitse ja jalkautumalla palveluihin.

Toimintaympäristö

Kymenlaaksoon kuuluu 6 kuntaa; Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti. Vuoden 2020 loppuun mennessä Kymenlaaksossa oli 162 812 asukasta. Asutuksesta 50 % keskittyy Kouvolaan ja 50 % Kotka-Haminan seudulle. Alueen haasteita ovat:

  • väestön ikääntyminen ja väheneminen (ennusteen mukaan 2030 -9 % ja 2040 -15%)
  • harva asutus
  • kahden keskuskaupungin malli  (Kotka ja Kouvola)
  • sosioekonomiset haasteet; työttömyys ja pienituloisuus

Kymenlaakson hyvinvointialueen vastuulla ovat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, pelastustoimen palvelut sekä opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut. Kymenlaakson hyvinvointialueen erilaisissa terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen tehtävissä toimii noin 6000 ammattilaista. Kymenlaakson hyvinvointialueen palvelustrategia huomioi
alueen sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvät erityispiirteet; väestön ikääntyminen ja sosioekonomiset haasteet kuormittavat Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää. Sairastavuus on maan keskiarvoa suurempaa, erityisesti mielenterveysongelmat, tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä syöpäsairaudet ovat Kymenlaaksossa yleisiä. Palvelutarve etenkin raskaissa palveluissa on suuri. Koronaviruspandemia on kasvattanut hoito- ja palveluvelkaa, eli hoidon ja palvelun vajetta, mikä luo painetta palvelujärjestelmälle. Kymenlaakson hyvinvointialue on haasteellisessa tilanteessa ja kovien säästöpaineiden alla.

Valtakunnallisesti hyvinvointialueilla on eri tavoin kohdennettu resursseja ja panostettu väkivallan vastaiseen työhön. On mahdollista että lähitulevaisuudessa lainsäädännöllä velvoitetaan hyvinvointialueita asettamaan lisäresursseja väkivallan vastaiseen työhön, sekä määritellään kuntien ja hyvinvointialueiden tehtävät väkivallan ehkäisytyössä. Kymenlaakson hyvinvointialueella väkivallan vastaisen työn koordinaattoria ei vielä ole.

Kymenlaaksossa on havaittu tarve luoda alueellinen malli perhe- ja lähisuhdeväkivallan ennaltaehkäisyn sekä tunnistamisen tehostamiseksi. Tavoitteena on rakentaa monialainen ja koordinoitu malli kyseisen haavoittuvassa asemassa olevan asiakasryhmän tavoittamiseksi ja palvelemiseksi sekä ennaltaehkäisevien toimien tehostamiseksi. Malli on tarkoitus liittää osaksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonseptin sisältöä. Konsultaatiomalli ammattilaisille on osa alueellista perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja tunnistamisen mallia.

Kymenlaakson hyvinvointialueella perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn kokonaisuus koostuu kahdesta kokonaisuudesta:

  1. Perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinaatiomalli
  2. Alueellinen perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja tunnistamisen malli

Perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinaatiomallia (1) toteutetaan Lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän avulla. Koordinaatiomallista on oma kehittämiskokonaisuutensa:

Alueellisen perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja tunnistamisen mallia (2) toteutetaan avainhenkilömallin ja konsultaatiomallin avulla. Avainhenkilömallista on oma kehittämiskokonaisuutensa:

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Suomen kestävän kasvun ohjelman hankesuunnitelman hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonseptin keskeiseksi tavoitteeksi on kirjattu hyvinvointiin ja terveyteen liittyvien ongelmien ennaltaehkäisyn ja varhaisen tunnistamisen vahvistaminen. Keskeisenä toimenpiteenä on syrjäytymistä ehkäisevän työn tehostaminen.

Kehittämistoimenpiteet on valittu siten, että ne ovat linjassa muiden alueellisten kehittämishankkeiden, hyvinvointialuestrategian, Kymenlaakson alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman 2020–2025 sekä muiden valtionavustushankkeiden kanssa. Alueellinen hyvinvointikertomus asettaa työn kattotason tavoitteet:

Kymenlaakson asukkailla on mahdollisuus:

  • elää päihteetöntä elämää ja saada tukea siihen
  • terveellisiin elintapoihin ja hyvään mielenterveyteen
  • elää turvallista arkea terveellisessä ympäristössä
  • merkitykselliseen elämään

Kymenlaakson alueellisessa hyvinvointisuunnitelmassa 2020-2025 on mainittu lähisuhdeväkivallan ehkäisy osana turvallista elinympäristöä sekä lähisuhdeväkivallan ehkäisyn malli, mitä ei suunnitelmakaudella ole konkreettisesti laadittu. Konsultaatiomalli on osa kehitteillä olevaa perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinaatiomallia ja osa väkivallan vastaisen työn koordinaattorin tehtävän sisältöä. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kymenlaaksossa on havaittu osaamisvaje lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisessa, tunnistamisessa, väkivallan eri osapuolten auttamisessa sekä palveluohjauksessa. Konsultaatiomallin ytimessä on ammattilaisten tukeminen heidän tehtävässään ottaa lähisuhdeväkivalta puheeksi, tunnistaa ja ohjata oikeisiin palveluihin. Konsultaatiomallin avulla pyritään tukemaan ammattilaisia väkivallan puheeksi ottamisessa, tunnistamisessa, auttamisessa sekä palveluohjauksessa. Konsultaatiota on mahdollisuus käyttää myös kuormittavan asiakastilanteen purkuun ja asiakkaan tilanteesta keskusteluun anonyymisti. 

Kansallisten tutkimusten mukaan perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ei kysytä systemaattisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.  Konsultaatiomallin tavoite on tukea avainhenkilöitä sekä sote-ammattilaisia, jotta kymenlaaksolaiset saavat apua väkivallan aiheuttamaan kriisiin. Konsultaatiomallin avulla pyritään tukemaan ammattilaisia väkivallan puheeksi ottamisessa, tunnistamisessa, auttamisessa sekä palveluohjauksessa. Konsultaatiota on mahdollisuus käyttää myös kuormittavan asiakastilanteen purkuun ja asiakkaan tilanteesta keskusteluun anonyymisti. 

Asiakastyötä tekevä ammattilainen tarvitsee tietoa ja osaamista 

  • perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ilmiönä
  • suojaavista ja riskitekijöistä
  • väkivallan muodoista, yleisyydestä ja väkivallan tunnistamisesta
  • perhe- ja lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisesta ja tarvittavista menetelmistä
  • monialaisesta yhteistyöstä ja väkivaltaerityisistä palveluista hyvinvointialueella sekä sidosryhmissä
  • lähisuhdeväkivaltaan liittyvästä lainsäädännöstä ja viranomaisen velvollisuuksista
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ohjausryhmä on koottu ja toiminnassa. Ryhmä kokoontuu noin kahden kuukauden välein. Ohjausryhmän jäsenet ovat integraatiopalvelujen johtaja, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö, kaksi kehittämispäällikköä, projektipäällikkö ja projektikoordinaattori.

Varsinainen kehittäjäjoukko koostuu koulutetuista avainhenkilöistä ja psykiatriset ja päihdepalvelut työntekijöistä. Avainhenkilöverkosto (noin 20 ammattilaista) on koottu ja se aloittaa toimintansa syyskuussa. Avainhenkilöverkosto koostuu asiakastyötä tekevistä Kymenlaakson hyvinvointialueen ammattilaisista, jotka ovat käyneet Väkivaltatyön avainhenkilökoulutuksen. Avainhenkilöt toimivat työyhteisönsä väkivaltatyön osaajina. Pilotoimme jalkautuvaa konsultaatiomallia psykiatristen ja päihdepalvelujen kanssa syys-joulukuun välillä.

Lisäksi kehittäjäjoukkoon kuuluu laajasti ottaen koko Kymenlaakson hyvinvointialueen asiakastyötä tekevät ammattilaiset sekä sidosryhmien asiakastyötä tekevät ammattilaiset kunnissa, järjestöissä ja seurakunnissa.

Tavoiteltu muutos

Alueellinen perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja tunnistamisen malli; Konsultaatiomalli ammattilaisille

Muutokset

  • Konsultaatiomalli on pilotoitu ja arvioitu
  • Puheeksi ottamisen malli on tehty, pilotoitu ja jalkautettu palveluihin

Tulokset (suorat)

  • Ammattilaisten osaaminen perhe- ja lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisessa on vahvistunut
    • perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ilmiönä
    • suojaavista ja riskitekijöistä
    • väkivallan muodoista, yleisyydestä ja väkivallan tunnistamisesta
    • perhe- ja lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisesta ja tarvittavista menetelmistä
    • monialaisesta yhteistyöstä ja väkivaltaerityisistä palveluista hyvinvointialueella sekä sidosryhmissä
    • lähisuhdeväkivaltaan liittyvästä lainsäädännöstä ja viranomaisen velvollisuuksista

Tulokset (välilliset)

  • Perhe- ja lähisuhdeväkivallan eri osapuolet saavat apua monialaisesti
  • Perhe- ja lähisuhdeväkivalta tunnistetaan varhain
  • Pitkät ja raskaat palveluketjut saadaan katkaistua tai ne pystytään ennaltaehkäisemään
  • Kustannussäästöt
Muutoksen mittaaminen

Alle on listattu konsultaatiomallin kehittämisessä ja tulosten arvioinnissa käytetyt mittarit. Liikennevalo mittari on prosessimittari, jolla havainnollistetaan vaihetta (vihreä=valmis, keltainen=kesken, punainen=aloittamatta).

Muutokset

  • Konsultaatiomalli on pilotoitu ja arvioitu (liikennevalo)
  • Puheeksi ottamisen malli on tehty, pilotoitu ja jalkautettu palveluihin (liikennevalo)

Tulokset (suorat)

  • Ammattilaisten osaaminen perhe- ja lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisessa on vahvistunut (kehittäjäryhmän arviointi konsultaatiomallista; webropol-kysely pilotoinnin alussa ja lopussa)
    • perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ilmiönä
    • suojaavista ja riskitekijöistä
    • väkivallan muodoista, yleisyydestä ja väkivallan tunnistamisesta
    • perhe- ja lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisesta ja tarvittavista menetelmistä
    • monialaisesta yhteistyöstä ja väkivaltaerityisistä palveluista hyvinvointialueella sekä sidosryhmissä
    • lähisuhdeväkivaltaan liittyvästä lainsäädännöstä ja viranomaisen velvollisuuksista

Tulokset (välilliset)

  • Perhe- ja lähisuhdeväkivallan eri osapuolet saavat apua monialaisesti (selvitettävänä)
  • Perhe- ja lähisuhdeväkivalta tunnistetaan varhain (selvitettävänä)
  • Pitkät ja raskaat palveluketjut saadaan katkaistua tai ne pystytään ennaltaehkäisemään (selvitettävänä)
  • Kustannussäästöt (selvitettävänä)
Toteutussuunnitelma

Perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn kehittämisen ohjausryhmä kokoontuu 5-6 kertaa vuodessa. Ohjausryhmän tehtävä on yhteensovittaa kehittämistyön ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuuksia ja välittää perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn liittyvistä asioista organisaation eri tasoille. 

Perhe- ja lähisuhdeväkivallan projektikoordinaattori aloitti työnsä syyskuussa 2023. Projektikoordinaattori koordinoi joulukuussa 2023 perustettua Lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmää, avainhenkilömallin toteuttamista sekä konsultaatiomallin pilotointia. Edellä mainitut tehtävät ovat osa hyvinvointialueelle esitettävää väkivallan ehkäisyn koordinaattorin tehtävän sisältöä.

Väkivaltatyön avainhenkilöverkosto ja Psykiatristen ja päihdepalvelujen ammattilaiset toimivat kehittäjäjoukkona.

  • Konsultaatiomallin pilotointi
    • Puhelimitse toteutettava konsultaatio alkanut 3/2024, kohderyhmä kaikki asiakastyötä tekevät ammattilaiset hyvinvointialueella sekä sidosryhmissä
    • Jalkautuva konsultaatio pilotoidaan 9-12/2024 psykiatriset ja päihdepalvelut toimialan kanssa
    • Avainhenkilöiden tukeminen avainhenkilötehtävässään konsultaatiomallin avulla
      • Avainhenkilöverkosto (noin 20 ammattilaista) on koottu 6/2024
      • Verkosto aloittaa toimintansa 9/2024
      • Avainhenkilöiden tehtävistä sopiminen palveluiden kanssa syksyn 2024 aikana
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Asiakasymmärrystä on kerrytetty palveluihin lähetetyllä kyselyllä, keskustelutilaisuuksilla ja tapaamisilla palvelujen, lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän jäsenten sekä Väkivaltatyön avainhenkilökoulutukseen osallistuneiden sekä heidän esihenkilöidensä kanssa. Palveluihin lähetetyn kyselyn ja avainhenkilökoulutukseen osallistuneiden suullisen tiedonannon perusteella on havaittu että perhe- ja lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisen ja tunnistamisen osaaminen on työntekijä- ja palvelukohtaista. Palveluissa tunnetaan hyvin alueen väkivaltaerityiset palvelut ja niihin osataan ohjata tarvittaessa. Lähisuhdeväkivalta on koettu sensitiiviseksi aiheeksi. Puheeksi ottamista ei koeta sen haastavammaksi, kuin mielenterveyteen tai päihteiden käyttöön liittyviä kysymyksiä. Puheeksi ottamisen kynnys vaikuttaa liittyvän työn rakenteisiin, lomakkeiden saatavuuteen ja mahdolliseen keinottomuuteen toimia väkivallan tullessa ilmi.

Asukkaiden kokemuksia ja mielipiteitä on kartoitettu prototyyppiyhteisölle suunnatulla kyselyllä. Kysymykset koskivat alueen väkivaltaerityisten palvelujen tunnettuutta, lähisuhdeväkivalta ilmiön tuntemusta ja puheeksi ottamisen yleisyyttä. Kyselyn perusteella yli 90 % vastaajista kertoi, että heiltä ei ole kysytty lähisuhdeväkivaltakokemuksista koskaan elämänsä aikana.

Alueellisen perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja tunnistamisen mallin kohderyhmät Kymenlaakson hyvinvointialueella ja sidosryhmissä.

  • Palvelupäälliköt
  • Esihenkilöt
  • Asiakastyötä tekevät ammattilaiset ja koulutetut avainhenkilöt

Välillinen asiakasryhmä

  • Alueen asukkaat
  • Palveluita käyttävät asiakkaat