Systeeminen työskentely: tietoa ja materiaaleja lastensuojelussa ja lapsiperhepalveluissa työskenteleville
LUMO-hanke tarjosi tukea systeemisen ajattelu- ja toimintatavan käytäntöön soveltamiseen Itä-Suomen yhteistyöalueen monitoimijaisessa lastensuojelussa. Hanke tuotti koulutusta sekä materiaalia ja esitteitä systeemisen työn levittämisen ja juurruttamisen tueksi.
Lastensuojelussa on viime vuosina edistetty systeemisen toimintamallin mukaista työskentelyä kansallisesti THL:n kautta. Lastensuojelun lisäksi systeemistä ajattelu- ja toimintatapaa on lähdetty laajentamaan myös muihin lapsi-, perhe- ja sosiaalipalveluihin. Systeemisen työskentelyn on katsottu soveltuvan hyvin monialaisen ja monitoimijaisen työskentelyn yhteiseksi viitekehykseksi, sillä siinä korostetaan yhtäältä asiakkaan roolia ja osallisuutta omassa asiassaan ja toisaalta jokaisen työskentelyssä mukana olevan, myös ammattilaisten, toimijuutta ja merkitystä kussakin ainutkertaisessa tilanteessa.
Itä-Suomen yhteistyöalueella systeemisen toimintamallin mukainen työskentely oli LUMO-hankkeen käynnistyessä hyvin vaihtelevaa. Osassa kunnista systeemisten tiimien työ oli jo vakiintuneempaa, mutta monilla alueilla ei oltu vielä päästy edes käynnistämään systeemistä työskentelyä. Esihenkilöiden ja henkilöstön vaihtuvuus sekä osaamisen ja koulutuksen puutteet vaikeuttivat systeemiseen työskentelyyn siirtymistä tai sen juurtumista. LUMO-hankkeen tavoitteeksi asetettiin edistää systeemisen toimintamallin levittämistä ja juurruttamista monitoimijaisessa lastensuojelussa. Hanketyön avulla haluttiin tukea ja vahvistaa systeemisen ajattelu- ja toimintavan soveltamista niin lastensuojelussa kuin sen yhteistyöverkostoissa.
Hankkeen valmennuksellinen ja koulutuksellinen tuki oli tarkoitettu erityisesti lastensuojelussa, sivistystoimessa, terveydenhuollossa, päihde- ja mielenterveystyössä sekä muissa lasten, nuorten ja perheiden palveluissa työskentelevien ammattilaisten käyttöön ja hyödynnettäväksi. Hankkeen alussa tehtiin laajat alkukartoituskyselyt erikseen lastensuojelussa työskenteleville ammattilaisille sekä lastensuojelun yhteistyökumppaneille. Kyselyjen avulla selvitettiin systeemisen työskentelyn ja monialaisen yhteistyön toimivuutta ja nykytilaa sekä kerättiin tietoa koulutustarpeista systeemisen työskentelyn osaamisen vahvistamiseksi.
Kyselyjen pohjalta on julkaistu neljä blogikirjoitusta, joiden linkit löytyvät tämän tekstin alapuolelta sekä raportti "Kuuntele ja arvosta - raportti lastensuojelun yhteistyökumppaneiden alkukartoituskyselystä". Saimme kehittämiseen mukaan myös lastensuojelun kokemusasiantuntijavanhempia ja -nuoria, jotka toivat esille asiakkaan näkökulmia koulutustilaisuuksien ja erilaisten materiaalien valmistelutyössä sekä puhumalla itse tilaisuuksissa.
Blogit: