Lähihoitajan monipuolinen tehtävänkuva moniammatillisen tiimin jäsenenä Siun soten terveysasemilla
Kehitetään ammattilaisten välistä työnjakoa Siun soten terveysasemien moniammatillisissa tiimeissä siten, että kunkin ammattiryhmän ammattitaito ja työaika on optimaalisesti käytössä (lääkäri-sairaanhoitaja-lähihoitaja-fysioterapeutti).
Toimintamallin nimi
Kehitetään ammattilaisten välistä työnjakoa Siun soten terveysasemien moniammatillisissa tiimeissä siten, että kunkin ammattiryhmän ammattitaito ja työaika on optimaalisesti käytössä (lääkäri-sairaanhoitaja-lähihoitaja-fysioterapeutti).
Niinivaara: Pilotoitiin toimintamallia, jossa asemalla olisi kolme lähihoitajan tehtävänkuvaa. Kliininen avustava rooli, sihteerityöhön painottuva rooli, sekä infossa työskentelevän hoitajan rooli, tämä koettiin tiimissä hyväksi, siitä saatiin hyötyä ja helpotusta omaan työhön. Suunniteltiin jatkohoitolomake, jolla turvataan asiakkaan ohjautuminen jatkohoitoon suunnitellusti, kun ohjeet ja yhteystiedot ovat lomakkeella.
Ilomantsi: Otettiin terveysasemalle käyttöön infopiste ja luotiin selkeä tehtävänkuva infossa työskentelevälle hoitajalle. Näin asiakkaiden ohjaaminen saatiin resursoitua yhdelle hoitajalle ja muiden työpanos substanssiosaamiseen. Myös nimeämättömät työtehtävät tuli tehtävänkuvan ansiosta toteutuneeksi ajallaan. Lisäksi kehitettiin asiakkaan jatkohoidon sujumista terveysaseman suurentuneen puhelumäärän vuoksi. Laskettiin puhelintyön resurssi tarpeen mukaan ja puhelintyöstä jäävä resurssi vastaanotoille. Luotiin hoitajille yksi yhteinen ajanvarauskirja, jonne lisättiin aikoja akuuttia jatkohoitoa tarvitseville.
Liperi: Lähihoitajan osaamista syvennettiin haavanhoidon osalta. Lähdettiin tarkastelemaan haavanhoito prosessin toimivuutta. Luotiin uusia toimintamalleja esim. lääkärin konsultointiin, haavan valokuvaukseen ja mittaukseen sekä turvotuksen seurantaan ja kompressiohoidon toteuttamiseen. Tehtiin uusi kirjausmallipohja mediatri ohjelmaan sekä parannettiin aseptiikkaa haavanhoidossa. Prosessia kehitettiin Lean toimintamallin avulla.
Toimintaympäristönä olivat meijän mallissa toimivat terveysasemat ja tärkeimmät sidosryhmät olivat terveysasemien henkilöstö sekä asiakkaat.
Kohderyhmänä oli terveysasemien asiakkaat, riippumatta iästä, sairauksista tai hoidettavasta asiasta.
Liperissä kehitettiin haavanhoito prosessia, konkreettisena muutoksena tehtiin uudet ohjeistukset ohjaamaan käypähoitosuosituksen mukaiseen ja tasalaatuiseen haavanhoitoon.
Niinivaaran terveysasemalla tehtävien järjestelyllä saatiin lisättyä lääkäreille ja sairaanhoitajille vastaanottoaikoja sekä puhelin-, toimistoaikoja.
Ilomantsin terveysasemalla pilotoinnilla saatiin positiivista muutosta aikaan infopisteen perustamisella. Näin keskeytykset saatiin kohdennettua yhdelle hoitajalle niin, että muiden hoitajien/lääkärin työaika keskittyi substanssiosaamiseen. Infohoitajalle luotiin tehtävänkuva ja näin nimeämättömät työtehtävät saatiin ajallaan tehdyksi.
Lisäksi asiakkaiden jatkohoitoa kehitettiin ja sujuvoitettiin, koska terveysaseman puheluiden määrä oli nousussa ja takaisinsoittoja jäi edellisiltä päiviltä soittamatta. Luotiin hoitajille yhteinen ajanvarauskirja jatkohoitoa/jatkohoidon suunnittelua tarvitsevia asiakkaita varten. Tällä saatiin puhelut laskemaan 80-50/päivä -> 60–30.
Töiden epätasainen kuormitus saatiin töiden uudelleen järjestelyllä jaettua tasaisesti. Tällä saavutettiin tilanne, jossa jokaisen ammattiryhmän substanssi osaaminen saatiin tehokkaasti käyttöön. Tämä lisäsi hoitajien ja lääkäreiden puhelin ja vastaanottoaikoja. Hoitajien työaika resursoitiin uudelleen ja tällä toimenpiteellä saatiin lisää työaikaa puhelinpalveluun, potilasvastaanotoille sekä pitkäaikaissairaiden potilaiden hoitoon. Lisäksi asiakkaan jatkohoito nopeutui ja turvattiin jatkohoidon toteutuminen suunnitellusti. Tämä nopeutti asiakkaan hoitoon pääsyä ja vähensi puhelinpalvelun kuormitusta. Lähihoitajien työnkuvaa on kehitetty ja samalla ammattiosaamista vahvistettu. Kehitystyön tuloksena Niinivaaran terveysasemalle palkattiin sihteeri, Ilomantsissa toimii info-piste ja Liperissä haavanhoitoprosessin juurruttaminen jatkuu.