Pirkanmaalainen Minun tiimini
Pirkanmaalla kehitetty asiakkaan tarpeista käsin rakentuva monialaisen tiimityön toimintamalli. Tiimi voi koostua sosiaalihuollon, perus- ja suun terveydenhuollon, työllisyyspalveluiden ammattilaisista, järjestötyöntekijöistä ja läheisistä.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa on tunnistettu tarve integroituneemmalle työskentelylle, erityisesti ns. monipalveluasiakkaiden suhteen: asiakkaiden ongelmien tunnistaminen ja hoitaminen edellyttävät jo lähtökohtaisesti monialaista työskentelyä. Minun tiimini -työskentely voi olla myös ennaltaehkäisevää, jolloin asiakas saa tilanteeseensa useita eri näkökulmia sekä tarvittavat palvelut riittävän ajoissa.
Toimintamallin käyttöönottoa laajennetaan vaiheittain vuosina 2023 - 2025 Pirkanmaan hyvinvointialueella. Toimintamallia tehdään tutuksi myös yhdyspinnan toimijoille, jotka voivat tunnistaa Minun tiimini -asiakkaan tai jotka voidaan kutsua monialaiseen yhteistyöhön.
Työskentely työpareina, tiimeinä tai verkostoissa ei ole sosiaali- ja terveyspalveluissa uutta. Minun tiimini -toimintamallin kehittämisessä keskiössä on ollut yhtenäisemmän monialaisen työskentelytavan ja työkäytänteiden luominen.
Toimintamallin kehittämisessä on ollut mukana laaja-alainen joukko toimijoita ja asiantuntijoita. Alkuperäisidean taustalla on Ylöjärven kaupungin geriatrian poliklinikalla kehitetty Minun tiimini – toimintamalli (Rönneikkö ym.), jota on jalostettu eri toimintaympäristöissä kehitetyillä hyvillä käytänteillä ja toimintatavoilla. Toimintamallia kehitettiin ja pilotoitiin Tampereen koillisella alueella vuoden 2022 aikana ja mukana oli sosiaali- ja terveyspalvelujen johtoa, sosiaali- ja terveysaseman esihenkilöitä, alueen muiden keskeisten palveluiden lähijohtoa, ammattilaisia sekä ns. kehittäjäasiakkaita. Toimintamallia pilotoitiin samanaikaisesti Ylöjärven sosiaali- ja terveyspalveluissa muun muassa pitkäaikaistyöttömien asiakkaiden palvelupoluilla sekä Lempäälän kaupungin lapsiperheiden palveluissa. Pilottien myötä toimintamallin keskiöön nousi entistä vahvemmin systeeminen työote ja asiakkaan osallisuus yhteisen työskentelyn kaikissa vaiheissa.
Käyttöönottoa tehdään Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelulinjojen yhteistyönä, Integraation toimialueen koordinoimana.
Toimintamallin vaikutuksia ja vaikuttavuutta mitataan PEI -mittarin kysymyksellä "Kykenetkö mielestäsi tämän tapaamisen jälkeen pärjäämään tilanteessasi" ja vastausasteikko 1. paljon paremmin, 2. paremmin ja 3. entiseen tapaan tai huonommin. Palautekyselyssä kysytään myös NPS-lukua sekä arviota palvelukokonaisuudesta ("Tiedän, miten palveluni jatkuu." "Päätökset tehtiin yhdessä kanssani.")
Minun tiimini -toimintamalliin ollaan aktiivisesti liittämässä tutkimusta. Eri teemojen ympärille on kokoontunut monitieteisiä työryhmiä kirjoittamaan ja hakemaan tutkimusrahoitusta mm. vaikuttavuuden osoittamiseksi. Mukana on tutkijoita mm. Tampereen korkeakouluyhteisöstä ja Itä-Suomen yliopistosta.
Pirkanmaalaista Minun tiimini -toimintamallia haluttiin benchmarkata ja vuoden 2023 alussa hankkeessa käytiin Innokylän tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeeseen liittyvät toimintamallit läpi. Tätä kautta löysimme Pohjois-Savon soten kehittämän MOTI- tiimin. Lisätietoa MOTI -tiimistä: POSOTE20: MOTI tiimi- Monialainen tiimityö sosiaali- ja terveyspalveluissa | Innokylä (innokyla.fi)
Monialaista yhteistyötä tehtiin sosiaali- ja terveyspalveluissa eri tavoilla ja eri toimintaympäristöissä jo ennen toimintamallin kehittämistä. Toimintamallia rakennettaessa hyödynnettiin jo olemassa olevia osallisuutta tukeva toimintatapoja, kuten systeemisen työotteen ja dialogisen verkostotyön periaatteita. Lisäksi toimintamallin lopulliseen ratkaisuun liittyy vahvasti Pirkanmaan tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeessa kehitetyt toimintamallit:
Minun tiimini -toimintamalli Lempäälässä | Innokylä (innokyla.fi)
Minun tiimini -malli - Koilliskeskuksen pilotti | Innokylä (innokyla.fi),
Monialainen palveluprosessi yhteistyötä ohjaamassa | Innokylä (innokyla.fi),
Kehittäjäasiakkaat - Koilliskeskuksen pilotti | Innokylä (innokyla.fi),
Systeemisyys haltuun! - ammattilaisen huoneentaulu | Innokylä (innokyla.fi)
Varsinainen kehittämistyö noudatteli osallistavan yhteiskehittämisen prosessia, missä olemassa olevia hyviä käytänteitä ja toimintatapoja hyödyntäen kehitettiin toimintamalli laaja-alaisessa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Toimintamallin nimen ja alkuperäisidean taustalla on Ylöjärven kaupungin geriatrian poliklinikalla kehitetty Minun tiimini – toimintamalli, mihin on yhdistetty monia muitakin hyväksi havaittuja ja näyttöön perustuvia toimintatapoja.
Toimintamallia kehitettiin Pirkanmaan alueella Lempäälässä, Tampereella, Ylöjärvellä osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus hanketta. Toimintamallia kehitettiin ja pilotoitiin Tampereen koillisella alueella vuoden 2022 aikana ja samanaikaisesti Ylöjärven sosiaali- ja terveyspalveluissa muun muassa pitkäaikaistyöttömien asiakkaiden palvelupoluilla sekä Lempäälän kaupungin lapsiperheiden palveluissa. Pilottien tuloksia tarkasteltiin monialaisissa työpajoissa ja sitä kehitettiin saadun palautteen myötä. Pilottien myötä toimintamalli jalostui yhtenäiseksi Pirkanmaan toimintamalliksi 2023, jonka kokoamisesta vastasi monialainen kehittäjätyöryhmä. 2024 alkaen toimintamallin koordinointivastuu on ollut Pirkanmaan hyvinvointialueen integraatioyksikössä ja monialaisen yhteistyön mallia on viety käytäntöön palvelulinjojen muutosvalmentajien avulla.