Linkkihenkilökoulutuksen ja mentoroinnin mallinnus Lapin HVA (RRP, P4, I2)
- MITÄ? Linkkihenkilökoulutuksen jatkokehittäminen sekä linkkihenkilöiden ja koordinaattoreiden mentorointia.
- MIKSI? Vahvistaa linkkihenkilöiden ja koordinaattoreiden ammatillista kasvua, työn kehittämistä sekä mahdollistaa vertaistuki.
Lapin erityispiirteenä ovat pitkät välimatkat ja yhteisöllisten toimintojen saatavuuden haasteellisuus pienillä paikkakunnilla. Tämä näyttäytyy haasteena koordinaattoreiden työssä lähetteen saajien ohjaamisessa mielekkääseen toimintaan.
Kaupunkialueilla yhteisöllistä toimintaa on saatavilla monipuolisesti eri palveluiden tuottajien toimesta.
Lapin hyvinvointialueen hallinnoimassa VASA 2 -hankkeessa aloitettiin 2024 vuoden mittainen hyvinvointilähetetoiminnan koordinaatiomallin pilotointi. Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen koordinoimassa hankkeessa uusina osatoteuttajina mukaan tulivat Suomen Punaisen Ristin Lapin piiri, Saura-Säätiö sr ja MIELI Rovaniemen mielenterveys ry.
Pilotoitava koordinaatiomalli koostuu Lapin hyvinvointialueen ja alueellisten järjestötoimijoiden muodostamasta kollektiivista, jossa linkkihenkilötoimintaa pilotoidaan neljällä Lapin hyvinvointialueen palvelualueella. Jokaisella palvelualueella koordinaattori koordinoi linkkihenkilötyötä ja tekee yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa.
VASA 2 -hankkeessa koordinaattoreiden mentorointi toteutettiin kuutena tapaamiskertana kevään 2024 aikana. Koordinaattoreiden dialogiseen mentorointiin sisällytettiin myös koulutuksellinen elementti ja mentoroinnin viitekehys. Linkkihenkilöiden mentorointi on toteutettu kevään 2024 aikana avoimena ryhmänä, johon kaikki koulutetut linkkihenkilöt ovat voineet osallistua.
Saatujen palautteiden perusteella linkkihenkilökoulutusta on tiivistetty keväällä 2024. Koulutusta toteutetaan verkkovälitteisesti etäopetuksena. Tämä on mahdollistanut koulutukseen osallistumisen eri puolilta Lappia. Kokeilussa on toteutettu päivä- ja iltaryhmä, joita toivottiin palautteissa. Näin on mahdollistunut työssäkäyvien osallistuminen linkkihenkilökoulutukseen.
Mentorointi: Kehittäjinä ovat linkkihenkilökoulutuksen kouluttajat. Hyvinvointilähetekoordinaattorit ja linkkihenkilöt ovat osallistuneet kehittämiseen antamiensa palautteiden kautta.
Linkkihenkilökoulutus: Kehittäjinä ovat Lapin AMK, Lapin hyvinvointialue sekä Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry. Jatkuvan kehittämisen malliin osallistuvat Lapin hyvinvointiläheteverkoston eri toimijoita.
Yhteistä tavoitetta on läpikäyty ja kirkastettu kehittämistyön aikana. Mentoroinnin yhtenä tavoitteena on innostaa toimijoita toimimaan yhteisen tavoitteen hyväksi. Kehittämisessä on huomioitu osallistujien mahdollisuus vaikuttaa mm. vuorovaikutteisilla tapaamisilla ja toiminnan tärkeyden näkyväksi tekemisellä.
Kevään 2024 linkkihenkilöiden mentoroinnin yhteydessä toivottiin pienempiä mentorointiryhmiä, jotka toteutettiin koordinaattoreiden toimesta. Koordinaattoreiden mentorointi toteutettiin linkkihenkilökouluttajien toimesta. Mentoroinnin tarkoituksena on tukea linkkihenkilöiden ja koordinaattoreiden hyvinvointia, mahdollistaa vertaistuki ja vahvistaa toiminnan yhdenmukaisuutta Lapin alueelliset erityispiirteet ja tarpeet huomioiden.
Syksyn 2024 linkkihenkilökoulutuksen toteutusta on kehitetty koulutusryhmien palautteiden perusteella. Kehittämistä on kohdistettu koulutuksen kestoon, toteutukseen sekä palautteenantoon. Syksyn 2024 koulutuspalautteiden lisäksi on järjestetty työpajoja, joiden perusteella tullaan edelleen kehittämään kevään 2025 ja VASA 2 -hankkeen jälkeistä linkkihenkilökoulutusta. Tavoitteena on edelleen jatkokehittää koulutusta, lisätä koulutuksen saavutettavuutta sekä monipuolistaa teemoja ihmisen hyvinvoinnin eri osa-alueilta. Tavoiteltavana muutoksena on verkkovälitteisen linkkihenkilötoiminnan kehittäminen maantieteellisen saavutettavuuden vahvistamiseksi. Tunnistettuna kehittämisen tarpeena ja tavoiteltuna muutoksena on koulutuksen markkinoinnin kohdentaminen ja laajentaminen saavutettavuuden parantamiseksi koko Lapin maakunnan eri alueilla.
Koordinaattoreiden mentoroinnista palaute kerätään kirjallisesti ja suullisesti mentorointisuhteen lopussa.
Linkkihenkilökoulutuksen palautetta pyydetään jokaisen koulutuspäivän päätteeksi ja koulutuksen lopussa Webropol-kyselyn avulla.
Mentoroinnin kohderyhmänä ovat linkkihenkilöt, jotka työskentelevät hyvinvointilähetteen saaneiden henkilöiden kanssa ja koordinaattorit, jotka koordinoivat, tukevat ja ohjaavat linkkihenkilöiden toimintaa. Koordinaattorit tekevät yhteistyötä mm. sote-ammattilaisten eli lähetteen tekijöiden ja vastaanottavien tahojen kanssa sekä markkinoivat hyvinvointilähete-toimintamallia koko Lapin alueella.
Linkkihenkilökoulutuksessa kohderyhmänä ovat koulutukseen osallistujat. Koulutus toteutetaan verkkovälitteisesti. Kontaktiopetuksessa korostuvat oman kokemuksen reflektointi ja yhteisen ymmärryksen luominen sekä itsenäisen opiskelumateriaalin prosessointi yhdessä ja pienryhmissä.
Linkkihenkilökoulutuksessa sovelletaan mentorointia oppimisen tukena, jolloin ammatillisen kasvun tukeminen mahdollistuu jatkossa vertaismentorointiryhmissä.
- Linkkihenkilöiden mentorointiryhmät toteutetaan Lapissa lähipalvelualueittain koordinaattoreiden ohjaamina. Linkkihenkilöiden mentorointiryhmät on jaettu lähipalvelualueittain, koska Lappi on laaja alue ja lähipalvelualuiden ilmiöt, tarpeet ja mahdollisuudet ovat erilaiset.
- Linkkihenkilökoulutuksen mallia kehitetään edelleen tarpeiden ja osallistujilta sekä sidosryhmiltä tulevien palautteiden pohjalta. (ks. linkkihenkilökoulutus syksy 2024)
Koordinaattoreiden ryhmämentoroinnin toteutus koettiin hyvänä ja tarpeellisena. Palautteessa mentorointia kuvattiin seuraavasti:
- paikka, jossa asioita on voitu yhteisesti jakaa
- keskinäinen vuoropuhelu onnistunutta
- yhteistä oppimista
- ammattimaisesti ohjattua
Vuonna 2024 toteutetuista linkkihenkilökoulutuksista osallistujilta saadussa palautekyselyssä todettiin seuraavaa:
- kirjallinen materiaali tuki oppimista
- koulutus on muuttanut omaa ajattelua
- koulutuksen vaatimustaso vastasi tarpeita
- kokemukset linkkihenkilötoiminnassa olleelta olivat tärkeitä
- asioita olisi voinut tiivistää ja edetä nopeammin
- kuuntelemisen taidon eli toimijuuden tukemisen vahvistuminen koettiin tärkeäksi
- käytännön kokemusten hyödyntäminen oppimisessa
- henkilöiden sopivuus koulutukseen
- asiantuntevat kouluttajat
Syksyllä 2024 koordinaattoreiden mentorointiryhmä on toteutettu kerran kuukaudessa 1,5 tuntia kerrallaan. Ryhmä laatii itse omat tavoitteet mentoroinnille. Koordinaattoreiden mentorointi on toteutettu kahden Lapin AMK:n kouluttajan toimesta. Koordinaattorit ovat mentoroineet oman alueensa linkkihenkilöitä kerran kuukaudessa.
Kevään 2024 linkkihenkilökoulutus toteutettiin palautteiden pohjalta sekä päivä- että iltaryhmänä. Kokemuksena ja palautteena oli, että ilta-ajankohta ja toteutus koettiin raskaaksi.
Syksyn 2024 linkkihenkilökoulutus toteutettiin päiväryhmänä ja lähipäivien määrää tiivistettiin.
Koordinaattoreiden ryhmässä tapahtuvan vertaismentoroinnin kehittämisen tavoitteena on mentoroinnin avulla tukea koordinaattoreiden ja linkkihenkilöiden toimintaa sekä saada linkkihenkilötoiminta toimivaksi käytännöksi Lapin alueella.
Linkkihenkilökoulutuksen tavoitteena on luoda toimiva, taloudellisesti kestävä koulutusmalli, jonka avulla linkkihenkilöt saavat riittävät valmiudet toimia hetken aikaa rinnalla kulkijana.