RAI-tieto esihenkilöiden työkaluna -työpajamalli osaamisen ja johtamisen tueksi
Toimintamalli tarjoaa esihenkilöille käytännön työkaluja RAI-tiedon tehokkaaseen soveltamiseen vahvistaen heidän tiedolla johtamisen valmiuksiaan. Samalla se tukee henkilöstön osaamisen kehittämistä ja edistää yksikön tavoitteiden saavuttamista.
Lähiesihenkilöiden työnkuva iäkkäiden palveluissa on monipuolinen ja laaja-alainen sisältäen henkilöstön johtamisen, toiminnan organisoinnin ja kehittämisen. Työn intensiivisyys on kasvanut tietoteknisten ja yhteiskunnallisten muutosten myötä, mikä vaatii tehokkuutta ja jatkuvaa kehittämistä. Yhteistyö henkilöstön, johdon ja ulkoisten kumppaneiden kanssa on keskeistä toiminnan sujuvuuden kannalta.
Lähiesihenkilön toimintaa ohjaavat organisaation keskeiset strategiat. Operatiivisella tasolla lähiesihenkilö tarkastelee yksikön toimintaa laajemmassa kontekstissa, mutta myös henkilöstöön liittyviä näkökulmia. Näiden kahden tarkastelunäkökulman lisäksi väliin muodostuu dynaaminen kehä, joka mahdollistaa eri tasojen ja toimintojen yhteisen tarkastelun ja jatkuvan vuorovaikutuksen. Dynaamisen kehän avulla lähiesihenkilö voi hyödyntää tutkittua tietoa johtamisessaan tai esimerkiksi jakaa vastuuta muiden jäsenten, kuten RAI-asiantuntijoiden kanssa. Lähiesihenkilön johtamisosaamiseen liittyy useita tiedollisia ja taidollisia alueita, joita voidaan vahvistaa ja kehittää jatkuvasti prosessimaisesti. RAI-toiminta esihenkilön työssä -viitekehyskuvion avulla voidaan hahmottaa esihenkilön roolia ja toimintaa yksikön toiminnassa.
Lähiesihenkilön rooli RAI-arviointitoiminnassa voi rakentua eri tavoin riippuen organisaation käytännöistä, resursseista ja tavoitteista. Esimerkiksi RAI-asiantuntijalla voi olla vastuualueellaan enemmän RAI-perehdytystä ja koulutusta, jolloin lähiesihenkilö voi kohdistaa huomiotaan laajemmin yksikön toiminnan kehittämiseen, henkilöstön osaamisen seurantaan ja muihin johtamistehtäviin. Tämä voi edistää arviointitoiminnan laadukasta toteuttamista ja varmistaa, että henkilöstö saa tarvittavan tuen ja ohjauksen RAI-järjestelmän käytössä. Samalla lähiesihenkilö voi toimia strategisena tukena, seurata arviointien tuottamaa tietoa päätöksenteossa ja edistää tiedon hyödyntämistä osana organisaation kehittämistyötä. Lisäksi yhteistyö RAI-asiantuntijoiden, kollegoiden ja johtoryhmän jäsenten kanssa on keskeistä toiminnan yhtenäisyyden ja jatkuvan kehittämisen varmistamiseksi.
RAI-tiedon hyödyntäminen edellyttää lähiesihenkilöltä kykyä analysoida kerättyä tietoa ja tehdä sen pohjalta perusteltuja päätöksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että lähiesihenkilön on osattava analysoida RAI-arviointien tuloksia syvällisesti, tunnistaa niistä esiin nousevat hoidon tarpeet ja kehityskohteet sekä ymmärrettävä, miten nämä tiedot vaikuttavat käytännön hoitotyöhön ja palvelujen suunnitteluun. Vaikka RAI-arvioinnit toteutuisivat yksikössä asianmukaisesti ja esihenkilöllä olisi pitkä RAI-järjestelmän käyttökokemus, syvällisempi ymmärrys ja strateginen tiedon hyödyntäminen vahvistavat johtajuutta. RAI-järjestelmän tehokas käyttö tukee päätöksentekoa, resurssien kohdentamista ja toiminnan kehittämistä parantaen samalla palveluiden laatua ja henkilöstön ohjausta. Syvällisempi osaaminen antaa lähiesihenkilölle myös valmiuksia perustella muutoksia ja kehittämistarpeita perustuen RAI-järjestelmästä saatavaan tietoon.
Tiedolla johtaminen on keskeinen osa iäkkäiden palveluiden lähiesihenkilötyötä. On tärkeää, että lähiesihenkilö hallitsee RAI-vertailutiedon, joka tarjoaa kattavan näkymän yksikön asiakasrakenteeseen, toimintaan sekä hoidon laatuun, arviointiin ja kehittämiseen. RAI-palauteraportti kokoaa arviointitiedot yhteen ja mahdollistaa sekä toimintakäytäntöjen muutosten seurannan että kehittämistoimien vaikutusten arvioinnin. RAI-tiedon seuranta tukee jatkuvaa kehittämistä, auttaa tunnistamaan toimintakäytäntöjen muutoksia ja vahvistaa näin palveluiden vaikuttavuutta ja asiakaslähtöisyyttä.
RAI-vertailutiedon käyttö yksikön toiminnan tarkastelussa ja kehittämisessä toimii toimintamallina, jota voidaan hyödyntää hoidon ja palvelun laadun arvioinnissa, toimintakäytäntöjen kehittämisessä, resurssien kohdentamisessa sekä yksikön vertaamisessa muihin vastaaviin yksiköihin. Toimintamalli tukee henkilöstön ja johdon yhteistä ymmärrystä arjen tilanteista ja auttaa seuraamaan kehittämistyön vaikutuksia. RAI-vertailutiedon hyödyntämisessä voidaan käyttää apuna RAI-toimintayksiköiden reilun vertailun periaatetta ja toimintamallia. Myös RAI-arviointien laadulla on keskeinen merkitys sekä yksittäisen asiakkaan palvelujen, että RAI-vertailutiedon luotettavuuden kannalta. RAI-arviointitoiminnan laadun johtamiseen on kehitetty toimintamalli, joka tukee lähijohtajaa varmistamaan arviointien sujuvan toteutuksen osana yksikön johtamista. Tämä malli tarjoaa selkeän rakenteen arviointitoiminnan kokonaisuuden hahmottamiseen ja auttaa tunnistamaan keskeiset johtamisen näkökulmat. Sen avulla voidaan myös suunnata toimenpiteitä tavoitteellisesti, mikä edistää arviointien laatua ja vaikuttavuutta.
Työpajatyyppinen toimintamalli tarjoaa selkeän rakenteen RAI-arviointitoiminnan kokonaisuuden hahmottamiseen ja auttaa tunnistamaan keskeiset johtamiseen liittyvät näkökulmat. Lisäksi se tukee tavoitteellista suunnittelua ja toimenpiteiden kohdentamista edistäen näin arviointien laatua ja vaikuttavuutta. Toimintamallin avulla voidaan varmistaa RAI-arviointien sujuva toteutus osana yksikön johtamistyötä. Työpaja-toimintamallin tavoitteena on tukea lähiesihenkilöitä ja yksiköiden toimintaa RAI-tiedon hyödyntämisessä monipuolisesti ja tehokkaasti.
Toimintamallin avulla
- lisätään RAI-tiedon hyödyntämistä päivittäisessä johtamisessa ja päätöksenteossa.
- vahvistetaan esihenkilöiden asiantuntemusta tarjoamalla tutkittua ja ajankohtaista tietoa heidän työnsä tueksi.
- edistetään esihenkilöiden välistä verkostoitumista, tiedon jakamista ja vertaistukea.
- arvioidaan työpaja-toimintamallin vaikuttavuutta RAI-arviointien kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen.
- kehitetään RAI-osaamista ja sen käytännön soveltamista johtamisen työkaluna.
Toimintamalli tarjoaa käytännönläheisen ja osallistavan lähestymistavan, jonka avulla esihenkilöt voivat syventää osaamistaan ja kehittää yksikön toimintaa RAI-tiedon pohjalta.
Työpaja-toimintamallin tavoitteena on tukea lähiesihenkilöitä tietoperustaisessa johtamisessa. Lisäksi se edistää toimintaa asiakaslähtöisesti ja tehokkaasti. Tämä vastaa sekä organisaatioiden tarpeisiin että yhteiskunnallisiin ja lainsäädännöllisiin vaatimuksiin.
Toimintamalli on suunniteltu tukemaan erityisesti lähiesihenkilöitä, mutta se soveltuu myös muiden RAI-asiantuntijoiden käyttöön. Malli kehitettiin yhteistyössä Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueiden esihenkilöiden ja RAI-koordinaattoreiden sekä THL:n asiantuntijoiden kanssa. Työpajojen avulla osallistujat voivat verkostoitua, jakaa kokemuksiaan ja oppia toisiltaan.
Asiakasymmärrystä kerrytettiin alkukyselyllä ennen työpajojen alkamista ja tehtiin yhteistyötä alueiden RAI-koordinaattoreiden kanssa muun muassa osallistuvien esihenkilöiden määrästä ja heidän toimintaympäristöstään. Ennen ensimmäistä työpajaa ohjeistettiin työpajoihin osallistuvia lähiesihenkilöitä kertaamaan THL:n RAI-verkkokoulun kaksi kurssia: RAI-välineistö ja RAI-arviointi.
Jokaisen työpajan välissä osallistujille annettiin välitehtävä, jonka avulla työpajan seuraavaan teemaan perehtyminen toteutui. Tehtävässä toimeksiantona oli myös se, että oman alueen esihenkilöt perehtyvät välitehtävään yhdessä ja koostavat tehtävästä yhden tai kaksi PowerPoint-diaa, joita käsitellään seuraavalla kerralla. Osallistujien tuli oma-aloitteisesti sopia tapaaminen esim. Teams-kanavan välityksellä. Työpajat ovat toimineet esihenkilöille tällä tavoin myös vertaistuen kanavana. Pilottiprojektista saatu arvokas palaute tukee mallin jatkokehitystä sekä lähiesihenkilöille suunnattujen valmennusten ja koulutusten suunnittelua.