Loiste - pieni matkaopas perheille
Perheissä, joissa lapsella on jokin erityisen tuen tarve, puhutaan helposti vain asioista, jotka eivät toimi tai joita lapsi ei osaa. Loiste-oppaan tarkoituksena on kiinnittää erityistä huomiota kaikkeen siihen hyvään, joka perheillä on jo olemassa.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Perheissä, joissa lapsella on jokin erityisen tuen tarve, puhutaan helposti vain asioista, jotka eivät toimi tai joita lapsi ei osaa. Loiste-oppaan tarkoituksena on kiinnittää erityistä huomiota kaikkeen siihen hyvään, joka perheillä on jo olemassa.
Toimintamallin kuvaus
Loiste-malli sisältää kuusi erillistä teemaa, joiden ympärille liittyvät myös toivo ja tunnetaidot.
Teemat ovat
- Lahjakkuudet, vahvuudet ja voimavarat
- Osallisuus
- Itsetuntemus
- Synergia
- Tuen tarpeet
- Elämässä eteenpäin, katse tulevaisuuteen
Mallista on koottu oma oppaansa, jonka avulla perhe itse tai yhdessä muiden perheiden tai ammattilaisen kanssa, voi pohtia teemoja erilaisten tehtävien avulla. Jokaiseen teemaan on oma osionsa toivon ja tunnetaitojen näkökulmasta. Opas on pääsääntöisesti suunnattu perheen aikuisille, mutta se sisältää tehtäviä myös lapsille ja koko perheelle.
Perheet, joissa lapsella tai lapsilla on neuropsykiatrisia oireita (nepsykirjo) tai sellaisen piirteitä, ovat suuressa riskissä uupua ja syrjäytyä yhteisöistä ja yhteiskunnasta. Näissä perheissä arki on erittäin kuormittavaa, eikä palvelujärjestelmä vielä
nykyisellään pysty vastaamaan perheiden tuen tarpeisiin. Nepsykirjoon liittyy ylisukupolvisuutta ja monissa perheissä on myös useampi kuin yksi tukea tarvitseva lapsi. Perheet saattavat ajautua myös lastensuojelun asiakkaiksi riittävien voimavarojen ja tukitoimien puuttuessa.
Erityistä tukea tarvitsevissa lapsiperheissä arki on kuormittavaa lukuisista eri asioista johtuen, muun muassa jatkuva valvonnan tarve, ennakointi, lähipiirin ja ammattilaisten ymmärtämättömyys , sosiaalinen eristyneisyys sekä tukiverkoston puuttuminen. Sisäinen puhe omasta perheestä ja lapsesta voi olla hyvin negatiivista, ja vahvuudet ovat voineet unohtua kokonaan. Voimavarat voivat olla lopussa eikä perheessä jo olevista hyvistä asioista tulla tietoisiksi.
Malli on kehitetty osana Loiste-hanketta (2017-2020). Hankkeessa tuettiin nepsykirjon perheitä toteuttamalla erilaisia valmennuksia ympäri Suomen. Kaikista näistä kohtaamisista, keskusteluista ja pohdinnoista muotoutui Loiste-malli. Perheet ovat olleet kehittämistyön ytimessä koko hankeajan.
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on käyttänyt opasta eri hankkeissa perheiden kanssa tehtävässä työssä. Oppaan pohjalta on myös luotu verkkokurssi, joka tällä hetkellä on suunnattu yhden vanhemman nepsyperheille, mutta olisi toki käytettävissä kaikille erityistä tukea tarvitseville perheille. Opasta voi käyttää myös esimerkiksi vertaistukiryhmissä tai ammattilaisen vetämässä ryhmässä.
Perheet ovat joutuneet pysähtymään ja pohtimaan muun muassa omia voimavarojaan, tulevaisuuden haaveita sekä aikuisten erilaisia rooleja. Työskentely teemojen äärellä on luonut toivoa tilanteisiin, jotka ovat voineet perheistä tuntua toivottomilta. Perheillä ollut negatiivinen kokemus itsestä, on alkanut kääntyä positiivisemmaksi ja he ovat havainneet asioita mihin eivät ole aikaisemmin kiinnittäneet huomiota.