Nukkemaakarit on ryhmä, joka valmistaa leikkikaluja lapsille. Leikkikalut tai niistä saatu tuotto lahjoitetaan jollekin lasten hyväksi toimivalle järjestölle. Nukkemaakarit tuovat myös ryhmäläisille osallisuutta ja hyvinvointia.

Toimintamallin nimi
Nukkemaakarit
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Nukkemaakarit on ryhmä, joka valmistaa leikkikaluja lapsille. Leikkikalut tai niistä saatu tuotto lahjoitetaan jollekin lasten hyväksi toimivalle järjestölle. Nukkemaakarit tuovat myös ryhmäläisille osallisuutta ja hyvinvointia.

Toteutuspaikka
Toimintamalli on kehitetty Aijjoos-kumppanuushanke II:ssa yhteistyössä vapaaehtoisten kanssa vuonna 2015.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Jenni Alanen

Luotu

27.03.2020

Viimeksi muokattu

24.04.2020
Ratkaisun perusidea

Nukkemaakareiden tarkoituksena on yhdessä hyvän tekeminen. Tätä kautta lisätään sekä ryhmäläisten että hyväntekeväisyyskohteena olevien lasten hyvinvointia. Ryhmään osallistujat valitsevat, minne haluavat valmistetut leikkikalut tai niistä saadun tuoton lahjoittaa. Kukin osallistuja voi valita omien taitojensa mukaan, mitä valmistaa. Nukkemaakarit vahvistavat osallisuutta.

Toimintaympäristö

Ikäihmisillä on paljon voimavaroja, joita he haluat mielellään käyttää toisten auttamiseen. Tässä toimintamallissa käsityöharrastuksen kautta voi tehdä hyvää.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat aktiiviset ikäihmiset sekä hyväntekeväisyyskohteeksi valittu taho.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Leikkikalujen valmistus
Nukkemaakareihin kutsutaan osallistujia esim. lehti-ilmoituksen avulla. Ensimmäisessä tapaamisessa sovitaan hyväntekeväisyyskohteesta. Lisäksi esillä voi olla erilaisia käsityömalleja innostuksen virittämiseksi. Nukkemaakarit voi kokoontua esim. kerran kuukaudessa. Tapaamisessa esitellään aikaansaannoksia, nimetään nukkeja sekä tarinoidaan yhdessä. Nukkemaakareihin ovat tervetulleita kaiken ikäiset niin miehet kuin naisetkin. Varsinainen leikkikalujen valmistus tapahtuu kokoontumisten välillä kotona. Lelut voivat olla alusta asti itse tehtyjä esim. puuhevosia, -autoja tai kudottuja nalleja. Tai sitten ne voivat olla vanhoista leluista tuunattuja esim. kirpputorilta ostetulle nukelle valmistetut uudet vaatteet. Myös villasukat ja muut asusteet lapsille ovat tervetulleita. Kaikkien ei ole pakko osallistua lelujen valmistukseen, vaan Nukkemaakareiden kokoontumisiin voi tulla vain viihtymään yhdessä mukavassa seurassa. Jonkun työpanos voi olla esim. kahvinkeitto kokoontumisissa.
 
Näyttely työntuloksista
Ennen lelujen lahjoittamista järjestetään työntuloksista näyttely, jossa osa leluista voidaan myydä. Näyttelyn avulla saadaan näkyvyyttä hyvälle työlle ja nostetaan esiin ryhmäläisten osaamista. Tämä vahvistaa osallistujien itsetuntoa, lisää voimavaroja ja kannustaa heitä. Näyttelyn jälkeen lelut ja niistä saadut tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Lelujen lahjoittamista varten voidaan järjestää kohteeseen retki. Näin lelujen valmistajat pääsevät itse näkemään työnsä tuloksen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Leikkikalujen valmistus toi ikäihmisille hyvää mieltä ja herätti mukavia muistoja. Nukkemaakarit toi monen käsityöharrastukseen mielekkyyttä ja tarkoitusta.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallia voi helposti soveltaa eri-ikäisten kanssa.

Kansikuva
Ikäihmiset tekevät käsitöitä pöydän ympärillä.

Kehittämisen vaihe

Valmis