Nepsy-tiimit tarjoavat neuropsykiatrisesti oireileville nuorille (AD(H)D) palveluita, kuten kartoitusta, diagnosointia, lääkehoitoa ja kuntoutusta. Tiimit toimivat moniammatillisesti. Tiimeissä toteutetaan sekä yksilö- että ryhmämuotoista työtä.

Toimintaympäristö

Nuorten palveluiden kehittämisen toimenpidekokonaisuus sisältyy Kymenlaakson Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeeseen osana Psykososiaalista tukea perustasolla työpakettia. Nuorten palveluiden kehittämisen yhtenä osa-alueena on palveluiden strukturointi.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Neuropsykiatrisesti oireileville (ADHD & ADD) nuorille ei ole aiemmin ollut Kymenlaakson hyvinvointialueella nuorten perustason palveluissa selkeää hoito-/palveluprosessia. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kymenlaaksossa käyttöönotetun digitaalisen Neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen ja nuoren polun myötä Nuorten Matalan yksiköihin ohjautui nuoria (13-17v.) ADHD ja ADD kartoituksiin niin paljon, että heidät jouduttiin laittamaan suoraan jonoon odottamaan tutkimuksia. Kaikkien Nuorten Matalan sairaanhoitajien työpanoksen kohdistuessa neuropsykiatrisesti oireileviin nuoriin, ei aikaa meinannut jäädä muille asiakasryhmille, kuten masennuksen tai ahdistuksen vuoksi asiakkaiksi tuleville nuorille. Jotta aikaa jää riittävästi kaikkien asiakkaiden huomioimiselle, eikä kukaan nuori joudu olemaan jonossa liian pitkään, syntyi tarve kehittää Nuorten Matalan yksiköihin omat "Nepsy-tiimit", jotka ottavat vastuulleen nuorten ADHD ja ADD kartoitukset ja diagnosoinnit.

Liitteet
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Nuorten Matalan yksiköiden Nepsy-tiimit ovat perustason moniammatillisia tiimejä, joissa toimii sairaanhoitajia, sosiaaliohjaaja, lääkäri, toimintaterapeutti sekä psykologi. Sairaanhoitajat sekä sosiaaliohjaaja ovat tiimeissä 100% työajastaan, muut ammattiryhmät tarpeen mukaan. Kaikki mukana olevat ammattiryhmät osallistuivat Nepsy-tiimien sisällön ja toiminnan suunnitteluun, ja osallistuvat jatkossakin. Nuorten Matalan molemmissa yksiköissä (Kotka & Kouvola) toimii omat Nepsy-tiimit. Molemmissa tiimeissä toimii kaksi sairaanhoitajaa, joista toinen on Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen rahoittama tiimien pilotoinnin ajaksi. Nepsy-tiimien pilotointi kestää marraskuun 2023 loppuun asti, jonka jälkeen sen on tarkoitus juurtua hyvinvointialueen pysyväksi toiminnaksi.

Tiimit tekivät kehittämistyötä tiiviisti yhdessä. Kehittämistyötä ja sisällön suunnittelua tehtiin myös ammattiryhmittäin. Mukana kehittämisessä olivat myös Nuorten Matalan palveluiden palveluesimiehet sosiaali- että terveyspalveluiden osalta sekä yksiköiden ylilääkäri. Kehittämistyön sisällön tuottamisesta vastasivat henkilöstö ja esihenkilöt itse, työn etenemistä ja palveluprosessin kirjaamista koordinoi Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen projektikoordinaattori.

Liitteet
Tavoiteltu muutos

Nepsy-tiimien kehittämisen myötä tavoitteena on, että neuropsykiatrisesti oireilevat nuoret (ADHD ja ADD) saavat tarvitsemaansa apua, tukea, hoitoa ja kuntoutusta oikea-aikaisesti ja oikeasta paikasta.

Muutoksen mittaaminen

Muutoksen saavuttamista mitataan muun muassa seuraamalla asiakkaiden ohjautumista asiakasohjauksesta sekä jonotilanteen muutoksella. Muutosta mitataan myös asiakastyytyväisyyskyselyllä sen osalta, kokeeko nuori tai vanhemmat saaneensa oikeaa apua oikeasta paikasta oikeaan aikaan.

Toteutussuunnitelma

Nepsy-tiimien sisältöä suunniteltiin aktiivisesti koko vuosi 2022. Tiimiläiset kokoontuivat säännöllisesti sekä Teamsin välityksellä että livenä, jotta yhtenäiset käytännöt saatiin sovittua ja kirjattua. Nepsy-tiimiläiset pitivät muun Nuorten Matalan työryhmän aktiivisesti tietoisena siitä, mitä tiimin työskentelyyn kuuluu. Samalla kuultiin muun työryhmän ajatuksia ja kehittämisehdotuksia tiimiin liittyen.

Nepsy-tiimien prosessi kuvattiin mahdollisimman tarkasti Kymenlaakson hyvinvointialueella käytössä olevaan IMS-järjestelmään. Tavoitteena on, että prosessin tarkka kuvaus toimii osaltaan tietopankkina muille organisaation toimijoille sekä perehdytyksenä Nuorten Matalan tai vielä tarkemmin Nepsy-tiimien uusille työntekijöille.

Projektikoordinaattori sekä Nuorten Matalan palveluiden esihenkilöt huolehtivat osaltaan Nepsy-tiimin esittelystä ja jalkautuksesta yhteistyötahoille.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on kymenlaaksolaiset 13-17-vuotiaat nuoret, joilla on neuropsykiatrisia haasteita elämässään. Nuorella voi olla diagnoosi jo Nepsy-tiimille ohjautuessaan tai sitten oireita lähdetään kartoittamaan Nepsy-tiimin toimesta. Mikäli nuorella on jo diagnoosi, voi hän ohjautua Nepsy-tiimille kuntouttavaan palveluun, kuten nepsy-nuorille suunnattuun sosiaalisten taitojen ryhmään. Mikäli taas diagnoosia ei ole, aloittaa Nepsy-tiimin sairaanhoitaja selvitystyön ja kartoituksen kriteereiden poissulkemiseksi tai diagnoosin saamiseksi. Nepsy-tiimin asiakkaaksi pääsee myös nuori, jolla kriteerit diagnoosiin eivät riitä, mutta neuropsykiatrisia piirteitä ilmenee.

Nuorten Matalan yksiköiden neuropsykiatrinen osaaminen keskitettiin kehittämistyön myötä Nepsy-tiimiin kuuluvalle henkilöstölle. Tämä toteutettiin esimerkiksi sairaanhoitajien Young Diva 5-menetelmän osaamisen vahvistamisella sekä sosiaaliohjaajien Ratkaisukeskeinen perhevalmentaja -koulutuksella. Muun Nuorten Matalan henkilöstön osaamista pyrittiin vahvistamaan oireiden tunnistamisen osalta, jotta he osaavat tarvittaessa ohjata nuoren Nepsy-tiimin asiakkaaksi.

Asiakkaita osallistettiin Nepsy-tiimien kehittämiseen kysymällä heiltä palautetta ja kokemuksia palveluista. Esimerkiksi ryhmätoiminnoista ja Nuorten Matalan toiminnasta yleisesti on olemassa omat asiakaskokemuskyselynsä.

Ratkaisun testaaminen

Nepsy-tiimien toiminnan suunnittelu aloitettiin keväällä 2022. Alkusyksystä 2022 tiimien henkilöstöt olivat kasassa, joten myös asiakkaiden vastaanotto ja tiimien markkinointi yhteistyötahoille alkoi. Kehittämistyötä tiimeissä jatkettiin koko loppuvuosi 2022 sekä vuosi 2023. Esimerkiksi Sosiaalisten taitojen toiminnallinen ryhmä on suunniteltu tiimien toiminnan käynnistymisen jälkeen. Ensimmäinen ryhmä saatiin käyntiin alkusyksystä 2023. Niin ryhmien kuin kaiken muunkin toiminnan kannalta kehittämistä on tehty koko ajan asiakkaiden tarpeisiin ja tilanteisiin vastaavaksi.

Kehittämistyön aikana huomattiin, että koko ajan kasvavan asiakasmäärän myötä sairaanhoitajien aika Nepsy-tiimeissä menee pääasiassa nuoren tilanteen kartoittamiseen ja diagnosointiin. Näin ollen kuntouttava toiminta diagnoosin jälkeen jää enemmän sosiaaliohjaajille sekä muille toimijoille, kuten toimintaterapeuteille. Sosiaaliohjaajat olivat Nepsy-tiimeissä alun perin mukana tarvittaessa, mutta tarpeen konkretisoiduttua on heidän kanssaan kehitetty oma Nepsy-ohjaus-toiminta diagnoosin tai piirteiden esiintymisen toteamisen jälkeen. Nepsy-ohjaus on 6-12 tapaamiskerran kokonaisuus, jossa yhdessä nuoren, tämän vanhempien ja koko perheen kanssa käydään läpi tilanteen tuomia muutoksia perheen arjessa.

Liitteet
Kokeilun tavoitteet

Nepsy-tiimien tavoitteena on, että nuori, jolla on neuropsykiatrisia oireita (ADHD, ADD) pääsisi tarvitsemansa avun ja tuen piiriin. Nepsy-tiimeissä osaaminen vahvistuu, kun koulutukset voidaan keskittää tietyille henkilöille.

Ratkaisun perusidea

Kun toisella viranomaisella herää huoli tai epäilys nuoren neuropsykiatrisista haasteista (ADHD tai ADD), ohjautuu hän asiakkaaksi Nuorten Matalan yksiköiden Nepsy-tiimeille. Mikäli nuori ohjautuu Nepsy-tiimille, on toiveena, että tietyt alkukartoitukset olisi hänen kanssaan jo tehty. Kartoituksista ohjausta tekevä viranomainen saa vahvistusta omalle epäilylleen. Mikäli alkukartoituksia ei ole tehty, aloittaa Nepsy-tiimi työnsä niiden tekemisellä.

Nuori ohjautuu Nepsy-tiimille Nuorten Matalan yksiköiden asiakasohjauksen kautta. Nuori voi ohjautua Nepsy-tiimille myös, jos hänellä on jo aiempi asiakkuus Nuorten Matalassa ja tässä työskentelyssä on herännyt huoli tai epäilys neuropsykiatrisista oireista.

Nepsy-tiimissä nuoren vastaanottaa sairaanhoitaja, joka tekee tämän kanssa tarvittavat alkukartoitukset ja diagnostiset tutkimukset Käypähoitosuositusten mukaisesti. Tarvittaessa nuorelle tehdään myös toimintaterapeutin tai psykologin tutkimukset. Sairaanhoitajan tutkimusten jälkeen nuori ohjautuu lääkärin vastaanotolle, joka tekee diagnoosin ja suunnittelee/aloittaa tarvittaessa lääkityksen. Diagnosoinnin jälkeen asiakkuus jatkuu asiakkaan tarpeiden mukaisesti lääkityksen seurannalla sekä yksilö- ja/tai ryhmäkuntoutuksella. Nepsy-tiimin erilaisia ryhmiä ovat muun muassa info-ryhmä (nuori ja vanhemmat) sekä sosiaalisten taitojen ryhmä (nuori). Yksilökuntoutuksena toimii muun muassa sosiaaliohjaajien Nepsy-ohjaus tai toimintaterapeutin lyhyet terapiajaksot (max 20 kertaa). Mikäli nuori tarvitsee pidempää toimintaterapiakuntoutusta, voidaan sitä hakea KELAN kautta vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena. Tätä varten lääkäri tekee nuorelle tarvittavan lausunnon.

Mikäli nuorella on diagnoosi jo aiemmista palveluista, voi hän tulla Nepsy-tiimin asiakkaaksi suoraan yksilö- tai ryhmäkuntoutukseen.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Käyttöönotto vaatii organisaation johdon ja palveluyksiköiden esihenkilöiden sitoutumisen toimintamalliin ja henkilöstön työaikaresurssin kohdentamisen toimintamallin mukaisesti. Toimintamallin toteutukseen tulee olla riittävät resurssit.

Nepsy-tiimien toiminnasta kerrotaan yhteistyötahoille eri yhteyksissä, kuten yhteistyöpalavereissa sekä sähköisillä tiedotteilla.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin soveltaminen ja käyttöönotto vaatii riittävät resurssit sekä riittävän osaamisen. Myös yhteistyö muiden ammattilaisten kanssa on tärkeää, jotta nuoret ohjautuvat asiakkaiksi oikein perustein. Nuorten Matalan Nepsy-tiimin rakenne on varmasti sovellettavissa eri kohderyhmille tai toimintaympäristöihin.

Nuorten Matalan Nepsy-tiimejä kehitettäessä huomattiin sosiaali- ja terveyspalveluiden välisen yhteistyön tärkeys. On hyvä, että sairaanhoitajilla on mahdollisuus keskittyä hoidolliseen työhön ja sosiaaliohjaajat voivat puolestaan ottaa enemmän vastuuta nuoren ja tämän perheen ohjauksesta ja neuvonnasta. Muutenkin moniammatillisuus tämän asiakasryhmän kanssa työskenneltäessä on äärimmäisen tärkeää, sillä mitä kohdennetummin nuori saa tarvitsemaansa apua ja tukea, sitä vaikuttavampaa palvelu on.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Nepsy-tiimeistä on tullut pysyvä osa Nuorten Matalan yksiköiden toimintaa. Ohjautuminen Nepsy-tiimin asiakkaaksi on selkiytynyt ja koulutusten keskittäminen on ollut helpompaa. Näin ollen osaaminen on oikeassa paikassa ja asiakkaat ohjautuvat Nepsy-tiimiin oikein perustein.

Neuropsykiatristen oireiden kartoitukseen ja diagnosointiin ohjautuu todella paljon nuoria. Näin ollen jonojen purku ei ole Nuorten Matalan Nepsy-tiimeissä toteutunut toivotulla tavalla. Nepsy-tiimeihin ohjautumista on muutettu kehittämistyön aikana siten, että nuori tai vanhempi ei voi itse hakeutua Nepsy-tiimin asiakkaaksi, vaan Nepsy-tiimiin ohjaudutaan toisen ammattilaisen, kuten koulu- ja opiskeluterveydenluhuollon palveluiden, kautta. Näin voidaan varmistaa, että alkukartoitukset on tehty ja kyse on neuropsykiatrisista oireista, eikä nuori ole jonossa väärin perustein. 

Nuorten Matalan Nepsy-tiimien rakenteen on huomattu olevan jokseenkin haavoittuva niiden pienen henkilöresurssin vuoksi. Esimerkiksi, jos tiimistä toinen sairaanhoitaja tai Nepsy-ohjausta toteuttava sosiaaliohjaaja on pitkään poissa, kasautuu nuorten tilanteet odottamaan työntekijän paluuta. Sijaisjärjestelmää ei Nepsy-tiimeihin ole kehitetty.