IPS – Sijoita ja valmenna! -kehittämisprojekti Varhassa

Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistämisen malli mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden työllistymisen, työhönpaluun ja työssä pysymisen tueksi.

Toimintamallin nimi
IPS – Sijoita ja valmenna! -kehittämisprojekti Varhassa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistämisen malli mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden työllistymisen, työhönpaluun ja työssä pysymisen tueksi.

Toteutuspaikka
Varhan psykoosityöryhmät, joissa tällä hetkellä työskennellään ovat Turun kuntoutustyöryhmä, psykoosi- ja biopolaarityöryhmä, Salon , Raision, Kaarinan, Liedon ja Uudenkaupungin psykoosityöryhmät.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Luotu

19.05.2023

Viimeksi muokattu

20.11.2024
Ratkaisun perusidea

• Mielenterveyskuntoutujien nopea työllistyminen avoimille työmarkkinoille ja töissä pysyminen.

• Mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen osallisuuden edistäminen.

• Ammattilaisten osaamisen lisääminen ja vahvistaminen.

• IPS-toimintamallin juurruttaminen osaksi psykoosiin sairastuneiden kuntoutusta.

Toimintaympäristö

• Suomen kestävän kasvun ohjelma tukee Sanna Marinin hallitusohjelman mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. 

• Tavoitteena on muun muassa nostaa työllisyysastetta, nopeuttaa hoitoon pääsyä sekä purkaa Covid-19-pandemian aiheuttamaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa. 

• Näitä osioita toteutetaan Suomessa hyvinvointialueilla. Rahoitus tulee EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä Next Generation EU. Hanketta hallinnoi Suomessa STM ja koordinoi THL.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

• Tuetun työllistymisen IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. 

Varhan IPS-kehittämisprojekti toteutetaan psykiatrisen erikoissairaanhoidon avohoidon psykoosilinjalla:

- Turun psykoosi- ja bipolaarityöryhmä, Turun kuntoutustyöryhmä, Salon,  Kaarinan, Liedon, Uudenkaupungin ja Raision työryhmät. 

Asiakastyö on marraskuussa 2023 täydessä vauhdissa. Kesäkuussa aloitettiin asiakastyö, ja tällä hetkellä kaikilla työhönvalmentajilla on listat täynnä ja jonoakin on jo syntynyt. Työryhmiin kiinnittyminen on tapahtunut hienosti ja työryhmät ovat ottaneet työhönvalmennuksen positiivisin mielin uudeksi työkaluksi palveluvalikoimaan.

Tavoitteena oli loppuvuoteen 2023 saada 10 työllistynyttä, mutta tavoite on saavutettu jo marraskuussa -23.  Asiakkaat ovat hyvin motivoituneita ja muutos näkyy jo siinä vaiheessa kun mitään konkreettista ei ole vielä tapahtunut. Potilas muuttuu työhönvalmennuksessa työtä etsiväksi asiakkaaksi, joka jo itsessään voi luoda muutosta itsetuntoon ja käsitykseen omasta kyvykkyydestä. Toimintamalli on voimavarakeskeinen ja jokaisen osaaminen ja potentiaali löydetään ja valjastetaan käyttöön. 

Kesäkuu 2024:

Asiakasohjaus on ollut erittäin hyvää ja 100 asiakkaan rajapyykki kesäkuun loppuun mennessä näyttää realistiselta. Onnistumisia tapahtuu viikottain, ja työhönvalmentajien ammattitaito on kasvanut prosessin aikana.  IPS-työhönvalmennus koetaan työryhmissä erittäin hyväksi, ja palaute on kauttaaltaan ollut hyvää niin asiakkailta kuin ammattilaisilta. Varhan taloudellinen  tilanne kuitenkin haastaa juurruttamista, vaikka tahtotila sille onkin. 

Asiakasosallisuutta ollaan toteutettu asiakasraadin muodossa, jossa kehityksen kohteeksi nousi psykiatrisen tiimin kanssa näkyvämmin tehtävä työ. On tärkeää, että asiakas ymmärtää IPS-työhönvalmentajien olevan osa hoitotiimiä, jolloin heidän ei tarvitse pohtia työhönvalmentajien kohdalla sitä mitä kertovat esimerkiksi sairaudestaan. Työhönvalmennuksessa ei kuitenkaan koskaan edetä diagnoosi edellä. Palautteen jälkeen olemme lisänneet ns. kolmikantatapaamisia, joissa tavataan omahoitajan kanssa yhdessä asiakasta. Näin myös omahoitajien tieto ja ymmärrys IPS-työhönvalmennuksesta lisääntyy. 

Asiakasraati ei nähnyt vertaistuellista ryhmätoimintaa tarpeelliseksi, mutta väljästi järjestettävät kokoontumiset koettiin hyväksi ideaksi. Elokuussa -24 järjestetään kaikille IPS-työhönvalmennukseen osallistuneille asiakkaillemme yhteinen pikniktapahtuma. Tapaamista ohjaa kokemusasiantuntija, jolloin on mahdollista saada objektiivista palautetta asiakkailta. Piknik on myös kiitos meiltä asiakkaillemme sekä heille mahdollisuus vaihtaa kokemuksia muiden työhönvalmennukseen osallistuvien kesken. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Projektia on lähdetty Varsinais-Suomen alueella käynnistelemään alkuvuodesta 2023. Projektipäällikkö on aloittanut huhtikuussa ja kolme työhönvalmentajaa ovat aloittaneet huhti-/toukokuussa. Projektipäällikkö toimii tiiminvetäjänä ja tekee työhönvalmennusta 50%:sesti. Työhönvalmentajilla on mahdollista ottaa kerrallaan maksimissaan 20 asiakasta. Koko tiimi käy THL:n menetelmäkoulutukset ja kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnon hankesuunnitelman mukaisesti (1 jo suorittanut). Juurruttamiseen tähdätään heti projektin alkumetreiltä lähtien. 

IPS-toimintamallia ohjaa 8 periaatetta:

• Palvelun tavoitteena on työllistyminen avoimille työmarkkinoille.

• Palvelu on avoin kaikille asiakkaille, joiden henkilökohtaisena tavoitteena on työllistyminen palkkatyöhön.

• Palvelu on integroitu psykiatriseen hoitoon ja kuntoutukseen.

• Palvelu on vapaaehtoista ja työnhaku käynnistyy asiakkaan omien toiveiden, tarpeiden ja tavoitteiden mukaan.

• Palvelussa varmistetaan taloudellisiin tukiin ja etuuksiin liittyvän ohjauksen ja neuvonnan saaminen (sekä työnhakija- että työnantaja-asiakkaat).

• Palvelun lähtökohtana on nopea työnetsintä, jota ei edellä esimerkiksi asiakkaan työllistymisedellytysten arviointi, työharjoittelu- tai työkokeilujaksot, työtoiminta tai niin sanotut siirtymätyöt.

• Tiivis työnantajayhteistyö: työhönvalmentaja työskentelee työnantaja-asiakkaiden kanssa löytääkseen heidän tarpeisiinsa sopivia työntekijöitä sekä kartoittaakseen ja neuvotellakseen olemassa olevista ja uusista työtehtävistä. Työhönvalmentaja myös tukee työnantajia ja työyhteisöjä työsuhteen alkaessa sekä työhön kiinnittymisessä.

• Palvelu on yksilöllistä ja kestoltaan rajaamatonta (ns. jatkettu tuki), joka ei pääty työllistymisvaiheessa, vaan jatkuu niin kauan kuin työllistynyt asiakas sitä tarvitsee.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

31.5.2023

- työhönvalmentajat tiiviinä osana psykoosityöryhmiä

Kesäkuu 2023

Asiakastyö käynnistyy ja työhönvalmentajilla on kirjaamisoikeudet potilastietojärjestelmään. 

30.11.2023

-Kaikilla työhönvalmentajilla on asiakaspaikat täynnä. Lisäksi asiakkaita on jonossa. Omahoitajat lähettävät aktiivisesti asiakkaita työhönvalmennukseen.

-Työhönvalmentajat työskentelevät psykoosityöryhmissä osana tiimiä ja osallistuvat moniammatillisiin palavereihin. Työhönvalmennus on näkyvä osa arkea. 

-Laajentuminen Kaarinaan ja Lietoon syksyn -23 aikana. Lisäksi kaksi työhönvalmentajaa työskentelee Turun kuntoututyöryhmässä, jossa on eniten asiakkaita ja josta ohjautuu hyvin työhönvalmennukseen asiakkaita. Varhan psykoosityöryhmistä ainoastaan Uusikaupunkin ja Loimaa ovat jääneet ainakin toistaiseksi ilman työhönvalmentajaa, ja olemassa olevilla resursseilla laajentuminen on haasteellista. 

-Varhan verkkosivuille on luotu IPS-työhönvalmennukselle oma palautekanava psykoosien alle. Palautetta asiakkailta pyydetty toiminnan kehittämiseksi. 

-IPS-työhönvalmennuksesta on tiedotettu sisäisesti ja ulkoista tiedotetta laitettu eteenpäin, mutta valitettavasti julkaisua ei olla saatu ulkopuoliseen mediaan. 

-Työllistymisiä tapahtunut ja tapahtuu koko ajan. Työllistyneiden tavoitemääriä on saatu jo kolmannen kerran nostaa. Toimintamalli toimii, asiakkaat ovat hyvin motivoituneita, ja työhönvalmentajiksi on löytynyt juuri oikeita ihmisiä.

-KTO-eat opinnot ovat alkaneet kaikilla työhönvalmentajilla. Kehittämistyönä tehdään IPS-työhönvalmennuksen tuotteistus psykiatrialle. 

-Tavoitteena ensi vuoden puolella tehdä pienellä määrällä asiakkaita (esim 2 paikkaa) pilotti perusterveydenhuoltoon ja kenties mielialatyöryhmään.

-Verkostotyötä tehdään aktiivisesti. 

Tilanne 28.6.2024

-Kaikki työhönvalmentajat ovat saaneet Kuntoutus- tuki ja ohjauspalveluiden erikoisammattitutkinnon suoritettua. 

-Asiakaspalautetta on kerätty ja saatu hyvää palautetta. 

-Asiakasraati järjestetty ja elokuussa tulossa kaikille asiakkaillemme avoin asiakaspiknik, jota ohjaa kokemusasiantuntija

-Asiakkaita ohjautuu edelleen hienosti työhönvalmennukseen ja tulokset ovat olleet todella hyvät.

-Laajentuminen Uudenkaupungin työryhmään. Asiakkaita ohjautunut vain yksi, koska aktiivista markkinointia ei olla pystytty Uuteenkaupunkiin toteuttamaan.

-Pilottia mielialatyöryhmään tai perusterveydenhuoltoon ei ole ehditty tehdä, eikä todennäköisesti pystytä toteuttamaan. 

-Työnantajapalautetta ei olla vielä kerätty, mutta se on suunnitteilla.

Tulossa:

-Laatuarviointi 4.-5.9

Lokakuu 2024

-Laatuarvioinnista pisteiksi 111/125. Juurruttamiskeskusteluja käydään aktiivisesti, mutta Varhan haastava tilanne estää asian etenemisen toistaiseksi. 

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Tällä hetkellä näyttää siltä, että työhönvalmennukselle on kova kysyntä, ja nähtäväksi jää onko resurssit riittävät Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle. Asioiden käytännön järjestämiselle kannattaa jättää aikaa. Kirjaaminen, tallennuspaikat yms. eivät toteudu kädenkäänteessä tilanteessa, jossa toimintamalli ja ammattinimike psykiatrisessa hoidossa ja kuntoutuksessa on uusi.

Toimintamalli näyttää olevan sovellettavissa myös laajemmalla asiakasryhmälle. Malli on jo nyt herättänyt kiinnostusta psykiatrian muita diagnoosiryhmiä hoitavissa tahoissa. Laajennus olisi mahdollista mm. mielialahäiriöpuolelle sekä neuropsykiatrian asiakkaille. Mallin soveltuvuutta voisi hyvin testata esimerkiksi syrjäytymisvaarassa oleville nuorille, kehitysvammaisille, vankilasta vapautuneille ja kipupotilaille.

Kansikuva
osatyökykyisten työllistämishanke

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä