Lähisuhdeväkivaltatyön avainhenkilömalli, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)

Avainhenkilömalli on kattava, hajautettu perustason väkivaltatyön malli organisaatioiden eri tasoille. Keskeisessä roolissa on ammattilaisten kouluttaminen tunnistamaan, ottamaan puheeksi ja puuttumaan lähisuhdeväkivaltaan osana normaalia työtä.

Toimintamallin nimi
Lähisuhdeväkivaltatyön avainhenkilömalli, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Avainhenkilömalli on kattava, hajautettu perustason väkivaltatyön malli organisaatioiden eri tasoille. Keskeisessä roolissa on ammattilaisten kouluttaminen tunnistamaan, ottamaan puheeksi ja puuttumaan lähisuhdeväkivaltaan osana normaalia työtä.

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Meri Ala-Huikku

Luotu

07.01.2025

Viimeksi muokattu

07.01.2025
Ratkaisun perusidea

Avainhenkilömalli vahvistaa sote-ammattilaisten lähisuhdeväkivallan tunnistamisen ja puheeksi ottamisen osaamista, jonka vuoksi eteläpohjalaiset saavat apua lähisuhdeväkivallan aiheuttamaan tuen tarpeeseen. Avainhenkilömallin keskiössä on ammattilaisten kouluttaminen tunnistamaan ja ottamaan puheeksi sekä puuttumaan lähisuhdeväkivaltaan. 

Avainhenkilöiden tehtäviin kuuluu esimerkiksi systemaattisen puheeksi ottamisen tukeminen, työyhteisön konsultaatio sekä mahdollisesti työparityöskentely. Avainhenkilöt järjestävät myös lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisen koulutuksia omissa työyhteisöissään/tiimeissään.

Koulutetut avainhenkilöt muodostavat monialaisen avainhenkilöverkoston. Avainhenkilöverkostolle on oma Teams-kanava, mihin tallennettu koulutus- ja muu materiaali on vapaasti avainhenkilöiden käytettävissä. Avainhenkilöille on laadittu myös puheeksiottokoulutuksia varten diaesityspohja, jota he voivat muokata ja täydentää toivomallaan tavalla. Avainhenkilökoulutuksessa tehdään yhteistyötä Etelä-Pohjanmaan Ensi- ja turvakotiyhdistyksen kanssa. 

Toimintaympäristö

Avainhenkilömallissa on kyse kolmiportaisesta koulutusmallista, jossa edetään koulutusportaalta seuraavalle. Avainhenkilökoulutuksen käyneet vastaavat puheeksi ottamisen koulutusten pitämisestä omissa yksiköissään ja kouluttajakoulutusten käyneet avainhenkilökoulutusten pitämisestä. Avainhenkilökoulutuksen kohderyhmänä ovat erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, opiskeluhuollon, työterveyshuollon ja kolmannen sektorin ammattilaiset. Avainhenkilökoulutus on hyvä käytännön esimerkki julkisen sektorin ja kolmannen sektorin yhteistyöstä alueellisen lähisuhdeväkivaltatyön kehittämisessä. (THL 2023)

Lähisuhdeväkivaltatyön avainhenkilömalli linkittyy Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Väkivallasta turvallisuuteen - lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintamalliin sekä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintaohjelmaan 2024-2028. Avainhenkilömallin keskiössä on asiakastyötä tekevien ammattilaisten kouluttaminen väkivaltatyön osaajiksi työyhteisöihinsä. Avainhenkilökoulutus on kohdennettu kaikille asiakastyötä tekeville hyvinvointialueen ammattilaisille. 

Kansallisten tutkimusten mukaan perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ei kysytä systemaattisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa. Samoin perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan liittyvät ilmiöt tunnistetaan heikosti, väkivaltatyön palveluja ei tunneta ja/tai niihin ei osata ohjata. Yleisesti ottaen ammattilaisten osaaminen väkivaltaan liittyvissä asioissa on vaihtelevaa, jolloin yhdenvertaisuus ei toteudu.

Etelä-Pohjanmaalla on havaittu osaamisvaje lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisessa, tunnistamisessa, väkivallan eri osapuolten auttamisessa sekä palveluohjauksessa. Systemaattista ja säännöllistä lähisuhdeväkivaltakoulutusta ei ole ollut saatavilla. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on osallistunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimaan avainhenkilöpilottiin, minkä aikana on koulutettu Etelä-Pohjanmaalle kolme avainhenkilökouluttajaa; kaksi hyvinvointialueelle ja yksi Etelä-Pohjanmaalla toimivalle järjestölle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pilotin aikana Etelä-Pohjanmaalle koulutettiin ensimmäiset avainhenkilöt syksyllä 2024, 20 ammattilaista. 

Koulutetut avainhenkilöt muodostavat avainhenkilöverkoston, jonka koordinoinnista vastaa väkivaltatyön koordinaattori. Koordinaattori tukee avainhenkilöitä heidän tehtävässään. Avainhenkilöverkosto kokoontuu 3-4 kertaa vuodessa ja jakaa tietoa omassa Teams-kanavassaan. Lisäksi avainhenkilöille on tarjolla kerran kuukaudessa vapaamuotoisemmat avainhenkilöiden aamukahvit, joihin voi osallistua myös avainhenkilökoulutuksessa olevat. Avainhenkilöille järjestetään lisäkoulutusta tarpeen mukaan. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Välitön kohderyhmä on avainhenkilökoulutukseen osallistuneet ammattilaiset. Välillisiä kohderyhmiä ovat myös koulutettujen avainhenkilöiden työyhteisöt sekä asiakkaat, jotka käyvät koulutettujen avainhenkilöiden vastaanotoilla. 

Avainhenkilökoulutuksessa on käytetty kolmella koulutuskerralla kokemusasiantuntijoita. Kokemusasiantuntijoiden hyödyntämisellä nähdään olevan vaikutusta sekä kokemusasiantuntijan oman voimaantumisen sekä ammattilaisen asiakasymmärryksen lisäämisen näkökulmista. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot
  1. Avainhenkilökoulutuksia järjestetään 2 kertaa vuodessa. 
    1. Kohderyhmänä ensivaiheessa hyvinvointialueen ja järjestöjen ammattilaiset
    2. Suorittamiseen käytettävä aika noin 35 tuntia/kouluttautuja
  2. Koulutusten organisoinnista vastaa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan Ensi- ja turvakotiyhdistyksen kanssa
  3. Koulutukset toteuttaa koulutetut avainhenkilökouluttajat
    1. Arvioitu koulutukseen käytettävä aika noin 50 tuntia/kouluttaja
  4. Koulutuksen aikana osallistujat hahmottelevat omaa avainhenkilörooliaan omassa työyhteisössään
  5. Koulutuksen lopputehtävänä avainhenkilökoulutettava keskustelee esihenkilönsä kanssa
    1. Avainhenkilön tehtävistä
    2. Vastuista ja rooleista
    3. Tarvittaessa jatkosta
  6. Avainhenkilöille järjestetään säännöllisesti avainhenkilöverkoston tapaamisia (3-4 kertaa vuodessa), jotka ovat työnohjauksellisia ja myös koulutuksellisia tilaisuuksia
  7. Avainhenkilöille ja avainhenkilökoulutuksessa oleville järjestetään kuukausittain vapaamuotoiset avainhenkilöiden aamukahvit ilman alustuksia
  8. Avainhenkilöille markkinoidaan hyvinvointialueen järjestämiä lähisuhdeväkivaltaan liittyviä koulutuksia
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Koulutuksesta kerätään palaute, jota arvioidaan koulutuksen päätyttyä. Ensimmäisen koulutuskerran perusteella voidaan palautteista nostaa, että koulutus on tullut tarpeeseen sekä vastannut odotuksia ja mennyt sen yli. Antoisampana koulutettavat pitivät yhteisiä keskusteluja sekä kokemusasiantuntijoiden tarinoita. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Avainhenkilömallin ylläpitäminen vaatii säännöllistä ja suunnitelmallista koordinaatiota hyvinvointialueelta mallin jatkuvuuden turvaamiseksi. Avainhenkilömallin ylläpitäminen ja kehittäminen vaatii koordinaatiosta vastaavalta asiantuntemusta lähisuhdeväkivalta ilmiöstä sekä alueellisten ja valtakunnallisten väkivaltaerityisten palvelujen tuntemusta. Toimintamallin koordinoinnista vastaavan ei ole välttämätöntä olla avainhenkilökouluttaja, mutta siitä on kokemuksemme mukaan käytännön hyötyä. Koordinaatiosta vastaavan tulee kuitenkin olla hyvinvointialueen työntekijä. 

Kansikuva
Lähisuhdeväkivaltatyön avainhenkilömalli

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Ilmiöt

Kohderyhmä