Painonhallintaryhmään haetaan täysi-ikäisiä, joilla painoindeksi on 30 tai enemmän ja jotka eivät ole säännöllisen hoidon piirissä. Ryhmätoimintaan kuuluu mittaukset sekä ryhmätapaamiset  teemoilla liikunta, ravitsemus, uni ja voimavarat. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Painohallintaryhmä
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Painonhallintaryhmään haetaan täysi-ikäisiä, joilla painoindeksi on 30 tai enemmän ja jotka eivät ole säännöllisen hoidon piirissä. Ryhmätoimintaan kuuluu mittaukset sekä ryhmätapaamiset  teemoilla liikunta, ravitsemus, uni ja voimavarat. 

Toteutuspaikka
Tulevaisuuden sote-keskus- hanke Keski-Pohjanmaalla
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

31.08.2023

Viimeksi muokattu

21.12.2023

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Painonhallintaryhmään haetaan täysi-ikäisiä, joilla painoindeksi on 30 tai enemmän ja jotka eivät ole säännöllisen hoidon piirissä. Ryhmätoiminnasta ilmoitetaan lehdessä sekä hyvinvointialueen sisäisessä viestinnässä. Ryhmätoiminnasta kiinnostuneet soittavat ilmoitettuna ajankohtana ryhmätoiminnan vetäjille, jotka haastattelevat lyhyesti ryhmätoimintaan hakevat. Osa ryhmätoimintaan hakeutuvista ohjautuu suoraan sote-ammattilaiselta. Ryhmätoiminnan kriteerit täyttävistä valitaan maksimissaan 15 yhteen ryhmään. 

Ravitsemusterapeutti ja liikunta-alan ammattilainen kokoavat ryhmän ja ilmoittavat ohjelmasta (Liite 1), alkumittauksista (Liite 2) sekä alkukyselystä (Liite 3). Kyselyn vastauksista tehdään yhteenveto (ilman henkilötietoja) ja viestiään siitä ryhmätoiminnan toteutukseen osallistuville. Ryhmätoimintaan osallistuneet vastaavat omaolon terveystarkastukseen terveydentilasta.  

Alkumittaus sisältää fyysisen kunnon mittaukset (kestävyyskunto, tuki- ja liikuntaelinten kunto, liikehallinta sekä kehonkoostumus) ja laboratoriotutkimukset (perusverenkuva, verensokeri, kolesteroli). Fyysisen kunnon mittaukset toteutetaan yksilömittauksina. Ryhmätapaamisia järjestetään 7 kappaletta kerran viikossa 2-3 kuukauden sisällä ja seurantamittaus sekä ryhmätapaaminen 6 kuukauden päästä aloituksesta sekä loppumittaus sekä ryhmätapaaminen 12 kuukauden päästä aloituksesta. Lisäksi toteutetaan ryhmän toiveiden mukaan liikuntakokeiluja. Osa tapaamisista on live-tapaamisia ja osa etänä toteutettuja (Teamsin kautta). Etäyhteyteen tarvittava linkki lähetetään aina 2-3 päivää ennen kyseistä ryhmätapaamista. Ryhmän sisäinen viestintä toteutuu whatsap-ryhmän kautta.         

Ryhmätapaamisten toteuttajat ovat Kokkolan liikuntapalveluiden liikunnanohjaaja/muissa kunnissa liikunta-alan ammattilainen, hyvinvointialueen ravitsemusterapeutti, lääkäri, unihoitaja, psykologi ja sairaanhoitaja (syömishäiriöyksikkö VERSO). 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Toiminnassa kohderyhmänä täysi-ikäiset, joilla painoindeksi on 30 tai enemmän ja jotka eivät ole säännöllisen hoidon piirissä. Ravitsemusterapeutti ja liikunta-alan ammattilainen arvioivat ryhmään hakeutuvien soveltuvuuden ryhmätoimintaan ryhmätoiminnan kriteerien pohjilta. Ryhmätoimintaan osallistuva voidaan tarvittaessa ohjata muun palvelun pariin jonkun ryhmätoimintaa toteuttavan taholta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Asiakas itse tai yhdessä sote-puolen ammattilaisen kanssa tunnistaa tarpeen ryhmätoimintaan. Ryhmätoiminnasta kiinnostunut hakeutuu ryhmätoimintaan. Ravitsemusterapeutti kirjaa ryhmätoiminnan potilastietojärjestelmään. 

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis