RRP Pohjois-Savo: Kirjaamiskäytäntöjen kehittäminen sosiaali- ja terveydenhuollossa

Toiminnan tavoitteena on:

  • Kirjaamisen koulutus- ja kehittämisrakenteiden luominen
  • Kirjaamisen toimintatapojen yhdenmukaistaminen
  • Henkilöstön kirjaamisosaamisen vahvistaminen
  • Tukea organisaatiota sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon siirtymisessä
Toimintamallin nimi
RRP Pohjois-Savo: Kirjaamiskäytäntöjen kehittäminen sosiaali- ja terveydenhuollossa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toiminnan tavoitteena on:

  • Kirjaamisen koulutus- ja kehittämisrakenteiden luominen
  • Kirjaamisen toimintatapojen yhdenmukaistaminen
  • Henkilöstön kirjaamisosaamisen vahvistaminen
  • Tukea organisaatiota sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon siirtymisessä
Toteutuspaikka
Pohjois-Savo
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

04.10.2023

Viimeksi muokattu

14.12.2023
Ratkaisun perusidea

Pohjois-Savon hyvinvointialueelle luodaan rakenteet kirjaamisosaamisen kehittämiselle ja yhtenäisiä kirjaamisen toimintatapoja.

Verkostotoiminta

Sosiaalihuollossa aloitettu kirjaamisasiantuntijaverkoston toiminta ja terveydenhuollossa kirjaamisen työryhmä ja kirjaamisen verkoston toiminta on suunnitteilla. Verkosto/työryhmä kokoontuu noin kerran kuussa ja toiminnassa jaetaan tietoa, hyviä käytäntöjä ja nostetaan esiin kirjaamiseen liittyviä linjausta vaativia asioita.

Kirjaamisklinikka / Kirjaamistyöpaja

Pohjois-Savon hyvinvointialueelle otetaan 11/2023 alkaen sosiaalihuollossa käyttöön kirjaamisklinikka-toimintamalli, jota on aiemmin pilotoitu hanketyönä (Ks.  Innokylästä toimintamalli POSOTE 20: Kirjaamisklinikka). Kirjaamisklinikan kautta vahvistetaan henkilöstön kirjaamisosaamista ja jaetaan ajankohtaista tietoa. Kirjaamisklinikka kokoontuu verkossa ja tapaamisissa on etukäteen sovitut aihealueet. Tapaamisessa on alustus/info-osuus, jonka jälkeen mahdollisuus keskusteluun ja kysymysten esittämiseen. Toiminnan alussa aiheena ovat rakenteinen kirjaaminen sosiaalihuollossa ja sosiaalihuollon keskeiset asiakirjat. Tapaamiset on toteutettu palvelutehtävittäin, jotta keskeiset kysymykset ja keskustelu yhdistäisivät ja hyödyttäisivät osallistujia mahdollisimman hyvin. Osallistujilla on kuitenkin mahdollisuus osallistua muihinkin kuin oman palvelutehtävän tapaamiseen, jos se aikataulullisesti osallistujalle paremmin sopii. Keskeiset sisällöt ovat yhteisiä palvelutehtävästä riippumatta. Tulevia kirjaamisklinikoiden aiheita voidaan jatkossa nostaa tapaamisissa esiin nousevien tarpeiden mukaisesti.  

Terveydenhuoltoon ollaan suunnittelemassa vastaavaa kirjaamistyöpajatoimintaa.

Perehdytys

Kirjaamiselle on Pohjois-Savon hyvinvointialueen Intran sivuilla oma paikkansa, jossa on osiot ajankohtaisille asioille,  perehtymisen materiaaleille, linkkejä kansallisiin tietolähteisiin,  tietoa alueemme kirjaamisen kehittämisestä sekä UKK (usein kysytyt kysymykset) osiot.

Toimintaympäristö

Hyvinvointialueen toiminta ja sen systemaattinen seuranta ja arviointi edellyttävät kattavaa tietopohjaa osaksi tiedolla johtamista. Hyvinvointialueen tiedolla johtamisessa hyödynnetään asiakas- ja potilastyössä syntyneitä tietoja, joten kirjaamisen tulee olla yhdenmukaista, luotettavaa ja rakenteista. THL ohjeistaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia kirjaamaan yhtenäisellä tavalla, mutta kirjaamisen käytännöissä on edelleen paikallisia eroja Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Tähän vaikuttaa myös se, että alueella on käytössä useita asiakas- ja potilastietojärjestelmiä. Sosiaalihuollossa on kirjaamisen osalta tapahtumassa v. 2024 merkittävä muutos, kun sosiaalihuollossa syntyvät asiakastiedot tallennetaan sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon (Kanta).   

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä