Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistymisen työhönvalmennus/Varsinais-Suomi

Kehitetään IPS-työhönvalmennukseen pohjautuvaa tuetun työllistymisen työhönvalmennusta Kaveria ei jätetä-hankkeen osahankkeissa (Laitila, Lieto ja Uusikaupunki)

Toimintaympäristö

Työkykyohjelma

Hallituksen työllisyystavoitteet, työllisyysasteen nostaminen

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Miten osatyökykyiset henkilöt työllistyvät nopeammin ja kestävämmin avoimille työmarkkinoille?

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas: työllistyminen

Ammattilainen: toimiva menetelmä käyttöön

Organisaatio: yhteistyö yritysten kanssa

Yhteiskunta: työllisyysasteen nousu, iloiset veronmaksajat 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Muistakaa johdon ja välijohdon rooli.

Tavoiteltu muutos

Työllistyminen on nopea. Työelämä on lähempänä ihmistä. Lähdetään liikkeelle työllä eikä valmennuksella. Uskotaan ihmisen pärjäämiseen työpaikalla. Työllistyminen itsessään tekee ihmiselle hyvää.

Muutoksen mittaaminen

Laatukriteerit

Asiakkaan seuranta

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Työllistymisen halunsa ilmaisseet.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

IPS-työhönvalmennuksen mallin ja lomakemateriaalin hyödyntäminen.

Ratkaisun testaaminen

IPS-laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta on pilotoitu Laitilassa, Liedossa ja Uudessakaupungissa. Liitteenä löytyy kuvaukset toiminnasta.

Kokeilussa opittua

Laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta on pilotoitu Laitilassa, Liedossa ja Uusikaupungissa. Pilotointi on ollut määrällisesti vaatimatonta, valmennusasiakkaita on ollut 15. IPS-työhönvalmennuksen kriteerejä on sovellettu ympäristöön sopiviksi ja valmentajat ovat omaksuneet IPS-valmennukset ydinajatukset koulutuksien kautta. Työhönvalmennusta on toteutettu kaikissa hankkeissa työllisyyspalveluissa, yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Liedossa merkittävä uusi yhteistyökumppani on ollut vammaispalvelut.

Työhönvalmennusta on saatavilla asiakkaille työllisyyspalveluiden kautta, sekä esimerkiksi Kelan kautta työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen muodossa. Näillä työhönvalmennuksilla on oma paikkansa ja kohderyhmänsä, ja IPS-työhönvalmennuksella omansa. Asiakkaiden ohjautuminen palveluun on ollut riippuvaista siitä, että ohjaavat tahot ymmärtävät valmennuksen luonteen ja sopivuutta asiakkaalle. IPS-työhönvalmennukseen tuleminen pitää olla asiakkaalle helppoa ja lähteä asiakkaan omasta motivaatiosta työllistyä. IPS-työhönvalmennuksen keskiössä on ajatus siitä, ettei lähdetä asiakkaan rajoitteista liikkeelle, vaan keskitytään asiakkaan vahvuuksiin ja haluun työllistyä. Ei lähdetä kuntouttamaan asiakasta vaan lähdetään työllistämään asiakasta heti. Kuntoutuminen tapahtuu työssä ollessa, ja asiakkaalle järjestetään tarvittava tuki työn rinnalle. Valmentaja antaa asiakkaalle tiiviin tuen prosessin aikana, sekä on aktiivisesti yhteydessä työnantajiin. Jos ei työantajayhteistyö saada toimimaan, jää asiakas ilman työpaikkaa ja valmennuksen tavoite ei toteudu. Työnantajayhteistyön osaamiseen on kiinnitetty hankkeen aikana huomiota, esimerkiksi Ratko-koulutuksen muodossa, mihin hankkeen työntekijät osallistuivat.

IPS-työnhönvalmennukselle olisi tarvetta hyvinvointialueella. Valmennus on tarjonnut asiakkaille tiiviin ja pitkäkestoisen tuen. Asiakkaan tilannetta on kartoitettu laajasti IPS-työhönvalmennuksen lomakkeiden avulla, asiakasta on kohdattu ja tuettu mahdollisemman laaja-alaisesti. Hyvinvointialueella valmennus voisi toimia monenlaisten asiakkaiden kohdalla, jotka eivät ole saaneet tai voineet hyödyntää tarkoituksenmukaista valmennusta esimerkiksi työllisyyspalveluista. IPS-valmennuksen malli ottaa huomioon asiakkaan tuen tarpeita ja antaa valmentajalle mahdollisuuden olla mukana asiakkaan sosiaali- ja terveyspalveluiden verkostossa. Valmentajan tehtävänä on toimia linkkinä työelämään ja tarjota asiakkaalle tukea työllistymiseen omaan työkyvyn mukaisesti, työnantajan tarpeet huomioon ottaen.

Ratkaisun perusidea

Kaveria ei jätetä-hankkeessa on pilotoitu laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta. Osahankkeiden kokemuksien sekä myös hankkeen tehdyn muun asiakastyön perusteella IPS-perustuvan työhönvalmennuksen tarve hyvinvointialueella on ilmeinen. Osatyökykyiset asiakkaat tarvitsevat tuettua työhönvalmennusta, joka ottaa huomioon asiakkaan työkyvyn, kokonaiselämäntilanteen ja verkoston. Kunnan työllisyyspalveluiden sekä TE-palveluiden työhönvalmennuspalvelut eivät sovellu kaikille, eikä kaikki hyvinvointialueen työkyvyn tuen asiakkaat ole työllisyyspalveluiden asiakkaita. Hyvinvointialue tarvitsee työhönvalmennusta palveluna, joka vie osatykykyisiä asiakkaita työelämään. Asiakas ei voi jäädä vaan sote-palveluiden, kuntoutuksen ja työkyvyn selvittelyn palveluiden varaan. Linkki hyvinvointialueen ja työelämän välille tarvitaan. Työnantajat taas tarvitsevat tietoa, tukea ja apua osatyökykyisten palkkaamiseen liittyvissä asioissa.

Liitteessä kuvattu työhönvalmennusta osana Varsinais-Suomen hyvinvointialuetta.