Länsi-Uusimaa: Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut

Hankkeen tavoitteena on tukea iäkkään ihmisen turvallista kotona asumista Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. 

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen väestö on ikääntyvä. Väestön ikääntyminen, globaalin koronapandemian aiheuttamat muutokset ikääntyneiden toimintakykyyn, entistä raskaampien palveluiden tarve, henkilöstön saatavuushaasteet ja henkilöstön riittävyys haastavat tarkastelemaan ja kehittämään ikääntyneiden kotiin vietäviä palveluita hyvinvointialueella. Länsi-Uudenmaan alueella on jo vahvaa kokemusta ikääntyneiden palveluiden yhteiskehittämisestä.

 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Kokonaisuuden nimi
Länsi-Uusimaa: Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut
Lyhyt kuvaus

Hankkeen tavoitteena on tukea iäkkään ihmisen turvallista kotona asumista Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. 

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen väestö on ikääntyvä. Väestön ikääntyminen, globaalin koronapandemian aiheuttamat muutokset ikääntyneiden toimintakykyyn, entistä raskaampien palveluiden tarve, henkilöstön saatavuushaasteet ja henkilöstön riittävyys haastavat tarkastelemaan ja kehittämään ikääntyneiden kotiin vietäviä palveluita hyvinvointialueella. Länsi-Uudenmaan alueella on jo vahvaa kokemusta ikääntyneiden palveluiden yhteiskehittämisestä.

 

Kokonaisuuden tarkoitus ja tavoitteet

Hankkeen tavoitteina on kotona asumista tukevien palvelujen asiakaslähtöisyys ja riittävän ja osaavan henkilöstön varmistaminen turvaamaan kotiin annettujen palveluiden laatua. Toimivat ja asiakkaiden tarpeita vastaavat kotiin vietävät palvelut ennaltaehkäisevät raskaampiin palveluihin siirtymistä, kuten tehostettuun palveluasumiseen ja vuodeosastolle. Tavoitteena on kotihoidon ja kotona asumista tukevien yhdenvertaisten palvelujen kehittäminen koko Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Hankkeen aikana syntyy verkostot LU-hyvinvointialueella, joiden avulla turvataan jatkokehittäminen.

Hankkeessa selvitetään kotihoidon, kotona asumisen tukipalvelujen, kotisairaalan, päivätoiminnan sekä kotikuntoutuksen nykytila hyvinvointialueella. Selvityksen perusteella kehitetään Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle yhteisiä toimintamalleja ja vakiinnutetaan niitä käyttöön alueella.  Hankkeen aikana yhtenäistetään kotiin annettavien palveluiden teknologisia ratkaisuja hyvinvointialueella. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella otetaan käyttöön yhteinen toiminnanohjausjärjestelmä kotiin annettavien palveluiden osalta ja sähköinen ovenavauspalvelu koko hyvinvointialueen laajuudella. Lisäksi alueella yhtenäistetään käytäntöjä niin, että hankkeeseen liittyvät etäpalvelut ovat tarjolla koko alueella. Etähoivan palveluiden teknologiset ratkaisut ja toimintamallit sekä palvelun tarjoaminen alueella yhtenäistetään. Etähoiva käsittää tässä yhteydessä etäkäynnit, etävastaanotot, lääkkeiden koneellisen annosjakelun ja lääkeautomaattien käytön. Teknologisia ratkaisuja on käytössä LU-hyvinvointialueen kunnissa eri laajuudessa ja eri toimijoiden kanssa kuten etähoivan palvelut.

Kotiin annettavien palveluiden laadun turvaamiseksi hankkeessa selvitetään alueen henkilöstörakenteen nykytila ja luodaan hyvinvointialueen yhteinen malli kotiin vietävien palvelujen henkilöstörakenteelle ja malli henkilöstön riittävyyden varmistamiseksi . Nykyinen työnjako kotihoidon ja kotisairaalan välillä kunnissa selvitetään ja luodaan yhteinen toimintamalli ja käytännöt hyvinvointialueelle. Lisäksi selvitetään miten sijaishankinta ja varahenkilöstö on järjestetty kunnissa. Selvityksen pohjalta luodaan hyvinvointialueelle yhteiset käytännöt ja selvitetään mahdollisuus alueen yhteiseen resurssipooliin sekä keskitettyyn työnjakoon. Hankkeessa tullaan huomioimaan myös teknologian mahdollisuudet henkilöstön perehdyttämisen ja kouluttamisen suhteen henkilöstön osaamisen varmistamiseksi.

1. Kotona asumista tukevat palvelut ovat asiakaslähtöisiä - palvelujen myöntämisen perusteet ovat yhtenäiset hyvinvointialueella (tämän hankkeen ja Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen välinen työnjako tarkennetaan myöhemmin)

a. kotona asumista tukevien palvelujen nykytilan selvittäminen ja yhteisten toimintamallien kehittäminen, luominen ja vakiinnuttaminen

b. selvityksen pohjalta teknologisten ratkaisujen yhdenmukaistaminen hyvinvointialueella

i. yhteinen toiminnanohjausjärjestelmä ja sähköinen ovenavausjärjestelmä

ii. etäpalvelut (etähoiva - etäkäynnit, etävastaanotot, lääkkeiden annosjakelu, lääkeautomaatit) yhtenäisesti käyttöön

2. Riittävä ja osaava henkilöstö turvaa kotiin annettavien palvelujen laadun - asiakkaat saavat hoito- ja palvelusuunnitelman mukaiset palvelut ja henkilöstöä on riittävästi palveluiden myöntämiseksi ja/tai toteuttamiseksi

a. henkilöstörakenteen nykytilan selvittäminen ja kehittäminen, mukaan lukien teknologisten ratkaisujen selvittäminen ja mahdollinen käyttöönotto

b. työnjaon selvittäminen ja kehittäminen kotihoidon ja kotisairaalan välillä

c. resurssipooli, varahenkilöstö, keskitetty työnjako

d. palvelusetelikäytännön kehittäminen LU-tasoisesti.

Hankkeessa tavoitellaan toimivien, parhaiden käytänteiden käyttöönottoa ja jakamista hyvinvointialueella sekä palvelujen yhtenäistämistä alueella muun muassa teknologisten ratkaisujen osalta.

Toimiaika

1.1.2022 - 31.12.2023

Toimijat

Kehittämistyössä mukana ovat kunnat, jotka 1.1.2023 alkaen tulevat muodostamaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ja järjestämään sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimen palvelut sekä opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin asukkaille.

Kehittämistyöhön osallistuu kotiin annettavien palveluiden työntekijöitä, esimiehiä, johtoa ja asiakkaita.

Rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitetiedostot ja linkit
Yhteyshenkilön nimi
Tapani Veija
Yhteyshenkilön organisaatio
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
tapani.veija@luvn.fi

Tekijä

Marja Vaitinen

Luotu

30.03.2022

Viimeksi muokattu

29.02.2024
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hankkeen tavoitteena on tukea iäkkään ihmisen turvallista kotona asumista Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Tarve hankkeelle on noussut esiin Länsi-Uudenmaan kunnissa muun muassa tulevaisuuden sote-keskus hankkeen yhteydessä, jossa ikääntyneiden palveluita on kehitetty. Aiemmassa sote-valmistelussa aloitettiin myös kehittää ikäihmisten kotihoitoa ja kaiken ikäisten omaishoitoa (I&O) muun muassa luomalla tehostetun kotikuntoutuksen toimintamalli. Tämä aiemmassa sote-valmistelussa tehty kehittämistyö toimii hyvänä pohjana jatkokehitystyölle.

Ikääntyneiden palveluiden kehittäminen on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kuntien yhteinen, vahva tahtotila. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen väestö on ikääntyvä. Väestön ikääntyminen, globaalin koronapandemian aiheuttamat muutokset ikääntyneiden toimintakykyyn, entistä raskaampien palveluiden tarve, henkilöstön saatavuushaasteet ja henkilöstön riittävyys haastavat tarkastelemaan ja kehittämään ikääntyneiden palveluita hyvinvointialueella. Länsi-Uudenmaan alueella on jo vahvaa kokemusta ikääntyneiden palveluiden yhteiskehittämisestä.

Tulevaisuuden sote-keskus hankkeessa ikääntyneiden palveluita on kehitetty luomalla ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen yhteinen hankintamenettely (ostopalvelut) sekä laatimalla yhteiset  asiakkuuskriteerit. Hankkeessa on kehitetty Länsi-Uudenmaan kuntien yhteinen hoivakotiportaali, joka tarjoaa tietoa niin kuntien omista kuin ostopalvelutuottajien hoivakodeista ja niiden toiminnasta. Myös palveluasumisen osalta asiakaspalautteen kerääminen ja valvonta on yhtenäistetty hankkeen avulla kunnissa. Lisäksi alueella on kehitetty yhteinen arvokkaan elämän loppuvaiheen toimintamalli ja Tulevaisuuden sote-keskushankkeen osalta on käynnistynyt kotihoidon asiakkaan äkilliset tilanteet-projekti. Tähänastisen kehittämistyön lisäksi tämän hankkeen avulla kehitetään ikääntyneiden kotiin vietäviä palveluita pyrkien vastaamaan olemassa oleviin ja tulevaisuuden haasteisiin.

Päämäärä ja päätavoite

Hankkeen tavoitteina on kotona asumista tukevien palvelujen asiakaslähtöisyys ja riittävän ja osaavan henkilöstön varmistaminen turvaamaan kotiin annettujen palveluiden laatua. Toimivat ja asiakkaiden tarpeita vastaavat kotiin vietävät palvelut ennaltaehkäisevät raskaampiin palveluihin siirtymistä, kuten tehostettuun palveluasumiseen ja vuodeosastolle. Kotihoidon palvelut on oltava yhdenvertaiset Länsi-Uudenmaan asukkaille.

Hankkeen aikana syntyy verkostot LU-hyvinvointialueella, joiden avulla turvataan jatkokehittäminen. Hankkeessa selvitetään kotikuntoutuksen ja tehostetun kotikuntoutuksen nykytila hyvinvointialueella. Selvityksen perusteella kehitetään Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle yhteinen toimintamalli ja vakiinnutetaan se käyttöön.

Hankkeen aikana yhtenäistetään kotiin annettavien palveluiden teknologisia ratkaisuja hyvinvointialueella. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella otetaan käyttöön yhteinen toiminnanohjausjärjestelmä kotiin annettavien palveluiden osalta ja sähköinen ovenavauspalvelu koko hyvinvointialueen laajuudella. Lisäksi alueella yhtenäistetään käytäntöjä niin, että hankkeeseen liittyvät etäpalvelut ovat tarjolla koko alueella. Etähoivan palveluiden teknologiset ratkaisut ja toimintamallit sekä palvelun tarjoaminen alueella yhtenäistetään. Etähoiva käsittää tässä yhteydessä etäkäynnit, etävastaanotot, lääkkeiden koneellisen annosjakelun ja lääkeautomaattien käytön.

Kotiin annettavien palveluiden laadun turvaamiseksi hankkeessa selvitetään alueen henkilöstörakenteen nykytila ja luodaan hyvinvointialueen yhteinen malli kotiin vietävien palvelujen henkilöstörakenteelle ja malli henkilöstön riittävyyden varmistamiseksi . Nykyinen työnjako kotihoidon ja kotisairaalan välillä kunnissa selvitetään ja luodaan yhteinen toimintamalli ja käytännöt hyvinvointialueelle. Lisäksi selvitetään miten sijaishankinta ja varahenkilöstö on järjestetty kunnissa. Selvityksen pohjalta luodaan hyvinvointialueelle yhteiset käytännöt ja selvitetään mahdollisuus alueen yhteiseen resurssipooliin sekä keskitettyyn työnjakoon.

Hankkeessa tullaan huomioimaan myös teknologian mahdollisuudet henkilöstön perehdyttämisen ja kouluttamisen suhteen henkilöstön osaamisen varmistamiseksi.

Tavoiteltavat tulokset, tuotokset ja vaikutukset

Yhteisten toimintamallien ja käytänteiden luominen kotona asumista tukevissa palveluissa on keskeisessä osassa tulevaisuuden kotiin vietävien palveluiden ja niiden laadun varmistamisessa hyvinvointialueen tasolla.

Hyvinvointialueelle luodaan yhtenäiset palvelujen myöntämisen perusteet ikääntyneiden kotiin vietävien palveluiden osalta. Tämän hankkeen ja Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen välinen työnjako koskien palveluiden myöntämisperusteita tullaan tarkentamaan myöhemmin.

Kotona asumista tukevien palvelujen nykytila alueella on kartoitettu.  Palveluita kehitetään ja suunnitellaan niin, että kotona asumista tukevien palvelujen tarjonta hyvinvointialueella on tasalaatuista, yhdenvertaista ja oikeudenmukaista alueen ikääntyneelle väestölle.

Hyvinvointialueella yhtenäistetään ja laajennetaan kotona asumista tukevien teknologisten ratkaisujen käyttöä. Tavoitteena on ottaa käyttöön yhteinen toiminnanohjausjärjestelmä ja sähköinen ovenavauspalvelu. Etähoivan palveluita (etäkäynnit, etävastaanotot, lääkkeiden koneellinen annosjakelu ja lääkeautomaatit) kehitetään ja suunnitellaan niin, ovat ne ovat alueella yhtenäisesti käytössä yhteisen toimintamallin ja yhteisten myöntämisperusteiden mukaisesti.

Kotihoidon henkilöstörakenteen tila on selvitetty. Alueen yhteistä henkilöstörakenteen mallia on luotu ja otettu käyttöön hyvinvointialueella. Kotihoidon henkilöstön rekrytoinnin ja sijaishankinnan yhteinen toimintamalli on luotu ja otettu käyttöön. Tavoitteena on, että hyvinvointialueella henkilöresurssit kohdentuvat tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti.

Työnjako kotisairaalan ja kotihoidon välillä on määritelty ja kuvattu hyvinvointialueella. Hankkeessa laaditun mukainen malli on jalkautettu ja juurrutetaan kuntiin.

Yhtenäiset toimintamallit jalkautetaan ja juurrutetaan osaksi toimintaa hyvinvointialueella. Mittaristot toiminnalle asetettujen tavoitteiden ja niiden saavuttamisen mittaamiseksi on luotu, testattu ja otettu käyttöön. Laatua ja vaikuttavuutta alueella seurataan hankkeessa laaditun suunnitelman mukaisesti. Yhtenäiset myöntämisperusteet palveluille on käytössä ja vaikuttavat palveluiden saatavuuteen tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti hyvinvointialueella.