Taideystävät kohtaavat taiteen äärellä etäyhteyksillä

Taiteen ammattilainen, esimerkiksi taidekummi tuo eri puolilla aluetta asuvia ja samoista asioista kiinnostuneita  henkilöitä yhteen etätapaamisissa. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Taideystävät kohtaavat taiteen äärellä etäyhteyksillä
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Taiteen ammattilainen, esimerkiksi taidekummi tuo eri puolilla aluetta asuvia ja samoista asioista kiinnostuneita  henkilöitä yhteen etätapaamisissa. 

Toteutuspaikka
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (aik. Oulunkaaren kuntayhtymä) sekä Iin kunta, Lähde! Taiteesta osallisuutta -hanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Simo
Pudasjärvi
Ii
Vaala
Utajärvi
Toimintamallin rahoittaja
Euroopan Sosiaalirahasto (ESR)

Tekijä

Sanna Juutinen

Luotu

11.04.2023

Viimeksi muokattu

23.05.2023
Ratkaisun perusidea **

Taideystävät-malli hyvinvointialueille ja niissä toimiville yksiköille.

Taiteen ammattilainen, esimerkiksi hyvinvointialueella työskentelevä ammattitaiteilija/taidekummi tuo eri puolilla aluetta asuvia ja samoista asioista kiinnostuneita henkilöitä yhteen etätapaamisissa. Taidekummin tehtävä on saattaa tekijät yhteen ja huolehtia yhteisen tapaamisten olosuhteista, kuten esteettömyydestä verkkotyöskentelyssä.

Malli tukee haja-asutusalueiden ja pienten kuntien asukkaiden yhteistoimintaa sekä osallisuuden kokemusta etätapaamisten avulla. Mallissa hyödynnetään jo olemassa olevia verkostoja ja verkkotyökaluja. Mallissa voidaan toimia helposti kuntarajojen yli.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Kahdessa eri kunnassa sijaitsevan yksikön asiakkaat kohtaavat taidekummin etäyhteydellä esimerkiksi musiikin, tanssin tai kuvataiteen parissa. Osallistujat tutustuvat toisiinsa ja aloittavat yhteisen musiikkikappaleen, tanssiteoksen tai maalauksen valmistamisen. Työskentely jatkuu tarvittaessa itsenäisesti etätapaamisten välillä. Osallistujat asettavat itse yhteiset tavoitteensa. Taidekummi seuraa projektin etenemistä ja avustaa tarvittaessa. Tapaamiset toistuvat viikon tai kahden välein, kuitenkin niin, ettei toimintaan jää liian pitkää väliä. Kokonaiskestoltaan taideystävät-toiminta voi olla kuuden kuukauden mittainen.

Osallistuvat henkilöt voivat tuntea toisensa entuudestaan tai heidät voidaan tutustuttaa toisiinsa. Lähtökohtana on, että osallistujilla on jokin yhteinen tai yhteensopiva kiinnostuksen kohde, esimerkiksi musiikki, kirjoittaminen, tanssi tai kuvataide. Tutustuminen voi olla luontevampaa yhteisen kiinnostuksen kautta. Malli palvelee parhaiten aktiivisia ja toiminnallisia henkilöitä.

Taidetyöskentelyn lisäksi toimintaan voi kuulua esimerkiksi taidenäyttelyissä käymistä tai johonkin kohteeseen tutustuminen (esim. kirkko) etäyhteyden välityksellä.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toiminnan edellytyksenä on, että yksikössä on mahdollisuus hiljaiseen, rauhalliseen tilaan ja tietokoneen käyttöön. Henkilökunnan on hyvä pystyä auttamaan alussa teknisissä asioissa. Itse taidetoiminta etäyhteyksin taidekummin kanssa ei vaadi muuta kuin avointa mieltä ja halua olla mukana.

Toiminnan on mahdollista jatkua ilman taidekummia, jos osallistujat ovat tarpeeksi itseohjautuvia ja rohkeita avaamaan keskustelua toisen kanssa. Taidekummien kokemuksen ja taideystävät-toimintaan osallistuneiden henkilöiden mukaan olisi kuitenkin hyvä, että taidekummi tai vähintäänkin yksikön työntekijä olisi jatkossakin ohjaamassa tuokioita.

Taideystävät-toimintaa toteutettiin Lähde! Taiteesta osallisuutta -hankkeessa (2020-2023) kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien kanssa. Osallistujat voivat olla kuitenkin ketä vain, jotka ovat kiinnostuneita asiasta.

Kansikuva
Taideystävät

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis