TUEXI-hankkeessa kehitettiin yhteistyössä järjestöjen ja kuntien kanssa vuosina 2007-2010 vapaaehtoistyöhön perustuvaa, ammatillisesti ohjauttua tukihenkilötoimintaa lapsille ja nuorille. Projekti oli osa ehkäisevää lastensuojelua ja varhaista tukea.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
TUEXI-hanke (2007-2010)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

TUEXI-hankkeessa kehitettiin yhteistyössä järjestöjen ja kuntien kanssa vuosina 2007-2010 vapaaehtoistyöhön perustuvaa, ammatillisesti ohjauttua tukihenkilötoimintaa lapsille ja nuorille. Projekti oli osa ehkäisevää lastensuojelua ja varhaista tukea.

Toteutuspaikka
Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomi
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Tiina Lamminen

Luotu

26.11.2020

Viimeksi muokattu

14.12.2020
Ratkaisun perusidea **

TUEXI -hankkeessa kehitettiin 12-18 -vuotiaille nuorille suunnattua, ammatillisesti ohjattua tukihenkilötoimintaa yhteistyössä jäsenjärjestöjen ja kuntien kanssa. Toimintamallissa kuvattiin lastensuojelujärjestöjen tukihenkilötoiminnan periaatteet, arvot ja tärkeimmät prosessit. TUEXI-tukihenkilötoiminnan malli siirtyi jäsenjärjestöistä MLL:n Varsinais-Suomen piirin toiminnaksi vuodesta 2011 eteenpäin.

Toimintaympäristö **

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n TUEXI-hanke kokosi yhteen kaikki vapaaehtoistyöhön perustuvaa tukihenkilötoimintaa lapsille, nuorille ja lapsi-perheille toteuttavat kuusi jäsenjärjestöänsä. Perustetun työryhmän tarkoituksena oli  kehittää järjestöjen tukihenkilötoiminnan laatua ja tuottaa järjestöjen tukihenkilötoiminnalle yhteinen laatujärjestelmä. Hanke vastasi silloiseen ajankohtaiseen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalojen tarpeeseen tehdä palvelujen laadusta ja laadunvarmennuksesta läpinäkyvämpää.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Tuexi-hankkeen aikana koulutettiin 109 tukihenkilöä ja toteutettiin 99 tukisuhdetta. Tukihenkilötoiminnan sisällöllisistä tuloksista kerättiin tietoa tukisuhteiden päättymisen yhteydessä palautelomakkeilla tuettavilta, tukihenkilöiltä, huoltajilta ja ammattilaisilta. Palautetta antoi yhteensä 75 henkilöä. Palaute tukisuhteista oli erittäin myönteistä ja tukihenkilötoiminta osoittautui tulokselliseksi. Tuettavat olivat kaikkien vastaajaryhmien mukaan hyötyneet tukisuhteesta, asetetut tavoitteet olivat toteutuneet ja tukihenkilötoiminta oli ollut tuettaville sopiva toimintamuoto. Lisäksi suurimmassa osassa tapauksista perheen tilanne oli muuttunut hyvään tai erittäin hyvään suuntaan.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Hankkeessa kehitettiin Tukihenkilötoiminnan laatukäsikirja Tuexi, jossa on kuvattu lastensuojelujärjestöjen tukihenkilötoiminnan periaatteet, arvot ja tärkeimmät prosessit. Laatukäsikirja mahdollistaa tukihenkilötoiminnan laadun seurannan, ylläpidon ja jatkuvan kehittämisen. Kuntien ja muiden yhteistyötahojen ammattilaiset voivat käsikirjaan perehtymällä saada kattavan ja yksityiskohtaisen kuvan järjestöjen toteuttamasta tukihenkilötoiminnasta. Käsikirjasta on apua myös järjestöille, jotka suunnittelevat, ovat käynnistämässä tai haluavat kehittää omaa tukihenkilötoimintaansa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

TUEXI -hankkeessa kehitettiin 12-18 -vuotiaille nuorille suunnattua, ammatillisesti ohjattua tukihenkilötoimintaa yhteistyössä jäsenjärjestöjen ja kuntien kanssa. Hankkeen keskeisimpiä tuotoksia olivat TUEXI-tukihenkilötoiminnan malli, tukihenkilötoiminnan palvelukartta ja yhteistyössä jäsenjärjestöjen kanssa tehty Tukihenkilötoiminnan laatukäsikirja Tuexi.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

TUEXI-tukihenkilötoiminta on siirrettävissä minne tahansa järjestöön, jossa halutaan toteuttaa vapaaehtoistyöhön perustuvaa tukihenkilötoimintaa lapsille ja nuorille. Tukihenkilötoiminnan laatukäsikirja Tuexi antaa tiedot ja välineet tukihenkilötoiminnan käynnistämiseen ja toteuttamiseen. Tukihenkilötoiminnan laatukäsikirja Tuexi pitää sisällään tukihenkilötoiminnassa suoraan hyödynnettäviä liitteitä mm. tukihenkilöhaastattelun, tukihenkilöhakemuksen, tukihenkilösopimuksen, tukisuhteen arviointilomakkeen ja tukihenkilön palautelomakkeen. Näitä voi hyödyntää sellaisenaan tai soveltaa esimerkiksi nuorten lisäksi muiden tukihenkilötoiminnan kohderyhmien kanssa.

Kansikuva
Tuexi kuva

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis