Työkykyohjelman laajentaminen, Varsinais-Suomi
Tavoitteena on lisätä sote-keskuksissa osatyökykyisten tunnistamista sekä heille suunnattua palvelutarjontaa ja perustaa monialaisia työkyvyn tuen tiimejä sekä tarjota laatuperusteista työhönvalmennusta kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille.
Uusi hallitusohjelma aiheuttaa muutoksia toimintaympäristöön mm. kuntouttavan työtoiminnan järjestäjätaho tulevaisuudessa on vielä epäselvä elokuussa 2023. Toimeentulotukeen, asumistukeen ja työttömyysturvaan kaavaillaan tiukennuksia. Hallitus tulee uudistamaan sosiaaliturvaa siten, että järjestelmä on yksinkertaisempi ja työhön kannustavampi. (Valtioneuvoston julkaisu Vahva ja välittävä Suomi Neuvottelutulos hallitusohjelmasta 16.6.2023).
Tämä työpaketti sijoittuu Varhan sotekeskuksiin sekä Varhan sosiaali- ja vammaispalvelun alaisuudessa olevan kuntouttavan työtoiminnan yhteyteen.
Varsinais-Suomessa on noin 490 000 asukasta. Erityispiirteitä ovat kaksikielisyys, yliopistollisuus ja
27 kunnan rakenne. Työvoimaa on 231 049 henkilöä, joista työttömiä työnhakijoita 23 010. Laaja työttömyys kattaa 32 400 henkilöä, joista pitkäaikaistyöttömiä 7028 henkilöä (ELY-Keskus, Työllisyyskatsaus heinäkuu 2023).
Työttömyyden perusteella työmarkkinatukea saavia 8198 henkilöä, joista työllistymistä edistävän palvelussa 3808 henkilöä. Heistä on kuntouttavassa työtoiminnassa 1203 henkilöä (Kelasto 04/2023).
Tämän työpaketin tavoitteena on työelämän ulkopuolella olevien osatyökykyisten henkilöiden työllistymisedellytysten, työ- ja toimintakyvyn, työllistymisen sekä yhteiskunnallisen osallisuuden paraneminen. Sosiaali- ja terveyskeskusten työkyvyn tuen matalan kynnyksen palveluiden rakentaminen koko hyvinvointialueelle. Laatuperusteisen tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen rakentaminen osana hyvinvointialueen sosiaalihuollon palveluita. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoiden osaamisen vahvistaminen siten, että he tunnistavat työkyvyn tuen tarpeen, tuntevat työkyvyn tuen monialaisen palvelukokonaisuuden ja osaavat hyödyntää sen asiaakkaan parhaaksi. Työttömien terveystarkastusten ja työttömien ryhmäinterventioiden kehittäminen.
Työpaketti linkittyy Kestävän Kasvun Varsinais-Suomi -hankkeeseen, joka on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
- Lisätä osatyökykyisten työttömien työllistymisen edellytyksiä, työ- ja toimintakykyä ja yhteiskunnallista osallisuutta
- Luoda monialainen palvelukokonaisuus, jossa osatyökykyisten työttömien työkyvyn tuen tarve tunnistetaan ja jossa palvelut ja palvelupolut toimivat asiakaslähtöisesti
- Kehittää ammattilaisten osaamista siten, että he tuntevat työkyvyn tuen palvelukokonaisuuden ja osaavat hyödyntää sitä asiakkaan parhaaksi
- Tuottaa tietoa osatyökykyisten työttömien palveluiden ja etuuksien yhteensovittamiseksi sekä lainsäädännön kehittämisen tueksi
Kehittämistyössä hyödynnettiin vuosina 2020-2022 toimineen Kaveria ei jätetä-hankkeen toimintamalleja. Tuolloin malleja pilotoitiin Laitilassa, Liedossa, Uudessakaupungissa ja Turussa. Tämän kehittämistyön aikana niitä lähdettiin jalkauttamaan niitä uusille alueille Varsinais-Suomessa.
Ohessa esitysmateriaalia, jolla työkykykoordinaattorien työtä esiteltiin hyvinvointialueella.