Koulupsyykkari toiminta, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)

Koulupsyykkari on kouluympäristössä toimiva psykiatrinen sairaanhoitaja. 

Toimintamallin nimi
Koulupsyykkari toiminta, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Koulupsyykkari on kouluympäristössä toimiva psykiatrinen sairaanhoitaja. 

Toteutuspaikka
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

22.07.2024

Viimeksi muokattu

30.12.2024
Ratkaisun perusidea

Koulupsyykkari on kouluympäristössä toimiva psykiatrinen sairaanhoitaja. Koulupsyykkari tarjoaa nuorille perustason mielenterveyspalveluita. Nuoret ohjautuvat koulupsyykkarin vastaanotolle pääsääntöisesti kouluterveydenhoitajan tai jonkun muun ammattihenkilön ohjaamana. Koulupsyykkari tarjoaa ensivaiheen psykososiaalista tukea sisältäen yksilöllisen tuen kriiseissä, kartoittaa mielenterveysongelmia, ohjaa hoidollisia ryhmiä, toteuttaa lyhytterapeuttisia interventioita ja osallistuu oppilaitosten kriisityöhön.

Toimintaympäristö

Nuorten mielenterveyden haasteet ja ahdistus ovat lisääntyneet alueella.

Koulupsyykkareita toimii tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan alueella yhteensä kahdeksan, yläkouluilla ja toisen asteen oppilaitoksissa kuusi ja Kokkolan alakoulun tiimissä 2. Koulupsyykkarit kuuluvat neuvola, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon vastuualueeseen. Koulupsyykkaritoiminta ei ole lakisääteistä kuten muu oppilashuollon toiminta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Koulupsyykkaritoiminnalla pyritään vahvistamaan perustason mielenterveyspalveluista. Oppilaita tavataan kouluympäristössä ja koulupsyykkarit ovat muiden oppilashuollon toimijoiden konsultoitavissa. Tukea ja yhteistyötä viedään sinne missä nuoret ovat. Asiakaspalautetta kerätään säännöllisesti.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Jo ennen Hyvinvointialueiden alkamista 2023 koulupsyykkarit kuuluivat Keski-Pohjanmaan sosiaali-ja terveyspalvelukuntayhtymään neuvola, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon vastuualueelle. Kuusi kahdeksasta koulupsyykkarin vakanssista on tällä hetkellä vakituisia. Resurssien kohdistuminen riittävällä tasolla koko Hyvinvointialueen alueelle vaatii riittävää työntekijäresurssia. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Hyvinvointialueen koulupsyykkareiden määrää on saatu kasvatettua. Toiminta vakinaistuu myös määräaikaisten koulupsyykkareiden osalta 2025 vuoden aikana. Tarvetta suuremmalle määrälle koulupsyykkareita edelleen olisi. Yksittäisen koulupsyykkarin työkenttä on tällä hetkellä liian laaja, yksiköitä on paljon. Perustason mielenterveyspalveluiden saatavuus on kuitenkin parantunut ja palveluita voidaan tarjota lähempänä nuoria. Koulupsyykkarin työnkuva on saatu yhtenäistettyä yläkoulussa ja toisella asteella työskentelevien osalta.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Työnohjauksen järjestäminen työntekijöille on erityisen tärkeää. Lisäksi tarvitaan lääkärin konsultointimahdollisuus. Yhteistyön tekeminen eri toimijoiden kanssa on erityisen tärkeää. 

Kansikuva
kuva

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä