Pirkanmaalla kehitetty asiakkaan tarpeista käsin rakentuva monialaisen tiimityön toimintamalli. Tiimi voi koostua sosiaalihuollon, perus- ja suun terveydenhuollon, työllisyyspalveluiden ammattilaisista, järjestötyöntekijöistä ja läheisistä.

Toimintaympäristö

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on tunnistettu tarve integroituneemmalle työskentelylle, erityisesti ns. monipalveluasiakkaiden suhteen:  asiakkaiden ongelmien tunnistaminen ja hoitaminen edellyttävät jo lähtökohtaisesti monialaista työskentelyä. Minun tiimini -työskentely voi olla myös ennaltaehkäisevää, jolloin asiakas saa tilanteeseensa useita eri näkökulmia sekä tarvittavat palvelut riittävän ajoissa. 

Toimintamallin käyttöönottoa laajennetaan vaiheittain vuosina 2023 - 2025 Pirkanmaan hyvinvointialueella. Toimintamallia tehdään tutuksi myös yhdyspinnan toimijoille, jotka voivat tunnistaa Minun tiimini -asiakkaan tai jotka voidaan kutsua monialaiseen yhteistyöhön. 

Työskentely työpareina, tiimeinä tai verkostoissa ei ole sosiaali- ja terveyspalveluissa uutta. Minun tiimini -toimintamallin kehittämisessä keskiössä on ollut yhtenäisemmän monialaisen työskentelytavan ja työkäytänteiden luominen.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Toimintamallin kehittämisessä on ollut mukana laaja-alainen joukko toimijoita ja asiantuntijoita. Alkuperäisidean taustalla on Ylöjärven kaupungin geriatrian poliklinikalla kehitetty Minun tiimini – toimintamalli (Rönneikkö ym.), jota on jalostettu eri toimintaympäristöissä kehitetyillä hyvillä käytänteillä ja toimintatavoilla. Toimintamallia kehitettiin ja pilotoitiin Tampereen koillisella alueella vuoden 2022 aikana ja mukana oli sosiaali- ja terveyspalvelujen johtoa, sosiaali- ja terveysaseman esihenkilöitä, alueen muiden keskeisten palveluiden lähijohtoa, ammattilaisia sekä ns. kehittäjäasiakkaita. Toimintamallia pilotoitiin samanaikaisesti Ylöjärven sosiaali- ja terveyspalveluissa muun muassa pitkäaikaistyöttömien asiakkaiden palvelupoluilla sekä Lempäälän kaupungin lapsiperheiden palveluissa.  Pilottien myötä toimintamallin keskiöön nousi entistä vahvemmin systeeminen työote ja asiakkaan osallisuus yhteisen työskentelyn kaikissa vaiheissa.

 

Käyttöönottoa tehdään Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelulinjojen yhteistyönä, Integraation toimialueen koordinoimana.

Muutoksen mittaaminen

Toimintamallin vaikutuksia ja vaikuttavuutta mitataan PEI -mittarin kysymyksellä "Kykenetkö mielestäsi tämän tapaamisen jälkeen pärjäämään tilanteessasi" ja vastausasteikko 1. paljon paremmin, 2. paremmin ja 3. entiseen tapaan tai huonommin. Palautekyselyssä kysytään myös NPS-lukua sekä arviota palvelukokonaisuudesta ("Tiedän, miten palveluni jatkuu." "Päätökset tehtiin yhdessä kanssani.")

Minun tiimini -toimintamalliin ollaan aktiivisesti liittämässä tutkimusta. Eri teemojen ympärille on kokoontunut monitieteisiä työryhmiä kirjoittamaan ja hakemaan tutkimusrahoitusta mm. vaikuttavuuden osoittamiseksi. Mukana on tutkijoita mm. Tampereen korkeakouluyhteisöstä ja Itä-Suomen yliopistosta. 

 

 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Pirkanmaalaista Minun tiimini -toimintamallia haluttiin benchmarkata ja vuoden 2023 alussa hankkeessa käytiin Innokylän tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeeseen liittyvät toimintamallit läpi. Tätä kautta löysimme Pohjois-Savon soten kehittämän MOTI- tiimin. Lisätietoa MOTI -tiimistä: POSOTE20: MOTI tiimi- Monialainen tiimityö sosiaali- ja terveyspalveluissa | Innokylä (innokyla.fi)

 

Monialaista yhteistyötä tehtiin sosiaali- ja terveyspalveluissa eri tavoilla ja eri toimintaympäristöissä jo ennen toimintamallin kehittämistä. Toimintamallia rakennettaessa hyödynnettiin jo olemassa olevia osallisuutta tukeva toimintatapoja, kuten systeemisen työotteen ja dialogisen verkostotyön periaatteita. Lisäksi toimintamallin lopulliseen ratkaisuun liittyy vahvasti Pirkanmaan tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeessa kehitetyt toimintamallit:

 Minun tiimini -toimintamalli Lempäälässä | Innokylä (innokyla.fi)

Minun tiimini -malli - Koilliskeskuksen pilotti | Innokylä (innokyla.fi)

Monialainen palveluprosessi yhteistyötä ohjaamassa | Innokylä (innokyla.fi),

Kehittäjäasiakkaat - Koilliskeskuksen pilotti | Innokylä (innokyla.fi),

Systeemisyys haltuun! - ammattilaisen huoneentaulu | Innokylä (innokyla.fi) 

 

Ratkaisun testaaminen

Varsinainen kehittämistyö noudatteli osallistavan yhteiskehittämisen prosessia, missä olemassa olevia hyviä käytänteitä ja toimintatapoja hyödyntäen kehitettiin toimintamalli laaja-alaisessa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Toimintamallin nimen ja alkuperäisidean taustalla on Ylöjärven kaupungin geriatrian poliklinikalla kehitetty Minun tiimini – toimintamalli, mihin on yhdistetty monia muitakin hyväksi havaittuja ja näyttöön perustuvia toimintatapoja. 

Toimintamallia kehitettiin Pirkanmaan alueella Lempäälässä, Tampereella, Ylöjärvellä osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus hanketta. Toimintamallia kehitettiin ja pilotoitiin Tampereen koillisella alueella vuoden 2022 aikana ja samanaikaisesti Ylöjärven sosiaali- ja terveyspalveluissa muun muassa pitkäaikaistyöttömien asiakkaiden palvelupoluilla sekä Lempäälän kaupungin lapsiperheiden palveluissa. Pilottien tuloksia tarkasteltiin monialaisissa työpajoissa ja sitä kehitettiin saadun palautteen myötä.  Pilottien myötä toimintamalli jalostui yhtenäiseksi Pirkanmaan toimintamalliksi 2023, jonka kokoamisesta vastasi monialainen kehittäjätyöryhmä. 2024 alkaen toimintamallin koordinointivastuu on ollut Pirkanmaan hyvinvointialueen integraatioyksikössä ja monialaisen yhteistyön mallia on viety käytäntöön palvelulinjojen muutosvalmentajien avulla. 

 

Ratkaisun perusidea

MINUN TIIMINI on asiakkaan toiveiden mukaisesti koottu joukko toimijoita, kuten ammattilaisia, läheisiä ja järjestötoimijoita. Minun tiimini etsii yhdessä ratkaisuja asiakkaan esiin nostamiin asioihin. ​Tiimin tavoitteena on tarjota asiakkaan tuen tarpeiden mukainen, riittävä ja oikea-aikainen tuki. ​Keskeistä on asiakkaan osallisuus (osallistuminen), dialogisuus ja systeemisyys. 

MINUN TIIMINI osallistujia voivat olla 

  • läheiset, perheenjäsenet, tukihenkilö, omaishoitaja, vertaistoimija​

  • 3. sektori, yksityiset toimijat​

  • Koulun ja varhaiskasvatuksen henkilöstö

  • Nuorisotyöntekijä

  • Ravitsemusterapeutti, liikuntaneuvoja, kulttuuriohjaaja​

  • Matalan kynnyksen toimijat (lähitori, yhteisökeskus)​

  • Lääkäri​

  • Psykologi​

  • Sairaanhoitaja, terveydenhoitaja​

  • Psykiatrinen sairaanhoitaja, päihdehoitaja​

  • Sosiaalityöntekijä​, Sosiaaliohjaaja, asiakasohjaaja​

  • Kuntoutusohjaaja, fysioterapeutti, puheterapeutti​

  • Suuhygienisti, hammaslääkäri, hammashoitaja​

  • Omavalmentaja, työkykykoordinaattori​

  • KELAn asiantuntija​

  • Ja niin edelleen asiakkaiden ​
    tarpeiden mukaisesti.​

MINUN TIIMINI keskeiset systeemisyyttä tukevat periaatteet ovat:

1.  Dialogisuus: kuunnellaan ja kuullaan – ammattilaisten välillä, asiakkaan kanssa ja luodaan yhteinen ymmärrys tilanteesta​

2. Tasavertaisuus: ammattilaisten välillä, ammattilaisten ja asiakkaan välillä, asiakas on aina mukana

3. Asiakasosallisuus: tiimi kootaan asiakkaan ​tarpeista lähtien ja asiakas päättää, ketkä osallistuvat työskentelyyn

4. Yhteisvastuullisuus ja yhteistoimijuus: Taakka pienenee yhdessä tekemällä ja yhdessä opimme jatkuvasti lisää siitä, miten voimme olla asiakkaille avuksi

5. Konkreettinen yhteinen suunnitelma: pienet askeleet ja tavoitteet asiakkaan tilanteen parantamiseksi

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Minun tiimini toimintamallista tuotettiin v. 2023 aikana kolme koulutuskokonaisuutta:

1. Perehdytysmateriaali esihenkilöstölle (video ja tietoiskut)

2. Koulutus sote-ammattilaisille (Moodle-oppimisalustalla)

3. Kaikilla ammattilaisille avoimet koulutukset Minun tiimini -toimintamallista käytäntöön

 

Vuonna 2024 koulutukset jatkuvat. Seuraa tiedotusta pirha.fi/minuntiimini. Niiden lisäksi järjestämme kuukausittain käyttöönoton verkkovalmennuksia eri aihepiireistä, kuten kirjaaminen monialaisessa tiimityössä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Minun tiimini toimintamalli on käsitelty Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden johtoryhmässä ja se on hyväksytty hyvinvointialueen yhteiseksi toimintamalliksi. Sen käyttöönotto laajenee vähitellen vuosien 2023-2025 aikana pirkanmaalaisilla ns. laajan palvelun sote-asemilla ja perhekeskuksissa. 

Toimintamalli sopii lapsille, nuorille, perheille, työikäisille ja ikäihmisille. Meillä on kokemuksia myös tulkkivälitteisestä työskentelystä maahanmuuttaneiden kanssa. 

Laajapohjaisen kehittämisen ja käytännön kokeilujen myötä Pirkanmaalle on syntynyt  malli, josta muiden hyvinvointialueiden on mahdollista ottaa mallia. Mallin juuret on Ylöjärvellä tehdyssä kehittämistyössä, josta toimintamalli on jalostunut vuosien myötä asiakaslähtöisemmäksi.

 Olemme tuottaneet mm. työvälineitä ja materiaaleja, jotka ovat avoimesti jaossa niin Innokylässä kuin verkkosivuillamme. Olemme esitelleet mallia mm. SiunSoten, OmaHämeen ja Pohjois-Savon ammattilaisille ja kehittäjille. Näissä keskusteluissa kiitosta on saanut johdonmukainen ja systemaattinen käyttöönotto, erilaisiin toimintaympäristöihin soveltuva rakenne sekä ammattilaisten materiaalit. 

Toimintamallin käyttöönottoa haastaa tilanne, jossa sosiaali- ja terveyspalveluissa on käynnissä useita uudistuksia, jotka kuormittavat niin lähijohtoa kuin ammattilaisia. Tämän vuoksi on tärkeää liittää uusiin työtapoihin tutkimusta, koska hyöty motivoi käyttöönottajia. 

Toimintamalli tulisi palkita, koska sen kehittämisessä on kuultu asiakkaita, ammattilaisia ja esihenkilöitä. Se on yhteinen toimintamalli, joka keskiössä on asiakkaan kokemus "sain apua, kun sitä tarvitsin". 

 

Liitteet
Kuva
Tiekartta eli laajentumisen vaiheet sote-asemittain
Sote-asemille laajentumisen suunnitelma eli tiekartta, joka osoittaa, minne käyttöönoton tuki kohdentuu vuosien 2023-2025 aikana.
Kuva
Tiekartta eli käyttöönoton vaiheittainen kuvaus
Perhekeskuksiin laajentumisen suunnitelma eli tiekartta, joka osoittaa, minne käyttöönoton tuki kohdentuu vuosien 2023-2025 aikana.