Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset Etelä-Pohjanmaalla
Omaishoitosopimuksen tehneillä omaishoitajilla on mahdollisuus varata aika hyvinvointi- ja terveystarkastukseen. Tarkastukset toteutetaan sote-keskusten aikuisneuvoloissa ja niihin ohjaudutaan yhdessä sovitun toimintamallin mukaisesti.
Toimintamallin nimi
Omaishoitosopimuksen tehneillä omaishoitajilla on mahdollisuus varata aika hyvinvointi- ja terveystarkastukseen. Tarkastukset toteutetaan sote-keskusten aikuisneuvoloissa ja niihin ohjaudutaan yhdessä sovitun toimintamallin mukaisesti.
Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset ovat osa omaishoidon tuen kokonaisuutta, johon kuuluu myös mm. taloudellinen etuus, omaishoitajien vapaiden järjestelytavat, koulutuksellinen tuki ja virkistystoiminta. Hyvinvointi- ja terveystarkastusten tarkoituksena on tukea omaishoitajan hoitotehtävää, terveyttä ja jaksamista sekä tunnistaa mahdollisimman ajoissa muuttuneet tuen tarpeet.
Tarkastuksiin ohjautuminen on ollut vaihtelevaa ja epäselvää, joten tarve työstää yhteistä ohjautumistapaa koko hyvinvointialueelle on ollut ilmeinen. Yhteistä ohjetta on kehitetty työryhmässä, jossa on ollut mukana toimijoita aikuisneuvolasta, ikäihmisten palveluista ja vammaispalveluista. Järjestöjen ja yhdistysten kautta on saatu tietoa omaishoitajien näkökulmista.
Etelä-Pohjanmaalla hyvinvointi- ja terveystarkastukset toteutuvat sote-keskusten aikuisneuvoloissa. Työssäkäyville omaishoitajille työterveyshuolto on ensisijainen paikka tarkastuksen toteuttamiseksi. Yhdessä sovitun käytännön mukaan omaishoitajia ohjataan varaamaan aikoja itse joko puhelimitse tai sähköisesti.
Ohjautumisen tueksi on tehty saatekirje, jonka ikäihmisten palveluiden tai vammaispalveluiden vastuussa oleva työntekijä käy läpi omaishoitajan kanssa. Ajanvarauksen yhteydessä aikuisneuvolan terveydenhoitaja varmistaa, että omaishoitaja täyttää ennen vastaanottoa terveyskyselyn.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella asuvien omaishoitajien määrä on noussut tasaisesti jo useiden vuosien ajan. Sotkanetin tietojen mukaan vuonna 2022 alueemme sopimusomaishoitajien määrä on 2478 , joista 65-vuotta täyttäneitä hoitajia on 1424. Ilman sopimusta läheisiään hoitavien lukumäärä on huomattavasti suurempi. Asukkaita hyvinvointialueella on noin 192 000.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alueellisessa asiantuntija-arviossa vuonna 2021 tuodaan esiin ennuste, jonka mukaan vuoteen 2030 mennessä alueen väestö vähenee noin viisi prosenttia ja vuoteen 2040 mennessä noin kymmenen prosenttia. Ikäihmisten osuus on jonkin verran maan keskiarvoa suurempi, 75-vuotta täyttäneiden lukumäärän on ennustettu nousevan 63 prosenttiin aikavälillä 2018-2040. Samaan aikaan alle 15-vuotiaiden lukumäärän on ennustettu laskevan 31 prosenttia.
Laki omaishoidon tuesta 937/2005, 3 a §
- Hyvinvointialueen on tarvittaessa järjestettävä omaishoitajalle valmennusta ja koulutusta hoitotehtävää varten.
- Hyvinvointialueen on tarvittaessa järjestettävä omaishoitajalle hyvinvointi- ja terveystarkastuksia sekä hänen hyvinvointiaan ja hoitotehtäväänsä tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja.
Kohderyhmänä ovat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen omaishoitosopimuksen tehneet omaishoitajat. Alueen hyvinvointi- ja terveystarkastukset ovat toteutuneet hyvin vaihtelevasti ja omaishoitajat ovat toivoneet asiaan selkää ohjeistusta. Vuoden 2023 lopussa omaishoitajille on lähetetty kysely, jossa kerätään tietoa mahdollisimman kattavasti omaishoitotilanteista ja omaishoitajien kokemuksista. Tulokset saadaan käyttöön 2024 vuoden alussa ja ohjautumisen toimintamallia muokataan tarvittaessa palautteen pohjalta.
Ohjautumisen malli otettu käyttöön koko hyvinvointialueella. Toteutumisesta vastaavat omaishoitajia kohtaavat ikäihmisten palveluiden asiakasohjaajat, vammaispalveluiden sosiaalityöntekijät ja -ohjaajat sekä aikuisneuvolan terveydenhoitajat. Päivitykset tarpeen mukaan, huomioidaan mm. hyvinvointialueen digitaalisten palveluiden kehittämistyön tuomat mahdollisuudet.