Laatuperusteinen työhönvalmennus Varhan työllistymistä edistävissä sosiaalipalveluissa
Tavoitteena on tarjota laatuperusteista työhönvalmennusta työllistymistä edistävien sosiaalipalvelujen asiakkaille.
Kehittämistyön alkaessa uusi hallitusohjelma aiheutti muutoksia toimintaympäristöön mm. kuntouttavan työtoiminnan järjestäjätaho tulevaisuudessa oli vielä epäselvä elokuussa 2023. Toimeentulotukeen, asumistukeen ja työttömyysturvaan kaavailtiin tiukennuksia. Hallitus suunnitteli uudistavansa sosiaaliturvaa siten, että järjestelmä on tulevaisuudessa yksinkertaisempi ja työhön kannustavampi. (Valtioneuvoston julkaisu Vahva ja välittävä Suomi Neuvottelutulos hallitusohjelmasta 16.6.2023).
Tämä laatuperusteinen työhönvalmennus-pilotti integroitiin Varhan työllistymistä edistävien sosiaalipalvelujen yhteyteen.
Liitteenä linkit lakiin kuntouttavasta työtoiminnasta ja sosiaalihuoltolakiin.
Työllistymistä edistävissä sosiaalipalveluista puuttui asiakkaille sopiva työhön pääsyä tukeva toimintamalli. IPS-työhönvalmennuksesta oli saatu lupaavia tuloksia psykoosisairaiden henkilöiden työllistämisessä. Mallia oli testattu myös muilla asiakasryhmillä kansainvälisesti. Varsinais-Suomen hyvinvointialueella päätettiin pilotoida työhönvalmennusmallia nyt työllistymistä edistävien sosiaalipalvelujen asiakkaille RRP-hankerahoituksen (Suomen kestävän kasvun -ohjelma) turvin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos oli mukana koordinoimassa hanketyötä.
Liitteenä linkki Varsinais-Suomen kestävän kasvun sivulle Innokylässä.
Kehittämistyön tavoitteena oli uudenlaisen toimintamallin pilotointi ja juurruttaminen osaksi hyvinvointialueen palveluja. Mallilla tavoitellaan sitä, että työllistymistä edistävien sosiaalipalvelujen asiakkailla on jatkossa aiempaa paremmat mahdollisuudet saada tukea työelämään siirtymisvaiheessa.
Mitä konkreettista haluttiin saada aikaan?
•Laatuperusteinen työhönvalmennus juurtuu osaksi Varhan työllistymistä edistäviä palveluja.
•Yhteistyötahot tuntevat palvelun, osaavat ohjata ja osallistua.
•Työhönvalmennuksen turvin on mahdollista siirtyä aiempaa nopeammin kuntouttavasta työtoiminnasta avoimille työmarkkinoille.
Suunnitelmana oli seurata asiakkaiden, työnantajakontaktien, eri työnantajien, työssä olevien tai työnhakuun osallistuvien henkilöiden, ammatilliseen koulutukseen osallistuvien asiakkaiden ja kuntoutus- tuki ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittavien hanketyöntekijöiden määrää. Kuvaamiseen suunniteltiin käytettävän IOOI-ketjua (Input/Panos, Output/Tuoto, Outcome/Vaikutus, Impact/Vaikuttavuus).
Asiakastyön mittareiksi valittiin työkykyjana, valmius palata työhön, osallisuusindikaattori ja työhönpaluun pystyvyyden tunne.
Prosessin mittaamiseen em. lisäksi suunniteltiin käytettävän myös asiakas- ja työnantajatyytyväisyyskyselyjä.
Suunnitelmana oli että:
- 6 työhönvalmentajaa ja 1 tiiminvetäjä palkataan ja integroidaan sovituille alueille.
- Varmistetaan työhönvalmennuksen yhtenäiset käytännöt Varsinais-Suomen hyvinvointialueella.
- Työhönvalmennukseen ohjaamisen käytännöstä sovitaan.
- Rakenteisen kirjaamisen yhteinen tapa varmistetaan.
- Sovitaan työhönvalmennuksen mahdollistavasta päätöksenteosta.
- Viestitään kehittämistyöstä ja sen vaiheista.
- Juurrutetaan palvelu hyvinvointialueelle.
Työllistymistä edistävissä sosiaalipalveluissa on asiakkaita esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa, sosiaalisessa kuntoutuksessa tai heitä kohdataan muuten aktivointisuunnitelmia tai monialaisia työllistymissuunnitelmia tehdessä. Monella on intensiivisen tuen tarve työelämään siirtymiseksi ja siellä pysymiseksi.
Laatuperusteinen työhönvalmennus on asiakaslähtöinen toimintamalli missä asiakas määrittää palvelun sisältöä ja tuen laajuutta. Työhönvalmennettavien vertaistukiryhmiä ja asiakasraati järjestettiin. Työpaketin ohjausryhmässä oli mukana kokemusasiantuntija.
Asiakasraadin osallistujat toivoivat, että työhönvalmentajat ottavat asiakkaan "omakseen", ymmärtävät asiakkaan kokonaistilanteen ja hoitaisivat prosessin loppuun asti. On tärkeää, että asiakas tietää, miten hänen valmennuksensa jatkuu prosessin aikana.
Kun kehittämistyö alkoi, oli sovittuna kohderyhmänä kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat. Työhönvalmennus alkoikin tämän kohderyhmän kanssa 10/23, mutta 03/24 kohderyhmää laajennettiin siten, että työhönvalmennukseen pääsivät muutkin työllistymistä edistävien sosiaalipalvelujen asiakkaat.
Liitteenä vertaistukiryhmän sisältö ja asiakasraadin suunnitelmapohja.
Työkykyohjelman aikana Varsinais-Suomessa ajalla 2020-2022 toimi Kaveria ei jätetä-hanke. Tämän hankkeen aikana aloitettiin pilotoimaan myös työhönvalmennuspalvelua Varsinais-Suomessa.
Liitteenä linkki ko hankkeen sivulle Innokylään ja hankkeen luoma käsikirja, minkä lopussa löytyy kuvaus IPS-työhönvalmennuksesta.