Oirearviolomake täytetään, jos epäillään koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-tartuntaa. Oirearvio on tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden arviointiin sekä antamaan neuvoja hoidon tarpeen arvioinnista ja infektion leviämisen estämisestä.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Koronavirustaudin oirearvio Omaolo-palvelussa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Oirearviolomake täytetään, jos epäillään koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-tartuntaa. Oirearvio on tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden arviointiin sekä antamaan neuvoja hoidon tarpeen arvioinnista ja infektion leviämisen estämisestä.

Toteutuspaikka
Omaolo-verkkopalvelu
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Muu rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Luotu

06.05.2020

Viimeksi muokattu

11.10.2021
Ratkaisun perusidea **

Lomake täytetään Omaolo-palvelussa, jos epäillään koronaviruksen aiheuttamaa COVID-19-tartuntaa. Kysymyksiin vastataan huolellisesti ja totuudenmukaisesti.

Oirearvio on tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden arviointiin sekä antamaan neuvoja hoidon tarpeen arvioinnista ja infektion leviämisen estämisestä. Oirearvio ei ole tarkoitettu kaikkien hengitystieinfektio-oireiden hoidon tarpeen arviointiin.

Ohjeistukset saattavat päivittyä nopeammin kuin lomake. Tämän vuoksi jokaisen annetun toimintaohjeen lopussa on linkki viimeisimpään päivitykseen.

Toimintaympäristö **

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) teki tilauksen Koronavirustaudin oirearviosta 11.3.2020. Ensimmäinen versio saatiin tuotantoon Omaolo-alustalla 16.3.2020, samaan aikaan, kun Suomessa todettiin poikkeusolot. Oirearviosta on toistaiseksi julkaistu 24 kehitysversiota ja sen kehitystä jatketaan edelleen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

10/2021 mennessä oirearviota on käytetty yhteensä yli 3.5 miljoonaa kertaa. Helsingissä oirearvion avulla toteutetun itsepalveluprosessin (lääketieteellinen arvio ja suora ajanvaraus testiin) on arvioitu säästäneen n. 42 hoitajan työpanos ja n. 2.5 miljoonaa euroa vuosittain. Ekstrapoloituna koko Omaolon käyttöalueeseen (4+ miljoonaa kansalaista) koko pandemian aikana (1.5 vuotta), voidaan säästöjen arvioida olevan n. 280 terveydenhuollon ammattilaisen työpanos ja n. 25 miljoonaa euroa.

Terveydenhuollon ammattilaisilta saadun palautteen perusteella oirearvion ohjauksen osuvuus, eli herkkyys ja tarkkuus, on ollut hyvä.

Kansikuva
COVID-19 varoituskyltti

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä