Suuhygienistin etäkonsultaatio ikäihmisten hoitajille
Toimintamallin tarkoituksena on parantaa ikäihmisten suun terveyttä lisäämällä suun terveydenhuollon ja ikäihmisten hoitajien yhteistyötä ja madaltamalla kynnystä ottaa yhteyttä suun terveyteen liittyvissä asioissa samalla tietämystä suun terveydestä lisäten.
Toimintamallin nimi
Toimintamallin tarkoituksena on parantaa ikäihmisten suun terveyttä lisäämällä suun terveydenhuollon ja ikäihmisten hoitajien yhteistyötä ja madaltamalla kynnystä ottaa yhteyttä suun terveyteen liittyvissä asioissa samalla tietämystä suun terveydestä lisäten.
Toimintamallin tarkoituksena on parantaa hoivakodeissa ja kotihoidon piirissä olevien ikäihmisten suun terveyttä. Etäkonsultaatiomallin avulla hoitajat voivat matalalla kynnyksellä konsultoida suuhygienistiä teams-sovelluksen avulla ja sen perusteella suuhygienisti tekee ikäihmiselle suun hoidon tarpeen arvion. Suuhygienisti pääsee Mediatrista (potilastietojärjestelmä) hoitajan antamalla mediatrinumerolla katsomaan potilaan aiempia hammashoitotietoja ja tarvittaessa varaamaan suoraan aikaa hammashoitolaan etäyhteyden aikana. Jos taas hoidon tarpeen arviossa suuhygienisti toteaa että seuranta tai pelkkä omahoidon ohjeistus riittää hoitosuunnitelmaksi, voidaan välttyä ns. turhilta käynneiltä hammashoitolassa - näin pienennetään suun terveydenhuollon kuormitusta ja helpotetaan ikäihmisten yksiköitä ja ikäihmisiä niin ettei heidän tarvitse turhaan tulla hammashoitolaan, hankkia kyytejä/avustajaa/resurssoida hoitajaa mukaan käynnille yms. Pilotin ideana on myös lisätä hoitohenkilöstön tietämystä suun terveydestä ja sen hoitoon liittyvistä asioista ja tällä tavoin vähentää kysyntää hammashoitolassa ikäihmisten suun terveysongelmien osalta.
Toimintamallin tarkoitus hyödyntää nykyteknologiaa ikäihmisten suun terveyden edistämistyössä.
Pilottiin osallistuva kohderyhmä on Lieksan alueella olevien Siun soten ikäihmisten yksiköt sekä Lieksan kotihoito. Pilotissa on tarkoituksena että hoitajat varaavat ikäihmisille etäkonsultaatioajat teams-sovelluksen avulla ja konsultaatiot toteutetaan myös teams-yhteydellä videokuvaa apuna käyttäen.
Jos pilotin jälkeen toimintamalli päätettäisiin ottaa pysyväksi käytännöksi:
- Tarvitaan resurssi suun terveydenhuollosta ottaa konsultointeja vastaan esimerkiksi suuhygienisti
- Kannettava tietokone, teams-sovellus ja web-kamera tai oma henkilökohtainen työpuhelin johon kutsu voidaan turvallisesti lähettää
- Hoivayksiköissä/kotihoidossa tarvitaan motivoitunut henkilöstö, joka osaa käyttää teams-sovellusta
Etäkonsultaatipilotti toteutettiin Lieksan alueella 13.10.-15.12.2022 välisenä aikana. Etäkonsultaatioita tuli ainoastaan yksi kappale koko kokeilun aikana. Kokeilun aikana yhteydenottoja teams-viesteillä suuhygienistille tuli muutamia, mutta nämä eivät johtaneet etäkonsultointiin - aika varattiin suoraan hammashoitolaan tai sovittiin tarkastuskäynti asiakkaan kotiin.
Etäkonsultaatiomahdollisuudesta muistuteltiin osastonhoitajia ja hoitajia pilotin aikana, mutta yhteydenottoja ei siitä nähden tullut. Osasyynä yhteydenottojen vähyyteen voi olla henkilöstön teknisen osaamisen vähäisyys ja se, että jo aiemmin syksyllä oli sovittu käyntejä hoitokoteihin niin että suuhygienisti käy tarkastamassa kaikki asukkaat paikan päällä. Pilotin aikana muutamia pyyntöjä hoivakoteihin tulemisesta tuli myös ajanvarauksen kautta.
Palautteiden perusteella osa koki että muutaman kuukauden kokeilun aikana toimintamalli ei ehtinyt vakiintua käytännöksi. Osa taas toivoi ennemmin perinteisiä suuhygienistin käyntejä hoivakodeilla. Tietokoneella tehtävän konsultaation tekeminen oltiin koettu osan henkilöstössä keskuudessa haastavaksi kanavaksi.