Liikkumisen tuen tiimi
Pirkanmaan hyvinvointialueelle perustetaan Liikkumisen tuen tiimi 1.11.2023. Tiimi vastaa vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten liikkumisen tuen hakemusten käsittelystä ja tekee laaja-alaista yhteistyötä liikkumisen tuen palvelussa.
Toimintamallin nimi
Pirkanmaan hyvinvointialueelle perustetaan Liikkumisen tuen tiimi 1.11.2023. Tiimi vastaa vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten liikkumisen tuen hakemusten käsittelystä ja tekee laaja-alaista yhteistyötä liikkumisen tuen palvelussa.
Liikkumisen tuen tiimissä käsitellään sekä sosiaalihuoltolain että vammaispalvelulain mukaiset kuljetuspalveluhakemukset. Liikkumisen tuen tiimi ohjaa asiakkaita entistä vahvemmin esteettömän julkisen joukkoliikenteen sekä palvelu- ja asiointiliikenteen käyttämiseen. Liikkumisen tuen tiimi palvelee asiakkaita, hyvinvointialueen työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita.
Liikkumisen tuen tiimin perustaminen on olemassa olevan työn ja resurssin uudelleen organisoimista. Tiimin perustamisesta ei aiheudu lisäkustannuksia Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Liikkumisen tuen palvelun kustannukset ohjautuvat ikäihmisten ja vammaisten palvelulinjalle samoin periaattein kuten tähänkin asti.
Liikkumisen tuen tiimin perustamisen myötä arvioidaan, että tulevaisuudessa yhtenäisten toimintakäytäntöjen vahvistaminen ja omatyöntekijöiden asiakastyöhön vapautuva työaika hillitsevät liikkumisen tuen kustannuksia Pirkanmaan hyvinvointialueella.
Kustannustehokkuus paranee, kun liikkumisen tuen palvelut keskitetään yhteen tiimiin. Esimerkiksi resurssien käyttö tehostuu: osaaminen keskittyy sekä vahvistuu hyvinvointialueella eikä kaikkien työntekijöiden tarvitse osata yksityiskohtaisesti liikkumisen tukeen liittyviä työtehtäviä.
Liikkumisen tuen kustannuksiin vaikuttaa voimaan tullessaan uusi vammaispalvelulaki. Laki ohjaa hyvinvointialueita aiempaa enemmän ja monipuolisemmin liikkumisen tuen järjestämiseen. Uusina järjestämistapoina tulee muun muassa saattajapalvelu ja henkilökohtainen apu. Uusien järjestämistapojen myötä on myös mahdollista saada kustannussäästöjä.
Kustannusten hallinta helpompaa, kun liikkumisen tuki keskittyy yhteen tiimiin, joka koordinoi kokonaisuutta ja voi ohjata asiakkaita ensisijaisiin palveluihin.
Monipuolisempi liikkumisen tuen ohjaus ja neuvonta mahdollistaa tarkoituksenmukaisemmat liikkumisen tuen palvelut niitä tarvitseville. Osallistumisen mahdollistaminen muun muassa harrastustoimintaan yhdenvertaisesti muiden kanssa.
Liikkumisen tuen yksikössä huomioidaan eri liikkumismuotojen ympäristövaikutukset esimerkiksi kannustamalla joukkoliikenteen käyttämiseen.
Liikkumisen tuen tiimi palvelee asiakkaita, hyvinvointialueen työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita. Vammaispalvelujen osalta asiakkaiden asiat, joilla palvelujen tarvetta on vammaispalvelulain mukaan vain liikkumisen tuen osalta, hoidetaan Liikkumisen tuen tiimissä. Mikäli asiakkaalla on useiden vammaispalveluiden mukaisten palvelujen tarve, hoidetaan liikkumisen tuen palvelut osana palvelukokonaisuutta, kuten aikaisemminkin. Liikkumisen tuen tiimi on myös niiden vammaisten henkilöiden tukena, jotka tarvitsevat kuljetuspalveluiden lisäksi ohjausta ja neuvontaa palvelu- ja asiointiliikenteen sekä esteettömän joukkoliikenteen käytössä. Kaikki sosiaalihuoltolain mukaiset liikkumisen tuen hakemukset käsitellään tiimissä.
Uudet asiakkaat, jotka pohtivat kuljetuspalvelun hakemista, voivat olla yhteydessä Kotitoriin tai Lähitoriin, jossa voi yhdessä ammattilaisen kanssa arvioida kuljetuspalvelun tarvetta. Kotitorilta ja Lähitoreilta saa myös ohjausta ja neuvontaa palvelun hakemisessa sekä Omaolo palveluarvion tekemisessä.
Tiimin perustamisen asiakasosallisuusryhmä osallistuu kehittämiseen ja asiakkailta kerätään säännöllisesti palautteet.
Tiimin henkilöstö tulee pääosin työtä uudelleen organisoimalla eli osaaminen ja kontaktit ovat jo olemassa. Näitä päästään kehittämään uuden toimintatavan myötä.
Ennaltaehkäisevät ja matalan kynnyksen palvelut vahvistuvat.
Liikkumisen tuen tiimi sijoittuu organisaatiossa vammaisten ja ikäihmisten yhteisten palveluiden toimialueelle ja ennaltaehkäisevien palveluiden ja neuvonnan vastuualueelle. Yhteistyö ikäihmisten ja vammaisten palveluissa tiivistyy ja päällekkäistä työtä ei tehdä.
Tavoitteena yhdenvertaisemmat ja laadukkaammat liikkumisen tuen palvelut koko Pirkanmaan hyvinvointialueella.
Yhtenäiset käytännöt koko Pirkanmaan alueella: yhtenäiset linjaukset, ohjeistukset, toimintakäytännöt.
Tiedolla johtaminen ja tiedon keräämisen välineet vahvistuvat Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaispalvelujen ja ikäihmisten palvelujen kokonaisuudessa.
Yhden luukun periaate: tietotaito, neuvonta ja ohjaus keskittyvät yhteen paikkaan.
Hyvinvointialueen työntekijät eivät tee päällekkäistä työtä ja selvitä jokainen jokaista palvelun yksityiskohtaan liittyvää