Nuorten aikuisten mielenterveys-ja päihdepalvelujen asiakasohjaus, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, (RRP, P4, I1)
Mielenterveys- ja/tai riippuvuushäiriöstä kärsivää nuorta aikuista autetaan hänen yksilöllisistä lähtökohdistaan moniammatillisesti ja matalalla kynnyksellä. Nuori saa avun oikea-aikaisesti, joustavasti koko elämäntilanne huomioiden.
Mielenterveys on nykypäivän vaativissa ja alati muuttuvissa ympäristöissä entistäkin tärkeämpi voimavara ja mahdollistaa muun muassa osallisuuden erilaisissa yhteisöissä. Fyysisen terveyden ja elinajanodotteen kohentuessa väestötasolla, mielenterveyttä kuvaavissa tilastoissa ei ole nähty vastaavaa positiivista muutosta. Jopa puolet väestöstä kärsii jossain elämänsä vaiheessa jostakin mielenterveyshäiriöstä. Mielenterveyden haasteet vaikuttavat usein toimintakykyyn ja esimerkiksi suuri osa työkyvyttömyyseläkkeistä johtuukin nykyisin mielenterveyden häiriöistä. (Vorma ym. 2020)
Mielenterveyteen ja päihteidenkäyttöön liittyvät ongelmat koskettavat erityisesti nuoria aikuisia. Esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeiden osalta jakauma on huolestuttava; kokonaisuudessaan mielenterveyden häiriöt aiheuttavat 44 % kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä, ja alle 35-vuotiaiden ryhmässä peräti 82 % työkyvyttömyyseläkkeistä (Eläketurvakeskus 2024). Myös huumausainekokeilut ja -haitat korostuvat nuorilla aikuisilla. Esimerkiksi huumausainekuolemia oli vuonna 2023 ennätyksellisen paljon ja eniten juuri 15–24-vuotiaiden ikäryhmässä, jonka osalta huumausainekuolemat lähes kaksinkertaistuivat vain vuoden mittaisella tarkastelujaksolla (Tilastokeskus 2024). Vielä 2020-luvulla mielenterveys- ja päihdehoidon saatavuus ei ole kuitenkaan kehittynyt samalle tasolle kuin fyysisten sairauksien hoito (Vorma ym. 2020).
Mielenterveys- ja päihdehoitoon on yritetty vaikuttaa muun muassa lainsäädäntöä uudistamalla (Sosiaali- ja terveysministeriö 2025) sekä kehittämishankkein. Sosiaali- ja terveysministeriön koordinoimassa Suomen Kestävän kasvun ohjelmassa (Valtioneuvosto 2021) on tavoitteina muun muassa vahvistaa hoitoon pääsyä ja vaikuttavan hoidon saatavuutta sekä edistää ongelmien varhaista tunnistamista. Keski-Uudellamaalla Kestävä kasvu -hankkeen toimenpiteet kohdentuivat erityisesti palveluvajeanalyysin mukaisesti haavoittuvimpien ryhmien palveluihin. Yksi näistä haavoittuvista asiakasryhmistä oli mielenterveys- ja päihdehäiriöistä kärsivät nuoret aikuiset. (Keski-Uudenmaan hyvinvointialue 2023) Mielenterveys- ja päihdehäiriöistä kärsivien nuorten aikuisten erityistarpeet on tunnistettu myös kansallisella tasolla (Hirschovits-Gerz, Heino, Laine & Weckroth 2023) ja aiemmassa kehittämistyössä (Keski-Uudenmaan hyvinvointialue 2024).
Nuorten aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasohjauksen kehittäminen on osa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) Kestävä kasvu -hanketta. Tarpeena oli kehittää toimintamalli, joka vastaisi paremmin nuorten aikuisten tarpeisiin ja parantaisi etenkin palvelun saavutettavuutta.
Keusoten asiakasohjaus keskitettiin omaan yksikköönsä vuonna 2021. Muutoksen ideana oli keskittää yksikköön ohjausosaamista ja tavoitteena se, että asiakas saisi aiempaa nopeammin yhteyden ja laadukkaampaa ohjausta asiakkaan tarvetta parhaiten vastaaviin palveluihin. Yksikön toiminnan oli myös tarkoitus tukea hoito- ja palvelukokonaisuuksien koordinointia eli paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden palveluiden yhteensovittamista. Sujuvamman ohjauksen toivottiin parantavan palveluiden piiriin pääsemistä ja palveluiden oikea-aikaisuutta. Haasteet nuorten aikuisten asioinnissa huomattiin melko pian asiakasohjausyksikön perustamisen jälkeen. Mielenterveys- ja päihdetyön asiakasohjauksessa kyseisellä asiakasryhmällä esiintyi erityisiä haasteita etenkin palveluihin pääsyn ja kiinnittymisen suhteen. Yksikössä alkoi muodostua ajatus siitä, että asiakasryhmän kanssa tarvitaan erilaista, erityisesti nuorille aikuisille suunnattua työorientaatiota.
Kestävä kasvu -hankkeen ensimmäisessä vaiheessa (RRP1) haettiin rahoitusta nuorten aikuisten asiakasohjauksen konseptointiin. Uuden konseptin oli tarkoitus yhdistää keskitettyä neuvonta- ja ohjaustoimintaa, hoidon tarpeen /palvelutarpeen arviointia sekä ensivaiheen tukea. Vastaavanlaista toimintamallia ei ollut kokeiltu Suomessa aiemmin, joten suunnittelu oli aloitettava alusta. Nuorten aikuisten asiakasohjausta pilotoitiin yhden Keski-Uudenmaan kunnan alueella 1.8.-31.12.2022. Pilotin aikana hioutunutta nuorten aikuisten asiakasohjauksen konseptia alettiin toteuttaa osana Kestävä kasvu -hanketta 1.6.2023 alkaen koko Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tasolla. Toimintamalli oli hyvinvointialueella käytössä hankkeen seuraavan vaiheen ajan (RRP2) eli vuoden 2024 loppuun saakka.
Nuorten aikuisten asiakasohjauksen rinnalla Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on kehitetty nuorten aikuisten palvelupolkuja ensin osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanketta (Keski-Uudenmaan hyvinvointialue 2024), ja myöhemmin osana Kestävä kasvu -hankkeen nuoriin aikuisiin kohdistuvaa kehittämistä (Keski-Uudenmaan hyvinvointialue 2023).
Nuorten aikuisten asiakasohjauksen tavoitteet ovat linjassa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (2023) Kestävä kasvu -hankkeen nuorten aikuisten kokonaisuuden (pilari 4, investointi 1, työpaketti 1) tavoitteiden kanssa. Asiakasohjauksen kehittämisellä tavoiteltiin erityisesti:
- palveluiden saatavuuden vahvistumista ja nopeampaa palvelutarpeeseen vastaamista; asiakasryhmän osalta esiintyi tarve parantaa erityisesti palveluiden piiriin pääsemistä ja palveluiden yhteen sovittamista
- palvelun vaikuttavuuden vahvistamista (tähän tähdättiin näyttöön perustuvien menetelmien käyttämisellä sekä oma- ja itsehoitoon kannustamalla)
- digitaalisten työkalujen ja menetelmien parempaa hyödyntämistä asiakkaan hoidon tukena
Asiakasohjauksen tilastoinnissa hyödynnettiin sähköistä lomaketta, jonka avulla kerättiin tietoa muun muassa palveluun pääsyn kestosta, asiakasmääristä, yhteydenottojen syistä sekä toimenpiteiden vaikuttavuudesta. Jokainen yhteydenotto tilastoitiin. Yksikössä seurattiin myös jonotusaikaa asiakasohjauksesta palvelualueelle ja palveluun pääsyn tasalaatuisuutta kuntakohtaisesti. Lisäksi yksikön toimintaa arvioitiin kuukausittain tiimikokouksissa sekä viikoittain tiimivastaavan ja työikäisten asiakasohjauksen esihenkilön osalta. Työikäisten asiakasohjaus on mukana SHQS-laadunarvioinnissa, jossa nuoret aikuiset olivat yksi osa arvioinnin kokonaisuutta. Asiakaspalautetta kerättiin muun muassa asiakaspalautejärjestelmän kautta.
Edellä mainittuja mittareita ja menetelmiä hyödynnettiin myös kehittämisen tuloksellisuuden arvioinnissa.
Nuorten aikuisten asiakasohjaus toteutti tiimimallia, jossa henkilöstö koostui tiimivastaavasta, neljästä psykiatrisesta sairaanhoitajasta, kahdesta sosiaalityöntekijästä sekä asiakassihteeristä. Tarkoituksena oli luoda tiimille toimintamalli, jossa mielenterveys- tai päihdehaasteisia nuoria aikuisia pystyttäisiin tukemaan asiakkaan yksilölliset lähtökohdat huomioiden, tarvittaessa moniammatillisesti ja matalalla kynnyksellä niin, että tuki tavoittaisi asiakkaan mahdollisimman oikea-aikaisesti, joustavasti ja koko hänen elämäntilanteensa huomioiden.
Nuorten aikuisten asiakasohjauksen toiminta päätettiin järjestää seuraavalla tavalla:
Nuorten aikuisten asiakasohjauksen ydintehtävänä oli vastata asiakkaan ensimmäisestä kohtaamisesta ja arviosta. Yksikössä toteutettiin hoidon/palvelutarpeen arviointia ja annettiin asiakkaalle ohjausta. Tarvittaessa asiakkaalle voitiin tarjota yksikön toimesta tukea/hoitoa jo varhaisessa vaiheessa (heti ensimmäisen yhteydenoton jälkeen), esimerkiksi aloittaa ohjattu omahoito tai järjestää asiakkaalle tukea sosiaalityön keinoin. Asiakkaat pystyivät tulemaan palvelun piiriin puhelimitse, sähköpostin tai chatin kautta, terapianavigaattorin ohjaamana, yhteistyötahojen saattamana tai kuntien monialaisessa palvelupisteessä (Ohjaamo) toteutuneen walk in -tyyppisen päivystyksen kautta. Monesti asiakkaiden tilanteet ratkesivat jo nuorten aikuisten asiakasohjauksessa, mutta tarvittaessa asiakas voitiin myös ohjata soveltuvien (raskaampien) palvelujen piiriin.
Puhelinpäivystys ja anonyymi live-chat toteutuivat samaan aikaan joka arkipäivä (aamupäivisin). Eri kuntien Ohjaamoissa toteutui viikoittain päivystysaika, jolloin asiakas pystyi tulemaan Ohjaamoon tapaamaan asiakasohjauksen työntekijää ilman ajanvarausta (iltapäivisin). Asiakasohjauksen työntekijät pystyivät toteuttamaan tapaamisia asiakkaiden kanssa joustavasti niin etäyhteyksillä kuin vastaanotollakin. Toimintamalliin sisältyi myös mahdollisuus moniammatilliseen työparityöhön sekä jalkautuvaan työskentelytapaan. Asiakasohjaus pystyi tarvittaessa konsultoimaan lääkäriä ja koordinoimaan moniammatillisen verkoston kokoamista asiakkaalle.
Nuorten aikuisten asiakasohjauksen kohderyhmänä olivat 18–29-vuotiaat hyvinvointialueen asukkaat, joilla esiintyi mielenterveys- tai päihdeongelmia ja jotka eivät olleet vielä asiakkuudessa, vaan tulivat ensimmäistä kertaa palvelujen piiriin.
Ymmärrys asiakasryhmän erityistarpeista alkoi muodostua jo vuonna 2021 asiakasohjausyksikön perustamisen jälkeen. Asiakasohjauksessa tunnistettiin, että itsenäistyvillä nuorilla aikuisilla saattoi olla puutteita sosiaalisissa tukiverkoissa, ja palveluihin hakeutumisen kynnys oli usein suuri. Monella asiakkaalla vastuun kantaminen omista asioita oli vasta kehittymässä, ja asiakas ei välttämättä malttanut odottaa palveluun pääsyä, jos se ei ollut heti mahdollista motivaation hetkellä. Asiakasohjauksessa todettiin, että kyseisen asiakasryhmän kanssa tarvitaan muun muassa enemmän aikaa motivointityölle ja luottamuksen rakentamiselle.
Tämän toimintamallin laadinnassa hyödynnettiin myös asiakkailta kerättyä haastattelumateriaalia. Haastateltavana oli yhteensä 27 nuorta jälkihuollosta sekä Ohjaamon ryhmistä. Aineisto kerättiin nuorten aikuisten asiakasohjauksen pilotoinnin yhteydessä syksyllä 2022. Haastateltavat kuvasivat haasteita erityisesti palveluihin pääsyssä sekä kohtaamisissa ammattilaisten kanssa:
- Nuoret aikuiset olivat kokeneet paljon pallottelua eri palveluiden välillä; Ammattilaisilla esiintyi epäselvyyttä työnjaossa sekä kommunikaatiokatkoksia, joiden seurauksena palvelun piiriin pääsy ja avun saaminen viivästyi ja hankaloitui. Monella asiakkaalla esiintyi kokemuksia pois ohjaamisesta. Nuorten aikuisten palvelut näyttäytyivät pirstaleisina.
- Sote-alan resurssipula oli aiheuttanut nuorille kohtuuttoman pitkiä odotusaikoja, joiden aikana ongelmat olivat monesti ehtineet syventyä.
- Nuoret aikuiset korostivat kohtaamisen merkitystä. Haastateltavat toivoivat, että kohtaamisissa ei tuomittaisi tai leimattaisi asiakasta. Kärsivällisyyttä ja joustavuutta arvostettiin suuresti.
Nuorten aikuisten näkemyksiä palvelupolkujen sujuvuudesta kartoitettiin myös TulSote-hankkeen puitteissa (1–3/2023) Nuorten aikuisten toimintamallin muodostamiseksi. Asiakkaiden näkemykset olivat näissä haastatteluissa samansuuntaisia ammattilaisten yhteistyön ja kohtaamisen osalta. Lisäksi toivottiin monipuolisempia mahdollisuuksia käyttää erilaisia yhteydenottoväyliä sekä ammattilaisilta joustavuutta. (Keski-Uudenmaan hyvinvointialue 2024)
Useassa kunnassa ja usealla eri hyvinvointialueella on tehty yhteistyötä terveyspalveluiden ja Ohjaamojen välillä, ja kerätty kokemuksia muun muassa psykiatrisen sairaanhoitajan jalkautumisesta Ohjaamoihin (Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeet 2022–2023). Myös Keski-Uudellamaalla oli kertynyt hyviä kokemuksia jo nuorten aikuisten asiakasohjauksen pilottivaiheen Ohjaamo-yhteistyöstä sekä esimerkiksi Nurmijärven Ohjaamo-verkoston saumattomasta moniammatillisesta toiminnasta.
Osana nuorten aikuisten asiakasohjauksen toimintaa haluttiin ottaa käyttöön matalan kynnyksen väylä, jonka kautta etenkin syrjäytymisriskissä olevat nuoret aikuiset pääsisivät hakeutumaan helpommin sote-palveluiden piiriin. Asiakkaiden aiemmissa haastatteluissa (kts. Kohderyhmä ja asiakasymmärrys) oli tullut esille toive matalan kynnyksen walk in -vastaanotosta sekä arkisiin ympäristöihin jalkautumisesta. Asiakasohjauksen toiminnan suunnittelussa vahvistui ajatus siitä, että Ohjaamoissa työskentely voisi auttaa tavoittamaan erityisesti asiakaskuntaa, joka ei välttämättä muuten hakeutuisi esimerkiksi terveyspalveluihin.
Nuorten aikuisten asiakasohjauksessa haluttiin mahdollistaa nuorille aikuisille etenkin aiempaa monipuolisemmat yhteydenottotavat ja uusiksi yhteydenottoväyliksi valittiin Ohjaamoihin jalkautuminen sekä chat-palvelu. Tässä osiossa on kuvattu erityisesti Ohjaamoissa toteutuneen verkostotyöskentelyn sekä chat-palvelun suunnittelua ja toteutusta.
Nuorten aikuisten asiakasohjauksen toiminta käynnistyi kick off -tilaisuudella 5.5.2023. Tilaisuuteen oli kutsuttu laajasti sidosryhmäedustusta ja osallistujilta kartoitettiin toiveita siitä, miten nuorten aikuisten asiakasohjausta pitäisi toteuttaa. Toiveet ohjasivat mm. Ohjaamoihin jalkautumisen suunnittelua ja toteuttamista:
- Sidosryhmien edustajat toivoivat helppoa yhteydenottoa, myös toisille ammattilaisille.
- Sidosryhmien edustajat pitivät tärkeänä, että nuorten aikuisten asiakasohjaus pystyy toteuttamaan avointa vastaanottotoimintaa ilman ajanvarausta. Toiveena oli, että avoimelle vastaanotolle voisi tarvittaessa saattaa asiakkaan.
- Asiakasohjauksen työntekijöiltä toivottiin mahdollisuutta tavata asiakkaita kasvokkain ja jalkautua eri palveluihin. Asiakkaiden nähtiin hyötyvän monipuolisista vastaanottoajoista, esim. ilta-ajoille nähtiin tarve.
- Ohjaamoyhteistyötä toivottiin kaikkiin kuntiin yhdenvertaisesti.
- Sidosryhmien edustajat toivoivat, että psykiatrinen sairaanhoitaja voisi aloittaa asiakassuhteen jo Ohjaamossa ja turvata tarvittaessa sujuvan siirtymän palveluihin. Päällekkäisten arviointien välttämistä ja mahdollisuutta saada Ohjaamosta suoraan aika mielenterveyspalveluihin pidettiin tärkeinä.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (2023) Kestävä kasvu -hankkeen tavoitteisiin sisältyi digitaalisten palveluiden kehittäminen sekä asukkaiden että ammattilaisten hyödynnettäväksi. Aiemmassa asiakaspalautteenkeruussa (Keski-Uudenmaan hyvinvointialue 2024) oli tullut esille nuorten aikuisten toive asioida chatin kautta soittamisen sijaan. Chatissa toivottiin mahdollisuutta viestitellä ammattilaisen kanssa botin sijaan. Asiakkaat olivat myös toivoneet mahdollisuutta kysyä asioista anonyymisti. Etenkin päihdeasioihin liittyen toivottiin mahdollisuutta nimettömään asiointiin. Kertynyttä asiakasymmärrystä hyödynnettiin chat-palvelun toteutusta suunniteltaessa.
Jalkautuvaa, walk in -periaatteella toimivaa asiakasohjauksen sairaanhoitajien vastaanottotoimintaa päätettiin kokeilla jokaisessa Keusote-alueen Ohjaamossa. Nuorten aikuisten asiakasohjauksen psykiatristen sairaanhoitajien Ohjaamo-työskentely toteutui isommissa kunnissa viikoittain ja pienemmissä hiukan harvemmin, esim. joka toinen viikko. Asiakasohjauksen sairaanhoitajat päivystivät Ohjaamoissa iltapäivisin esimerkiksi klo 12–15 välisenä aikana (toteutui Ohjaamojen hieman toisistaan eriävinä walk in -aikoina). Asiakkaat pystyivät hakeutumaan sairaanhoitajan vastaanotolle ilman ajanvarausta ja tarvittaessa saattajan kanssa. Asiakkaiden kanssa pystyttiin sopimaan suunnitelmallisia tapaamisia Ohjaamoihin myös muina aikoina; esimerkiksi asiakasohjauksen sosiaalityöntekijät tapasivat asiakkaita Ohjaamossa ajanvarauksella ja moniammatillisissa tapaamisissa. Asiakasohjauksen sairaanhoitajien osallistumisesta Ohjaamo-päivystykseen tiedotettiin mm. Ohjaamojen omissa sosiaalisen median kanavissa.
Monesti Ohjaamoon hakeutuneilla nuorilla aikuisilla esiintyi haasteita ja avun tarvetta usealla eri elämänalueella. Ohjaamossa asiakas saattoi tavata asiakasohjauksen sairaanhoitajan lisäksi Ohjaamo-ohjaajaa, etsivän nuorisotyön edustajaa, TE-palveluiden psykologia, työhönvalmentajaa, sosiaalityöntekijää tai sosiaaliohjaajaa, asumisneuvojaa tai Kelan työntekijää. Asiakasohjauksen sairaanhoitajien osallistumisella Ohjaamon päivystysaikoihin pyrittiin helpottamaan myös ammattilaisten välistä yhteistyötä ja palveluiden yhteen sovittamista. Asiakasohjauksen sairaanhoitajien Ohjaamo-työskentely käynnistyi syksyllä 2023, ja jatkui marraskuuhun 2024 saakka.
Ohjaamo-työskentelyn koordinoimista varten perustettiin yhteistyöryhmä, joka kokoontui 1.9.2023 – 1.11.2024 välisenä aikana säännöllisesti. Työryhmä koostui kaikkien kuuden kunnan Ohjaamo-toiminnan koordinaattoreista, asiakasohjauksen ammattilaisista, nuorten aikuisten asiakasohjauksen esihenkilöstä ja tiimivastaavasta sekä asiakasohjauksen erityisasiantuntijasta. Työryhmä kokoontui kolmen kuukauden välein yhteistyö- ja seurantapalavereihin, joissa arvioitiin mm. Ohjaamo-työskentelyn sujumista ja tuloksellisuutta.
Osana nuorten aikuisten asiakasohjausta päätettiin pilotoida myös chat-palvelua, jossa asiakas sai anonyymisti ohjausta ja neuvontaa mielenterveys- ja päihdeasioissa. Tavoitteena oli tarjota kohderyhmälle helposti saavutettavaa, digitaalista matalan kynnyksen asiakasohjausta. Chat-palvelua pilotoitiin aikavälillä 11/2023–05/2024. Asiakkaita palvelivat chatissa nuorten aikuisten asiakasohjauksen sairaanhoitajat muun työnsä ohella arkisin klo 9–11. Chat-palvelusta tiedotettiin asiakkaille ja yhteystyökumppaneille sisäisiä ja ulkoisia viestintäkanavia käyttäen.
Ohjaamo-työskentelyn tavoitteina oli
- tavoittaa etenkin kaikista haasteellisimmassa asemassa olevia nuoria aikuisia
- mahdollistaa hoidon piiriin pääseminen portaattomasti ilman ajanvarausta
- tiivistää yhteistyötä Ohjaamo-verkoston muiden ammattilaisten kanssa, sopia yhteistyökäytänteistä ja ottaa käyttöön uusia työmenetelmiä (esim. parityö) sekä
- tiedottaa Ohjaamon ammattilaisia ja muita sidosryhmiä Keusoten palveluista, ja tehdä palveluita tutummaksi olennaisille yhteistyökumppaneille.
Chatin tavoitteena oli tarjota asiakasryhmälle soittamista mielekkäämpi, anonyymi yhteydenottokanava asiakkaiden toiveiden mukaisesti.
Ohjaamo-työskentelystä kerättiin palautetta yhteistyöryhmän jäseniltä. Lisäksi kaikkien kuuden Ohjaamon koordinaattorit sekä asiakasohjauksen ammattilaiset toteuttivat jatkuvaa toiminnan arviointia työnsä ohella. Seuraava kuvaus on tiivistetty em. tahojen toteuttamasta arvioinnista.
Tavoitettavuus ja hoidon jatkuvuus
- Asiakkaita tuli vastaanotolle paljon ammattilaisten saattamana. Moni asiakas ei ollut vielä välttämättä itse tunnistanut omaa ongelmaansa, eli tukea pystyttiin tarjoamaan jo varhaisessa vaiheessa ennen asiakkaan tilanteen komplisoitumista. Ohjauksia tuli useiden eri ammattilaisten kautta.
- Ammattilaiset kokivat yhteyden ottamisen vaivattomaksi ja konsultoivat asiakasohjauksen ammattilaisia aiempaa matalammalla kynnyksellä.
- Ohjaamo-työskentelyn myötä sote-palveluiden piiriin saatiin saatettua asiakkaita, jotka eivät olleet pystyneet ottamaan yhteyttä itsenäisesti puhelimitse. Myös moniongelmaisia asiakkaita pystyttiin auttamaan ja haastavia tilanteita ratkaisemaan moniammatillisen yhteistyön ansiosta.
- Asiakkaat saivat tarvitsemaansa tukea sujuvasti, jonottaminen palveluihin vähentyi. Useat asiakkaat etenivät Ohjaamon kautta Keusoten palveluiden piiriin. Asiakkaat olivat tyytyväisiä saamaansa palveluun.
Monialainen yhteistyö
- Asiakasohjauksen sairaanhoitajien ja sosiaalityöntekijöiden jalkautuminen Ohjaamoihin koettiin sujuvana. Yhteistyö koettiin helpoksi ja toimivaksi.
- Yhteistyötä tehtiin joustavasti; esim. tarvittaessa psykiatrinen sairaanhoitaja voitiin pyytää mukaan toisen ammattilaisen vastaanotolle kesken tapaamisen, ja hoidon tarpeen arviota ja palvelutarpeen arviota pystyttiin toteuttamaan samanaikaisesti (jolloin toistuvat /päällekkäiset arviot vähenivät ja asiakkaan asia eteni nopeammin)
- Asiakasohjauksen ammattilaisten läsnäolo koettiin muiden ammattilaisten toimesta hyödylliseksi. Osallistuminen Ohjaamo-toimintaan mahdollisti mm. lääkärikonsultaatiot kiireellisissä lääkitysasioissa.
Ammatillinen tuki
- Ilmiöistä jaettiin tietoa ammattilaisten kesken.
- Asiakasohjauksen ammattilaisten yhteistyöosaaminen vahvistui uusien työskentelytapojen myötä.
Tiedottaminen
- Asiakasohjauksen toiminta tuli muille ammattilaisille tutummaksi ja näkyvämmäksi.
- Myös Keusoten muut palvelut tulivat työskentelyn myötä tutummiksi etenkin Ohjaamon ammattilaisille.
Chatin kautta toteutui pilotin aikana niukasti asiointeja. Koska chat-palvelun asiakasvolyymit jäivät odotettua pienemmiksi, päätettiin, että palvelua ei jatketa pilotin jälkeen. Mahdollisia selittäviä tekijöitä pienelle asiakasmäärälle olivat:
- chat-palvelun suhteellisen lyhyt päivittäinen aukioloaika, joka ei välttämättä ollut kohderyhmälle optimaalinen
- Keusoten verkkosivujen ja niihin liittyvän tiedottamisen heikko tavoittavuus kohderyhmää ajatellen sekä
- kolmannen sektorin toimijoiden kohderyhmälle tarjoamien vakiintuneiden ja aukioloajoiltaan laajempien chat-palveluiden runsas määrä.