Väkivaltatyön avainhenkilömalli, Kymenlaakson hyvinvointialue (RRP, P4, I2)

Avainhenkilömalli on kattava, hajautettu perustason väkivaltatyön malli organisaatioiden eri tasoille. Keskeisessä roolissa on ammattilaisten kouluttaminen tunnistamaan, ottamaan puheeksi ja puuttumaan lähisuhdeväkivaltaan osana normaalia työtä.

Toimintamallin nimi
Väkivaltatyön avainhenkilömalli, Kymenlaakson hyvinvointialue (RRP, P4, I2)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Avainhenkilömalli on kattava, hajautettu perustason väkivaltatyön malli organisaatioiden eri tasoille. Keskeisessä roolissa on ammattilaisten kouluttaminen tunnistamaan, ottamaan puheeksi ja puuttumaan lähisuhdeväkivaltaan osana normaalia työtä.

Toteutuspaikka
Kymenlaakso
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakson hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Olli Mikkonen

Luotu

23.05.2024

Viimeksi muokattu

02.12.2024
Ratkaisun perusidea

Avainhenkilömalli vahvistaa sote-ammattilaisten lähisuhdeväkivallan tunnistamisen ja puheeksi ottamisen osaamista, minkä vaikutuksesta kymenlaaksolaiset saavat apua lähisuhdeväkivallan aiheuttamaan kriisiin. Avainhenkilömallin keskiössä on ammattilaisten kouluttaminen tunnistamaan ja ottamaan puheeksi sekä puuttumaan lähisuhdeväkivaltaan. 

Avainhenkilöiden tehtäviin kuuluu esimerkiksi systemaattisen puheeksi ottamisen tukeminen, työyhteisön konsultaatio, työparityöskentely ja infotilaisuuksien järjestäminen lähisuhdeväkivaltaan liittyvistä teemoista. Avainhenkilöt järjestävät myös lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisen koulutuksia.

Koulutetut avainhenkilöt muodostavat monialaisen avainhenkilöverkoston. Avainhenkilöverkostolle on oma Teams-kanava, mihin tallennettu koulutus- ja muu materiaali on vapaasti avainhenkilöiden käytettävissä. Avainhenkilökoulutuksessa tehdään yhteistyötä Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistyksen kanssa. Yhteistyöstä on sovittu yhteistyösopimuksella.

Toimintaympäristö

Avainhenkilömallissa on kyse kolmiportaisesta koulutusmallista, jossa edetään koulutusportaalta seuraavalle. Avainhenkilökoulutuksen käyneet vastaavat puheeksi ottamisen koulutusten pitämisestä omissa yksiköissään ja kouluttajakoulutusten käyneet avainhenkilökoulutusten pitämisestä. Avainhenkilökoulutuksen kohderyhmänä ovat erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, opiskeluhuollon, työterveyshuollon ja kolmannen sektorin ammattilaiset. Avainhenkilökoulutus on esimerkki julkisen sektorin ja kolmannen sektorin yhteistyöstä alueellisen lähisuhdeväkivaltatyön kehittämisessä. (THL 2023)

Väkivaltatyön avainhenkilömalli linkittyy Perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn Alueellinen perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja tunnistamisen malli -kokonaisuuteen. Avainhenkilömallin keskiössä on asiakastyötä tekevien ammattilaisten kouluttaminen väkivaltatyön osaajiksi työyhteisöihinsä. Avainhenkilökoulutus on kohdennettu kaikille asiakastyötä tekeville hyvinvointialueen ammattilaisille. 

Kansallisten tutkimusten mukaan perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ei kysytä systemaattisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa. Samoin perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan liittyvät ilmiöt tunnistetaan heikosti, väkivaltatyön palveluja ei tunneta ja/tai niihin ei osata ohjata. Yleisesti ottaen ammattilaisten osaaminen väkivaltaan liittyvissä asioissa on vaihtelevaa, jolloin yhdenvertaisuus ei toteudu.

Kymenlaaksossa on havaittu osaamisvaje lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisessa, tunnistamisessa, väkivallan eri osapuolten auttamisessa sekä palveluohjauksessa. Kymenlaakson hyvinvointialue on osallistunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimaan avainhenkilöpilottiin, minkä aikana on koulutettu kolme avainhenkilökouluttajaa. Avainhenkilökouluttajat ovat toteuttaneet kaksi avainhenkilökoulutusta ja koulutettuja avainhenkilöitä on 40.

Koulutetut avainhenkilöt muodostavat avainhenkilöverkoston, minkä koordinoinnista vastaa väkivallan vastaisen työn koordinaattori. Koordinaattori tukee avainhenkilöitä heidän tehtävässään. Avainhenkilöverkosto kokoontuu 1-2 kertaa vuodessa ja jakaa tietoa omassa Teams-kanavassaan. Lisäksi avainhenkilöille ja kaikille lähisuhdeväkivaltateemasta kiinnostuneille järjestetään kuukausittain tunnin mittainen tilaisuus lähisuhdeväkivaltaan liittyvistä teemoista. Avainhenkilöitä koulutetaan avainhenkilöiden tarpeiden mukaan.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Välitön kohderyhmä on avainhenkilökoulutukseen osallistuneet ammattilaiset. Välillinen kohderyhmä on kaikki Kymenlaakson hyvinvointialueen asiakastyötä tekevät ammattilaiset. 

Työntekijöiltä, esihenkilöiltä ja palvelupäälliköiltä saatujen suullisten tietojen mukaan on havaittavissa että 

  • henkilöstössä on tunnistettu tarve lisäkoulutukselle
  • joissakin palveluissa päälliköt ja esihenkilöt tunnistavat mallin tarpeellisuuden
  • terveyden- ja sosiaalihuollon palveluissa on suuri kiinnostus mallia kohtaan
  • haaste on työajan resursointi ja määrittely kenelle väkivaltatyö kuuluu, mikä näyttäytyy sekä väkivaltatyön tekemisen että johtamisen haasteena

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot
  1. Avainhenkilökoulutuksia järjestetään 2 kertaa vuodessa. 
    1. Kohderyhmät:
      1. Kymenlaakson hyvinvointialueen potilas- ja asiakastyötä tekevät ammattilaiset
      2. Kuntien ammattilaiset, esimerkiksi koulunuorisotyöntekijät ja hyvinvointitutorit
      3. Järjestöjen ammattilaiset
    2. Suorittamiseen käytettävä aika noin 35 tuntia/kouluttautuja
  2. Koulutusten organisoinnista vastaa Kymenlaakson hyvinvointialue yhteistyössä Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistyksen kanssa
  3. Koulutukset toteuttaa koulutetut avainhenkilökouluttajat
    1. Arvioitu koulutukseen käytettävä aika noin 50 tuntia/kouluttaja
  4. Koulutuksen aikana osallistujat hahmottelevat omaa avainhenkilörooliaan omassa työyhteisössään
  5. Koulutuksen jälkeen kouluttaja järjestää tapaamisen koulutetun avainhenkilön ja hänen esihenkilönsä kanssa
    1. Tapaamisessa sovitaan
      1. Avainhenkilön tehtävistä
      2. Vastuista ja rooleista
      3. Tarvittaessa jatkosta
    2. Kouluttaja kirjaa tapaamisesta muistion ja lähettää sen tapaamiseen osallistuneille
  6. Avainhenkilöille ja kaikille lähisuhdeväkivaltateemasta kiinnostuneille järjestetään kuukausittain Teams-tilaisuus lähisuhdeväkivaltaan liittyvistä teemoista
  7. Suunnitteilla on lähisuhdeväkivaltaan liittyvä vuosittainen tapahtuma kerran vuodessa
    1. Suunnitellaan yhdessä Lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän kanssa
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tähän tulee yhteenveto Webropol tuloksista kahden koulutuksen jälkeen 11/2024

Vinkit toimintamallin soveltajille

Avainhenkilömallin ylläpitäminen vaatii säännöllistä ja suunnitelmallista koordinaatiota hyvinvointialueelta mallin jatkuvuuden turvaamiseksi. Avainhenkilömallin ylläpitäminen ja kehittäminen vaatii koordinaatiosta vastaavalta asiantuntemusta lähisuhdeväkivalta ilmiöstä sekä alueellisten ja valtakunnallisten väkivaltaerityisten palvelujen tuntemusta. Toimintamallin koordinoinnista vastaavan ei ole välttämätöntä olla avainhenkilökouluttaja, mutta siitä on kokemuksemme mukaan käytännön hyötyä. Koordinaatiosta vastaavan tulee olla hyvinvointialueen edustaja.

Kansikuva
Kuvituskuva terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen kokonaisuudesta (psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen hyvinvointi ) sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonseptista (hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut, asiakas- ja palveluohjaus ja digitaaliset ratkaisut).

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä