Perheiden sosiaalityön perhetyön toimintamallin kehittäminen Kymenlaaksossa

Perhetyön sisältö ja toimintamallit ovat yhtenäistetty Kymsoten alueella ja perhetyön palveluun on kirjattu selkeä prosessi ja perhetyön sisäiset toimintamallit ovat avattu ja ohjeistettu perhetyön tasalaatuisen ja vaikuttavan palvelun tueksi. 

Toimintamallin nimi
Perheiden sosiaalityön perhetyön toimintamallin kehittäminen Kymenlaaksossa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Perhetyön sisältö ja toimintamallit ovat yhtenäistetty Kymsoten alueella ja perhetyön palveluun on kirjattu selkeä prosessi ja perhetyön sisäiset toimintamallit ovat avattu ja ohjeistettu perhetyön tasalaatuisen ja vaikuttavan palvelun tueksi. 

Toteutuspaikka
Kymsote, Psykososiaaliset ja kehitykselliset palvelut, Lasten, nuorten ja perheiden sosiaalipalvelut, perhekeskus
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakso
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Katja Vierre

Luotu

15.09.2022

Viimeksi muokattu

14.12.2023
Ratkaisun perusidea

Perheiden sosiaalityön perhetyön toimintamalli tukee perhetyön toteutumista alueittain tasalaatuisella, asiakasta osallistavalla ja moniammatillisella työotteella. Perhetyölle on laadittu toimintakäsikirja, joka ohjaa perhetyön tasalaatuisuutta, tavoitteiden laatimista ja niiden toteuttamista. Perhetyön toimintamallia kehitettiin niin, että perhetyön suunnitelma laaditaan aina perhetyön alkaessa ja suunnitelmaa arvioidaan säännöllisesti neljän kuukauden välein. Perhetyön toimintamalliin olemme sisällyttäneet moniammatillisuuden huomioinnin ja kuvanneet palvelukenttää, mitä voimme hyödyntää perheiden monialaisessa tukemisessa. Perhetyössä on kuvattu kaksi erilaista toimintamallia; perhetyö palvelutarpeen arvioinnin aikana ja perhetyö perheiden sosiaalityön asiakkuudessa.

Toimintaympäristö

Perheiden sosiaalityön perhetyö on kotiin vietävä palvelu, jota toteutetaan perheen omassa toimintaympäristössä ja yhteistyössä perheen muiden palveluiden kanssa. Perhetyö työskentelee osana perheiden sosiaalityön systeemistä tiimiä. Perhetyön yhteistyötahoina perheen tukemiseksi liittyy usein neuvola, varhaiskasvatus, koulu, perheneuvola, lasten ja nuorten psykiatriset palvelut, Nuorten Matala ja erikoissairaanhoito. Perhetyön työskentely voi tapahtua myös perheen palvelutarpeen arvioinnin aikana perheiden sosiaalityössä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Perhetyö asiakkaat koostuvat lapsiperheistä, joilla on palvelutarpeen arviointi tai perheiden sosiaalityön asiakkuus. Perheiden haasteet lapsiperhearjessa voivat olla monisyisiä tai konkreettisen tuen keinoin autettavia perheitä. Perhetyö kerää säännöllisesti asiakaskokemusta, palautetta asiakasperheiltä. Asiakaskokemus kysely on toteutettu Webropol -kyselynä. Asiakkaalle on lähetetty tekstiviestitse/sähköpostitse linkki ja GR-koodi kyselypohjaan. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin lähtökohtana on perhetyön yhtenäisen ja tasalaatuisen toimintamallin rakentaminen koko Kymenlaaksossa. Perhetyön nykytilanteen selvityksen perusteella toimintamalleja ja prosessia on selkiytetty mm. työpajatyöskentelyllä ja perhetyön työntekijöistä koostetun kehittämistiimin toimesta. Perhetyön suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus on nostettu yhdeksi kehittämistavoitteeksi toimintamallin kehittämisen osalta sekä asiakkuusprosessien kestojen lyheneminen vaikuttavammalla ja suunnitelmallisemmalla työotteella.  Perhetyön yhtenäisen toimintamallin ja perhetyön keinojen ja menetelmien jakamisen tueksi perhetyössä otettiin käyttöön perhetyön alueelliset tiimit, joissa tuki työlle perhetyön näkökulmasta toteutui. Perheohjaajat saivat yksilöllistä ohjausta perhetyön suunnitelman laatimiseen niin sisällön, että teknisen toteutuksen näkökulmista. 

Perhetyön prosessia tarkentamalla ja selkiyttämällä kuvasimme uudelleen perhetyön prosessin niin palvelutarpeen arvioinnin aikana, että perheiden sosiaalityön asiakkuuden aikana. Perhetyön suunnitelman kirjallinen ja konkreettinen ohjaus tuki perhetyön suunnitelman aktiivista käyttöönottoa työssä. Perhetyön suunnitelman ohjeistus toimii myös toiminnan tasalaatuisuuden työvälineenä ja tuo suunnitelmallista ja tavoitteellista työotetta selkeämmin esille niin asiakkuudessa oleville perheille, että työntekijöille. 

Perhetyö palvelutarpeen arvioinnissa

Perheen ollessa palvelutarpeen arvioinnissa, perheelle voidaan myöntää palveluita, jotka omatyöntekijä arvioi tukevan perheen hyvinvointia. Perhetyön rooli palvelutarpeen arvioinnin aikana on suunniteltu tukemaan perheen tuen tarvetta lyhytkestoisen muutostyöskentely -mallin mukaisesti ja tukemaan perhettä siinä määrin, että asiakkuutta perheiden sosiaalityössä ei palvelutarpeen arvioinnin päätyttyä tarvita.  Perhetyön työskentely vaatii päätöksen perhetyön tukitoimesta. Tasalaatuista työskentelyä ohjaamaan on luotu lyhytkestoisen muutostyöskentelyn toimintamallin ohjeistus. Työskentelyä ohjaa myös perhetyön käsikirja, jossa on kuvattu perhetyön työskentelylle ominaisia tavoitteita ja toteutuksen ohjeita. Suunnitelman mukaisesti perhetyöstä olisi palvelutarpeen arvioinnin aikana laadittava perhetyön suunnitelma tavoitteellisuuden, selkeyden ja suunnitelmallisuuden näkökulmista. Perhetyön suunnitelman avulla perheen toteuttamaa muutosta perhetyön aikana voidaan tuoda selkeästi näkyväksi niin perheelle että työntekijälle.  Suunnitelman tarkistus tapahtuisi suunnitelman mukaisesti palvelutarpeen arvioinnin päättyessä. 

Palvelutarpeen arvioinnin aikana perhetyön tukitoimen päätöksen laatiminen on tuottanut haasteita ja eriäviä näkemyksiä päätöksen laatimiseen tarpeellisuudesta perhetyön työskennellessä osana systeemistä tiimiä. Perhetyö toimii alueellisesti perheiden sosiaalityön systeemisen tiimin jäsenenä ja tuottaa tukea perheille perhetyön keinoin ja menetelmin. Päätöksen laatiminen palvelutarpeen arvioinnin aikana on koettu tuotannossa turhauttavana ja jaettu ymmärrys työntekijän ja perheen välillä perhetyön tarpeesta osoittautunut haastavaksi. 

Perhetyö perheiden sosiaalityössä

Sosiaalityö myöntää perhetyön perheelle ja laatii päätöksen palvelusta. Perhetyö, perhe ja sosiaalityö arvioivat perhetyön tarpeen ja tavoitteet yhdessä. Perhe ja perhetyö kirjaavat yhdessä perhetyön suunnitelman, joka ohjaa työskentelyä perhetyön palvelun aikana. Perhetyön tavoitteita ohjaa myös sosiaalityön asiakassuunnitelma. Perhetyön suunnitelmaa arvioidaan palvelun aikana neljän kuukauden välein. Suunnitelman arvioinnissa arvioimme perhetyön vaikuttavuutta, tavoitteiden etenemistä, tavoitteiden etenemisen esteitä ja perhetyön tarvetta perheen tukitoimena. Perhetyön suunnitelmassa huomioimme myös moniammatillisen yhteistyön ja perhetyön osalta arvioimme perheen yhteistyökumppaneiden kanssa tehtyä yhteisyötä. Työskentelyä ja perhetyön suunnitelman laatimista ohjaa myös perhetyön käsikirja, jossa on kuvattu perhetyön työskentelylle ominaisia tavoitteita ja toteutuksen ohjeita. Käsikirjan tarkoituksena on tukea yhtenäistä ja tasalaatuista työskentelyä perhetyössä. Käsikirjassa perhetyötä ohjataan edelleen lapsilähtöiseen työskentelyyn, lapsen hyvinvoinnin tukemiseen ja arviointiin, vanhemmuuden tukemiseen ja vanhemman hyvinvoinnin lisäämiseen, perheen sosiaalisten suhteiden ja verkostojen tukemiseen.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Perhetyön yhtenäinen toimintamalli ja suunnitelma on juurrutettu käyttöön koko Kymenlaakso alueen perhetyössä. Tämä tukee perhetyön suunnitelmallista ja tavoitteellista työotetta sekä tukee tavoitellun muutoksen näkyväksi tekemistä.  Perhetyön tiimit esihenkilön johdolla tukee perhetyön yhtenäisten keinojen ja toimintamallien käyttöönottoa ja hyödyntämistä asiakastyössä. Uusien työntekijöiden perehdyttäminen itsenäiseen ja vaativaan työhön on myös nyt selkeämpää ja yhtenäistä. 

Perhetyön esihenkilön arvion mukaan perhetyön suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus on lisääntynyt perhetyössä ja asiakkuuksien kesto on lyhentynyt 0,5-1 vuodella verrattuna kevään 2022 tilanteeseen. 

Tasalaatuisuuden vahvistaminen koko maakunnan alueella vaatii vielä työtä ja esihenkilöiden vahvaa tukea työntekijöille. Työntekijät ovat antaneet positiivista palautetta siitä että perhetyön suunnitelmat selkiyttävät työskentelyä niin perheelle kuin työntekijällekin ja tekevät työn tulokset näkyväksi. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Esihenkilötyö on ollut ratkaisevassa roolissa osana kehittämistyötä. Esihenkilön aktiivinen rooli uusien toimintamallien käyttöönoton edellyttäjänä ja perehdyttäjänä osana kehittämistyötä on tukenut muutosten käyttöönottoa. 

Kehittämisen vaihe

Valmis