Vertaisohjaajana vapaaehtoistoiminnassa -malli kuvaa vertaisohjaajatoiminnan toteutusta yhdistyksissä/järjestöissä toteutettavassa vapaaehtoistoiminnassa. Vertaisohjaajat tuovat toisille vapaaehtoisille vertaistukea ja saavat tukea kohtaamistyöhön.

Toimintaympäristö

Yhdistysten ja järjestöjen toiminnalla on merkitystä yksilön elämään ja yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Vapaaehtoistoiminta perustuu yksilön omaan tahtoon olla toiminnallaan hyödyksi yksilölle tai yhteisölle. Vapaaehtoistoiminta on kaikille avointa. Vapaaehtoiselle voidaan tuoda lisää vaikuttamismahdollisuuksia vertaisohjaajatoiminnan avulla. Vertaisohjaajatoiminnalla edistetään osallisuutta sekä mahdollistetaan vertaistuen parempi saatavuus vapaaehtoistoiminnassa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Vertaisohjaajana vapaaehtoistyössä -toimintamalli on tarkoitus linkittää osaksi Kouvolan Kipinä ry:n ja Kouvolan Hyvinvointiyhdistykset ry:n toteuttaman Euroopan unionin osarahoittaman Vapaaehtoisuudesta osallisuutta -hankkeen tuettua vapaaehtoistoiminnan mallia.

Toteutussuunnitelma

Vertaisohjaajakoulutuksen pilottien yhteydessä kerätään palautetta koulutuksesta, mitä hyödynnetään sen jatkokehittämisessä. Työnohjauksien yhteydessä keskustellaan vertaisohjaajana toimimisesta, minkä havaintoja hyödynnetään mallin jatkokehittämisessä. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Vertaisohjaajatoiminnan kohderyhmänä ovat yhdistysten ja järjestöjen vapaaehtoistoimintaan osallistuvat henkilöt. Kohderyhmään lukeutuu muun muassa heikossa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä. 

Mallin kehittämisessä on hyödynnetty Luonnosta osallisuutta ja työkykyä -hankkeen vertaisohjaajakoulutuksesta kertynyttä asiakasymmärrystä heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden vertaisohjaajatoiminnasta. Hankkeessa järjestettiin vertaisohjaajaryhmiä Parik-säätiö sr:llä ja Kouvolan Kipinä ry:llä, ja ryhmien palautteita ja tuloksia hyödynnettiin mallin kehittämisessä. Hyvät ja toimivat käytännöt siirtyvät Vertaisohjaajana vapaaehtoistoiminnassa -malliin.

Liitteet
Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Toimintamallin kehittäjä on vastannut myös Luonnosta osallisuutta ja työkykyä -hankkeessa kehitetyn Vertaisohjaajana työpajalla -toimintamallin kehittämisestä, minkä elementtejä on hyödynnetty kehittämistyössä. 

Liitteet
Ideointi

Mallin prototyyppiä esiteltiin keväällä 2025 Kipinä ry:n ja Kouvolan Hyvinvointiyhdistykset ry:n Vapaaehtoisuudesta osallisuutta -hankkeelle, joiden ehdotusten perusteella tehtiin pieniä muutoksia toimintamallin runkoon. Muun muassa koulutusmateriaalista luotiin englanninkielinen versio.

Ratkaisun perusidea

Toimintamallin tarkoituksena on toimia ohjeena ja esimerkkinä vertaisohjaajatoiminnan toteuttamiselle vapaaehtoistoiminnassa. Vapaaehtoistyössä voi toimia heikossa asemassa olevia ihmisiä, jotka hyötyvät vertaisohjaajien vertaistuesta.

Vertaisohjaajana vapaaehtoistoiminnassa -toimintamallin vaiheet on kuvattu palvelupolkuun. Toiminta alkaa kartoittamalla vapaaehtoisen halukkuus lähteä mukaan vertaisohjaajatoimintaan. Toimintaan halukkaista koulutetaan vertaisohjaajia, jonka jälkeen he toimivat vertaisohjaajina vapaaehtoistoiminnan ohessa. 

Vertaisohjaajana vapaaehtoistyössä -toimintamalli on tuotettu Euroopan unionin osarahoittamassa Kouvolan kaupungin, Xamkin ja Parik-säätiön toteuttamassa Yhteisiä askeleita osallisuuteen ja kumppanuuteen -hankkeessa osana Parik-säätiön osatoteutusta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Vertaisohjaajatoimintaan ohjautuneet käyvät vertaisohjaajakoulutuksen (2x3h), jonka jälkeen he valmistuvat vertaisohjaajiksi. Koulutuksen teemat sisältävät muun muassa vuorovaikutukseen, itsetuntemukseen ja ryhmänohjaukseen liittyviä tietoja ja tehtäviä.

Toteuttajaorganisaation tehtävänä on mahdollistaa vertaisohjaajana toimiville työnohjausta. Työnohjausta tarjotaan, kun vapaaehtoinen on ehtinyt toimimaan jo hetken aikaa vertaisohjaajana. Työnohjaus toteutetaan ensin yhteisen ryhmäkerran muodossa. Ryhmäkerran jälkeen mahdolliset yksilöohjaukset toteutuvat yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Työnohjauksessa mm. kehitetään yhdessä ratkaisuja ongelmatilanteisiin ja annetaan palautetta, vinkkejä sekä kehittämisideoita puolin ja toisin. 

Osaamisedellytykset mallin käyttöönottavalle organisaatiolle:

Vertaisohjaajakoulutus ryhmävalmennuksena (kouluttaja)

Työnohjaus (toteuttajaorganisaation toimihenkilö)

Tuki päivittäisessä vapaaehtoistoiminnassa