8.-luokkalaisten nuorten tutustumiskäynnit Kemijärven ja Tornion ehkäisyneuvolaan osana terveystiedon opetusta

Toimintamallin tavoitteena on kehittää ja yhtenäistää nuorille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluita, edistää nuorten seksuaaliterveyttä edistävien toimintamallien käyttöönottoa ja vahvistaa nuorten kanssa toimivien ammattilaisten yhteistyötä.

Toimintamallin nimi
8.-luokkalaisten nuorten tutustumiskäynnit Kemijärven ja Tornion ehkäisyneuvolaan osana terveystiedon opetusta
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallin tavoitteena on kehittää ja yhtenäistää nuorille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluita, edistää nuorten seksuaaliterveyttä edistävien toimintamallien käyttöönottoa ja vahvistaa nuorten kanssa toimivien ammattilaisten yhteistyötä.

Toteutuspaikka
Kemijärven ja Tornion ehkäisyneuvolat ja yläkoulujen terveystiedon opetus
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Tornio
Kemijärvi
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit
Kuva
8.-luokkalaisten oppilaiden tutustumiskäynti ehkäisypalveluihin
Kuvateksti
8.-luokkalaisten oppilaiden tutustumiskäynti ehkäisypalveluihin.

Tekijä

Mervi Pirkola

Luotu

07.11.2023

Viimeksi muokattu

14.11.2023
Ratkaisun perusidea

Tutustumiskäynnit ehkäisyneuvolaan ovat osa oppilaiden terveystiedon opetusta. Tavoitteena on, että tutustumiskäynnin jälkeen nuorilla olisi matalampi kynnys olla yhteydessä ja käyttää ehkäisyneuvolan palveluita, kun tilat, toiminta ja henkilökunta ovat tulleet tutuksi. 

Toive ja tarve tutustumiskäynneille ehkäisyneuvolaan nousi Torniossa 1990-luvun alussa Haaparannalla kielikoulussa opiskelevilta nuorilta. Torniossa käytäntöä laajennettiin ja yhteistyö yläkoulujen terveystiedon aineenopettajien kanssa aloitettiin 2000-luvun alussa, jolloin toimintamalli vakiintui osaksi ehkäisyneuvolan toimintaa ja 8.lk. terveystiedon opetusta. Kemijärvellä 8.lk. tutustumiskäynnit ja yhteistyö ehkäisypalveluiden kanssa alkoi yläkoulun terveystiedon opettajan aloitteesta 2000-luvun alussa. 

Tutustumiskäyntiä edeltävästi oppilaat ovat käyneet terveystiedon oppitunneilla lävitse seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyttä koskevat osa-alueet. Ehkäisyneuvolan tutustumiskäyntiin varataan yksi oppitunti eli noin 45–60 min. 

Kemijärvellä käynnit toteutetaan seuraavan rungon mukaisesti:

  1. Oppilaiden ja opettajan toivottaminen tervetulleeksi. Terveydenhoitaja esittelee itsensä ja kollegat. Käydään lävitse tutustumiskäynnin pääaiheet eli seksuaalisuus, raskauden ehkäisy ja seksitaudit.
  2. Teemana seksuaalisuus
  3. Teemana raskauden ehkäisy
  4. Teemana seksitaudit ja niiden ehkäisy
  5. Teemana kondomi, mm. kondomien jakaminen oppilaille
  6. Ehkäisyneuvolan tilojen esittely
  7. Kiitokset ja palaute

Tutustumiskäynnillä käydään lävitse minkälaisissa asioissa ehkäisyneuvolaan voi hakeutua, esimerkiksi maksuton ehkäisy, ehkäisyreseptin uusinta, jälkiehkäisy, ei toivottu raskaus ja seksitautitestaukset. Terveydenhoitaja kertoo nuorille mitkä tekijät vaikuttavat ehkäisyn valintaan, mitä hyötyjä ehkäisystä on ja mitkä ovat mahdollisia sivuvaikutuksia, tuleeko ehkäisyn aloituksesta kertoa vanhemmille ja miten ja mistä ehkäisyvalmisteita on mahdollista saada. Tutustumiskäynnillä nuorille esitellään ja heillä on mahdollisuus tutustua kaikkiin eri ehkäisymenetelmiin, kuten pillereihin, kierukoihin ja kondomeihin. Nuorten kanssa käydään lävitse, miten ja milloin seksitautitesteihin voi hakeutua ja mitä testejä on mahdollista ottaa. 

Nuorilla ja opettajilla on tutustumiskäynnin aikana mahdollisuus osallistua keskusteluun ja esittää kysymyksiä. Yleisimmät kysymykset ovat koskeneet ajanvarauskäytänteitä sekä seksitauteja. Torniossa oppilaat perehtyvät käynnin jälkeen itsenäisesti ehkäisyneuvolan matalan kynnyksen yhteydenottokanavaan, chat-palveluun.

 

Toimintaympäristö

Valtakunnallisessa maksuttoman ehkäisyn kokeilussa 2022–2023 tavoitteena on kehittää ja yhtenäistää nuorille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluita lisäämällä muun muassa palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta. Lapin hyvinvointialueella maksuttoman ehkäisyn kokeilussa on mukana seitsemän kuntaa. Kokeilukunnissa kehitettyjä ja käytössä olevia toimintamalleja on mallinnettu sekä esitelty alueellisissa maksuttoman ehkäisyn kokeilun teemapäivissä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat yläkoulujen 8.lk. oppilaat. Yhteistyö tapahtuu Kemijärven ja Tornion ehkäisyneuvolan terveydenhoitajien sekä yläkoulujen terveystiedon aineenopettajien välillä. Tutustumiskäynnit pyritään toteuttamaan keväisin ja viimeistään 9.lk:n aikana. Vuonna 2023 Torniossa ehkäisyneuvolaan kävi tutustumassa yhteensä kolmetoista 8-luokkaa, joissa jokaisessa oli noin 20 oppilasta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kokeilukunnissa jo olemassa olevia hyväksi havaittuja käytänteitä on tehty näkyväksi esittelemällä niitä alueellisissa maksuttoman ehkäisyn kokeilun teemapäivissä, valtakunnallisessa maksuttoman ehkäisyn päätöstilaisuudessa sekä mallintamalla niitä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tavoitteena on, että tutustumiskäyntien ansiosta nuorilla olisi matalampi kynnys hakeutua ehkäisypalveluihin. Terveydenhoitajat kokevat tutustumiskäynnit ja kohtaamiset nuorten kanssa ovat terveydenhoitajille antoisiksi, nuoret ovat käynneillä välittömiä. Terveydenhoitajat ovat kokeneet, että epämuodollisen tapaamisen jälkeen nuorten kohtaaminen sekä seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen liittyvien teemojen puheeksiottaminen on ensimmäisellä vastaanottokäynnillä helpompaa. Opettajien oppilailta ehkäisypalveluihin välittämä palaute tutustumiskäynneistä on ollut positiivista. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallissa korostuu yhteisteistyö hyvinvointialueen ammattilaisten ja oppilaitoksen henkilökunnan kanssa. Terveydenhoitajilta tutustumiskäyntien suunnittelu ja toteutus vaatii käsiteltävien osa-alueiden laajaa hallintaa ja asiantuntemusta. Terveydenhoitajat pitävät tärkeänä, että seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen liittyviä teemoja on käsitelty oppitunnilla avoimesti.

Jatkokehittämisen kohteina nähdään muun muassa:

  • tutustumiskäyntien sisältöjen kehittäminen nuorilta kerätyn palautteen pohjalta,
  • käyntirungon sisältöihin teemaksi lisääntymisterveys,
  • nuorten osallistaminen, esimerkiksi leikkimielinen tietovisa (Kahoot)  
  • jaettava materiaali/esittely järjestötoimijoilta (esim. Väestöliitto, Tyttöjen talo)
Kansikuva
Terveydenhoitaja ja oppilaat ehkäisyneuvolan tutustumiskäynnillä

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä