Pirkanmaan hyvinvointialueella yhtenäistetään omatyöntekijän (omalääkärin ja/tai omahoitajan) nimeämistä ja merkitsemistä. Omatyöntekijän merkitsemisellä tuetaan hoidon jatkuvuutta.  

Toimintamallin nimi
Omatyöntekijän nimeäminen ja merkitseminen
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Pirkanmaan hyvinvointialueella yhtenäistetään omatyöntekijän (omalääkärin ja/tai omahoitajan) nimeämistä ja merkitsemistä. Omatyöntekijän merkitsemisellä tuetaan hoidon jatkuvuutta.  

Toteutuspaikka
Pirkanmaan hyvinvointialue, PirSOTE-hanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Tuija Vuolle

Luotu

02.10.2023

Viimeksi muokattu

04.12.2023
Ratkaisun perusidea

Hoidon jatkuvuuden turvaamiseksi on tärkeää nimetä ja merkitä omatyöntekijä etenkin monisairaille, pitkäaikaissairaille tai monipalveluasiakkaille. Omatyöntekijä tulisi merkitä myös muille, jotka hyötyvät saman ammattilaisen kanssa asioinnista.

Pirkanmaan hyvinvointialueen sote-asemilla käytetään kolmea eri potilastietojärjestelmää: Pegasos, Lifecare ja Mediatri. Potilastietojärjestelmiin mahdollistetaan kirjaamiskohta ja ammattilaiset ohjeistetaan omatyöntekijän nimeämiseen. Ohjeistuksessa pääpaino on teknisen merkitsemispaikan nimeämiseen ja käytännön yhdenmukaistamiseen jokaisessa potilastietojärjestelmässä. 

Loppuvuodesta 2023 saatiin Mediatrin ja Lifecaren ohjeistukset tehtyä ja jaettua kyseisiä potilastietojärjestelmiä käyttäviin yksiköihin. Pegasoksen osalta ohjeistukset eivät ehtineet valmistua loppuvuoden aikana. Toimintamallin käyttöönoton turvaaminen jäi vastaanottotoiminnan toimialueen esihenkilöiden ja osittain toisen hankkeen varaan. 

Toimintaympäristö

1.9.2023 voimaan tullut hoitotakuulaki määrittää uudet hoitoon pääsyn aikarajat. Hoidon jatkuvuuden kannalta on hyvä, jos asiakkaalle/potilaalle on merkittynä omatyöntekijä (omalääkäri tai omahoitaja), jotta hänet voidaan tarvittaessa ohjata omalle työntekijälle. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Toimintamalli on tarkoitettu sote-asemien hoitajille ja lääkäreille. Toki siitä hyötyvät myös esim. fysioterapeutit. Omatyöntekijä-tieto on myös oleellinen yhteistyössä sosiaalihuollon kanssa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Ohjeistus käydään sote-asemilla läpi esihenkilöiden toimesta ja pohditaan oman sote-aseman ja alueen näkökulmasta miten omatyöntekijä on mahdollista nimetä ja merkitä.

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä