Murkkufoorumi on murrosikäisten vanhemmille suunnattu ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä, jossa käsitellään muun muassa lapsesta nuoreksi kasvamista, nuoren itsetuntoa ja vanhemman omaa jaksamista. Mukana kehittämistyössä on ollut kunta-, järjestö- ja seurakuntatoimijoita.

Toimintamallin nimi
Murkkufoorumi-keskusteluryhmä (Linkki-toiminta)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Murkkufoorumi on murrosikäisten vanhemmille suunnattu ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä, jossa käsitellään muun muassa lapsesta nuoreksi kasvamista, nuoren itsetuntoa ja vanhemman omaa jaksamista. Mukana kehittämistyössä on ollut kunta-, järjestö- ja seurakuntatoimijoita.

Toteutuspaikka
Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Linkki-toiminta
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomi
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Tiina Lamminen

Luotu

26.11.2020

Viimeksi muokattu

02.12.2020
Ratkaisun perusidea

Murkkufoorumi on murrosikäisten vanhemmille suunnattu ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä, jossa käsitellään muun muassa lapsesta nuoreksi kasvamista, nuorten kaveri- ja seurustelusuhteita, nuoren itsetuntoa ja vanhemman omaa jaksamista. Ryhmässä vertaisuus ja tiedon saaminen yhdistettynä keskusteluun ja kokemusten jakamiseen ovat tärkeässä asemassa.

Ryhmässä käsiteltäviä teemoja ovat

  • Arki sujumaan murkkuperheessä
  • Lapsesta nuoreksi
  • Netinkäyttö ja digipelaaminen
  • Kuuluvatko päihteet nuoruuteen
  • Nuoren mielen vuoristorata – milloin on syytä huoleen
  • Kodin pelisäännöt
  • Kaverisuhteet ja seurustelu
  • Nuoren itsetunto
  • Nuori rahankäyttäjänä
  • Vanhemman oma jaksaminen
Toimintaympäristö

Pienten lasten vanhemmille on olemassa erilaisia kohtaamispaikkoja kuten perhekahviloita ja keskustelutukea esimerkiksi neuvolassa. Sen sijaan samalla tapaan tukea ei ole saatavilla perheille, joissa on murrosikäisiä. Murkkuneuvola-hanke toteutettiin tähän tarpeeseen vuosina 2011-2015, jonka osana kehitettiin Murkkufoorumi-keskusteluryhmät vanhemmille. Murkkufoorumia lähdettiin kehittämään tammikuussa 2012, jolloin ensimmäiset ryhmät käynnistettiin Turussa ja Raisiossa. Syksyllä 2012 toimintaa laajennettiin Saloon. Murkkufoorumi-toimintamallia pilotoitiin vuosien 2012-2013 aikana, jolloin testattiin ja kerättiin kokemuksia muun muassa erilaisista toteutustavoista ja ryhmissä käsiteltävistä teemoista.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Pilotointivaiheen aikana pidettiin kaikkiaan 47 ryhmätapaamista, joissa oli mukana yhteensä 346 osallistujaa. Osallistujapalaute vaikutti suoraan mm. ryhmämalliin valikoituneisiin teemoihin ja tapaamiskertojen toteutukseen.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Murkkufoorumi-keskusteluryhmän ohjaajille on tehty digikoulutus, joka sisältää käyttöoikeuden vertaisryhmän sähköisiin materiaaleihin. Materiaalit sisältävät ohjaajan oppaan, videoklippejä sekä konkreettisia harjoituksia ja tietopaketteja ryhmän toteuttamiseksi ja muussakin vanhempien parissa tehtävässä työssä sovellettavaksi. Materiaaleja päivitetään säännöllisesti.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Murkkufoorumia koskevan gradu-tutkimuksen (Salo 2015) perusteella vanhemmat ovat saaneet keskusteluryhmistä kannustusta ja rohkaisua, helpotusta yksinäisyyden tunteeseen, tietoa nuoruudesta ja ymmärrystä omaa nuorta kohtaan​, vahvistusta omille toimintatavoille oman nuoren asiantuntijana, omien tunnetilojen normalisoitumista​, luottamusta itseen omalle perheelle sopivien ratkaisujen soveltajana​ sekä myönteisempää ajattelumallia.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Ryhmän sopiva koko on 4-8 vanhempaa, jotta vertaisuuden kokemus mahdollistuu ja toisaalta jokainen tulee huomioiduksi omine ajatuksineen. Murkkufoorumeja voi toteuttaa markkinoinnin kautta kaikkia murrosikäisten vanhempia tavoittaen tai kohdentaen ryhmä tarkemmin täsmennetylle vanhempien joukolle kuten tietyn koulun vanhemmille.

Murkkufoorumi-ohjaajan tehtävänä on käynnistää ilta ja johdattaa aiheeseen sekä palauttaa tarvittaessa vanhemmat illan aiheeseen. keskustelu on asiallista ja kaikki saavat halutessaan puheenvuoron​. Ohjaaja tuo keskusteluun ammatillista näkemystä, mutta opettaminen tai neuvominen ei ole tarpeelista.

Kansikuva
Murkkufoorumi logo

Kehittämisen vaihe

Valmis

Aihealueet

Kohderyhmä