Päijät-Hämeen hyvinvointialueen palliatiivisen keskuksen perustaminen ja kotisairaalatoiminnan vahvistaminen
Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle (HVA) perustettiin verkostomainen HVA:een Palliatiivinen keskus, mihin kuuluu HVA:een kattava kotisairaala, palliatiivinen osasto, poliklinikka ja konsultaatiotiimit.
Toimintamallin nimi
Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle (HVA) perustettiin verkostomainen HVA:een Palliatiivinen keskus, mihin kuuluu HVA:een kattava kotisairaala, palliatiivinen osasto, poliklinikka ja konsultaatiotiimit.
Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle perustettiin koko hyvinvointialueen kattava Palliatiivinen keskus, mille valittiin ylilääkäri. Hankkeessa mallinnettiin erilaisia keskusmalleja päätyen virtuaaliseen malliin, missä eri yksiköt sijaitsevat eripuolella organisaatiota. Keskukseen kuuluu erikoissairaanhoidon (ESH) palliatiivinen poliklinikka ja ESH:n palliatiiviset vuodeosastopaikat, sekä perusterveydenhuollon (PTH) palliatiivinen kotisairaala (toimipisteet Lahdessa ja Heinolassa) ja palliatiivisen osasto. Hankkeessa kotisairaalatoiminta laajennettiin kattamaan koko hyvinvointialueen pois lukien Sysmän kunta ja hoitajamitoitusta vahvistettiin. Keskus vastaa hyvinvointialueen palliatiivisen hoidon ja saattohoidon suunnittelusta sekä palveluketjusta. Keskuksella on hyvinvointialueen palliatiivisen hoidon koulutusvastuu.
Hankkeessa pilotoitiin konsultaatiohoitajan tehtävänkuva PTH:ssa 11/2022 ja ESH:ssa 3/2023 alkaen. PTH:n konsultaatiohoitaja tarjosi asiantuntijapalveluita PTH:n osastoille, palveluasumiseen ja kotihoitoon. Tehtävän oli potilaiden ja läheisten tukeminen, oirehoidon ohjaus ja seuranta sekä jatkohoidon ohjaus. Lisäksi tehtävään kuului yksiköiden tukeminen, palliatiivisen hoidon ja saattohoidon toteutuksen opetus, ohjaus ja tuki sekä kehittämisen yhteistyö. Konsultaatiohoitajilla oli järjestetty tuki palliatiivisen kotisairaalan ja osaston lääkäreiltä.
Päijät-Hämeen hyvinvointialueen palliatiivinen keskus osallistui toimintamallin ”Psykososiaalisen tuen integrointi palliatiivisiin keskuksiin Etelä-Suomessa” pilottiin, missä palkattiin osa-aikainen psykologi keskukseen.
STM suosituksen mukaan (STM 2019:68) hyvinvointialueella tulee olla palliatiivinen keskus mikä vastaa alueen palliatiivisen hoidon palveluketjusta ja tuottaa erityistason palliatiivisen hoidon palvelut.
Kohderyhmänä on kaikki Päijät-Hämeen hyvinvointialueen palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa tarvitsevat potilaat.
Hyvinvointialueen palliatiivisten erityistason yksiköiden yhdistäminen yhdeksi verkostomaiseksi palliatiiviseksi keskukseksi edellyttää:
- Johdon ja asiantuntijoiden yhteistä näkemystä organisaatiouudistuksen tarpeellisuudesta ja mallista
- Hyvinvointialueen johdon sitoutuminen organisaatiouudistukseen
- Yhteinen palliatiivisen keskuksen johto
- Yhteistyö eri organisaatioissa sijaitsevien yksiköiden ja esihenkilöiden kesken
- Henkilökunnan sitouttaminen keskusmalliin ja sen tuomiin muutoksiin
- Palliatiivisen palveluketjun kuvaaminen ja uusista toimintamalleista sopiminen
- Toiminta- ja hoitoprosessien yhtenäistäminen
- Yhtenäiset lähete- ja kirjaamiskäytännöt
- Henkilökunnan koulutus ja informointi toimintamalleista
- Laaja tiedottaminen toiminnan käynnistymisestä
Päijät-Hämeen hyvinvointialueen palliatiivinen keskus aloitti toimintansa toukokuussa 2023 ja sille valittiin ylilääkäri tammikuussa 2024. Palliatiivinen keskus sisältää kaikki suositusten mukaiset palvelut, mutta eri yksiköt ja toiminnot eivät sijaitse samassa organisaatiossa, eikä henkilökunta ole yhden johdon alaisuudessa (verkostomalli). Yksiköt kuuluvat joko perusterveydenhuollon (PTH) Ikääntyvine palvelut ja kuntoutustoiminnan alle tai erikoissairaanhoitoon (ESH) terveys ja sairaanhoitopalveluihin.
Hyvinvointialueen kattava palliatiivisen kotisairaalan toiminta on vakiintunut ja PTH:n ja ESH:n konsultaatiosairaanhoitajien toiminta jatkuu hyvinvointialueen omana toimintana. Psykososiaalisen tuen ammattilainen on integroitu osaksi palliatiivisen keskuksen toimintaa.