Yhteistyössä toteutuva palvelukokonaisuus mahdollistaa nuorille kokonaisvaltaisen tuen samassa toimintaympäristössä. Tiivistä yhteistyötä toteutetaan VarmaStartin palveluohjaajien, kuntouttavan työtoiminnan, Etsivän nuorisotyön, VALMA-koulutuksen sekä nuorelle merkityksellisten verkostojen kanssa.
VarmaStartin yksilövalmennuksessa nuorelle tarjoutuu mahdollisuus tarkastella omaa elämäntilannetta kokonaisvaltaisesti. Nuori asettaa työskentelylle tavoitteet ja arvioi tavoitteiden toteutumista säännöllisesti palveluohjaajan tukemana. Yksilövalmennuksen tiiviys ja kesto määräytyy nuoren tarpeista käsin, rinnalla kulkijuus voi jatkua myös nivelvaiheissa, esim. nuoren aloittaessa opinnot. Yksilötyön ohella nuorelle mahdollistetaan ryhmätoimintaan osallistuminen omien tavoitteiden ja voimavarojen mukaisesti.
YKSILÖVALMENNUS
-
Toipumisorientaatio viitekehyksenä (voimavarat, osallisuus, toivo, merkityksellisyys ja positiivinen mielenterveys)
-
Yksilöllistä ja ratkaisukeskeistä valmennusta, jonka intensiivisyys toteutuu nuoren tilanteen ja tarpeiden mukaan. Tapaamisia keskimäärin 2-4krt/kk ja valmennusjakson kesto n. 6kk-1v.
-
Ohjauksessa käytetään työkaluina mm. Toipumistähteä
- Keskeistä asiakaslähtöinen tavoitteiden asettaminen ja laaja-alainen kokonaistilanteen tarkastelu.
- Toteutuu yhteistyössä nuoren verkostojen kanssa
- Tavoitteiden kautta selkiytetään eri palveluiden roolia nuoren tukemisessa.
- Myös tarvittavien palveluiden piiriin ohjaamista.
- Tuki myös nivelvaiheissa, esim. opintojen alkaessa.
- Yksilövalmennuksessa korostuu vapaaehtoisuus. Toiminta on maksutonta ja mukaan pääsee nopeasti ilman jonotusta.
- Hankkeessa tarjottava yksilövalmennus on suunnattu oululaisille 18-30-vuotiaille nuorille tueksi yksilöllisellä opintopolulla eteenpäin pääsemiseksi.
- Yksilövalmennukseen ohjautuu nuoria mm. kuntouttavan työtoiminnan, VALMA-opintojen, kaupungin mielenterveys- ja sosiaalipalveluiden sekä muiden verkostojen kautta. Asiakkaita ohjautuu valmennukseen myös suorilla yhteydenotoilla.
- Yksilövalmennuksen malli
Hyödynnettävää materiaalia teemojen mukaisesti:
Yksilöllisten polkujen mallinnus 4 asiakasprofiilin kautta:
RYHMÄTOIMINTA
Ryhmätoimintaa toteutetaan kolmella teemalla:
1) Vertaistuesta voimaa
- Suljettu pienryhmä rajatun teeman ympärille
- Kokoontumisia 4-8krt
- Ryhmien teemat ja sisällöt nousevat nuorten toiveista ja tarpeista
- Toteutettuja ryhmiä mm.
2) Yhteisöllistä osallisuutta
- Yksittäisiä tapahtumia tai retkipäiviä
- Tarjotaan mahdollisuus uusiin elämyksiin, onnistumisen kokemuksiin ja sosiaalisin suhteisiin
- Tavoitteena tukea yhteisöllisyyttä sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaiden kesken ja tarjota uusille nuorille matalan kynnyksen mahdollisuutta osallistua yhteiseen tekemiseen
- Toteutetaan nuorten toiveiden pohjalta
- Toteutettuja tapahtumia mm. retki Hailuotoon, kokkailupäivä ja liikuntaryhmän toiminnalliset tuokiot
3) Kokonaisvaltaista vahvistumista
- Täydentävää ryhmätoimintaa olemassa olevalle ryhmälle.
- Toteutettuja ryhmiä:
VALMA-ryhmän tavoitteet ja toteutus:
- VALMA-ryhmä toteutuu lukuvuoden ajan viikoittain täydentäen opetuksen muuta sisältöä.
- Ryhmä toteutuu yhteistyössä opiskelijoiden, VALMA-opettajan, VarmaStartin hankehenkilöstön ja Etsivän nuorisotyöntekijän kanssa.
- Ryhmän toteutus ja tavoitteet aikataulutetaan 4 eri kokonaisuuteen. Kts. mallinnus ja teemat kuvasta.
- Toiminnan tarkempi sisältö suunnitellaan yhdessä nuorten kanssa.
TIIVIS YHTEISTYÖ TOIMIJOIDEN KESKEN
Mallissa rakennetaan yhteistyötä Suomen Diakoniaopiston (SDO) VALMA-opetuksen, Oulun Diakonissalaitoksen (ODL) Säätiön Startti kuntouttavan työtoiminnan, Etsivän nuorisotyön sekä VarmaStartti-hankkeen kautta toteutettavan yksilö- ja ryhmätoiminnan kesken.
- Suomen Diakoniaopiston ammatillisiin opintoihin valmentava VALMA-opetus sijoittuu ODL Säätiön sosiaalisen kuntoutuksen yhteyteen. Itse oppilaitos sijaitsee samassa korttelissa pihan toisella puolella.
- Mallissa on testattu ja saatu toimivaksi eri toimijoiden tiivis yhteistyö (SDO + ODL).
- Eri organisaatioiden työntekijät työskentelevät saumattomasti yhdessä yhteisen työn äärellä jakaen samat työtilat, asiakkuudet ja toimintamallin.
- VarmaStartin palveluohjaaja on mukana opiskelijavalinnassa, tarjoaa yksilövalmennusta opiskelijoille ja toteuttaa valmaopetusta täydentävää ryhmätoimintaa.
- Valmaopiskelijat ruokailevat yhdessä kuntouttavan työtoiminnan ryhmien kanssa, ruoanvalmistuksesta vastaa keittiöpajan kuntoutujat.
- Nuoret käyttävät osittain samoja työskentelytiloja ja osallistuvat yhteisiin ryhmätuokioihin.
- Valmaopettaja on mukana hankkeen tiimityöskentelyssä ja tuo pedagogista osaamista hanketyöskentelyyn.
- Yhteistyö mahdollistaa yhteisen tekemisen ja laajan yhteisöllisen tuen nuorille.
- Tutussa ja samassa ympäristössä kynnykset eri palveluiden välillä häviävät ja nuori saa palvelua jouhevasti ja yksilöllisen tarpeiden mukaan.
- Tuttuus toimijoiden kesken mahdollistaa myös ennaltaehkäisevän työskentelyotteen tilanteissa, milloin nuori hyötyy esimerkiksi jalkautuvasta tuesta.
- Yhteistyömallin myötä nuori saa myös ketterästi lisäsparrausta silloin, kun on aika siirtyä omalla koulutuspolulla eteenpäin.
- Monimuotoinen oppimisympäristö kartuttaa osaamista laaja-alaisesti, mikä on mahdollista tunnistaa ja tunnustaa myöhemmin esim. opinnoissa ja työnhaussa.
- Hankkeessa on kehitetty osaamisen tunnistamisen mahdollisuuksia ja otettu käyttöön PAIKKO-osaamistodistus Startin kuntouttavan työtoiminnan pisteissä. Prosessikuvaus avautuu linkin takaa.