Aijjoos-leffa on ikäihmisten itse äänestämä elokuva. Näytökset järjestetään arkisin päivällä. Aijjoos-leffaan eläkeläiset pääsevät halvemmalla kuin muut. Myös muun ikäiset ovat tervetulleita, mutta heidän tulee maksaa normaali lipun hinta. Elokuviin pääsevät ensisijaisesti etukäteen ilmoittautuneet.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Aijjoos-leffa - yhdessä elokuviin
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Aijjoos-leffa on ikäihmisten itse äänestämä elokuva. Näytökset järjestetään arkisin päivällä. Aijjoos-leffaan eläkeläiset pääsevät halvemmalla kuin muut. Myös muun ikäiset ovat tervetulleita, mutta heidän tulee maksaa normaali lipun hinta. Elokuviin pääsevät ensisijaisesti etukäteen ilmoittautuneet.

Toteutuspaikka
Toimintamalli on kehitetty vuonna 2019 Aijjoos-kumppanuustoiminnassa yhteistyössä elokuvateatteri Y-Kinon kanssa.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kauhava
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Jenni Alanen

Luotu

09.04.2020

Viimeksi muokattu

24.04.2020

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Aijjoos-leffa on elokuvanäytös ikäihmisille yhteistyössä paikallisen elokuvayrittäjän kanssa. Elokuva on tuolloin ikäihmisille edullisempi, se esitetään päivänäytöksenä ja ikäihmiset saavat itse äänestää, minkä elokuvan haluavat katsoa.

Toimintaympäristö **

Varsinkin maaseudulla monella ikäihmisellä ei ole tapana käydä elokuvissa. Kynnys elokuviin lähtemiselle on korkea, koska näytökset ovat iltaisin ja niissä käy lähinnä nuorempaa väkeä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Aijjoos-leffaan ikäihmisten on mukava lähteä, kun tietää, että elokuvissa on tuolloin muitakin ikäihmisiä ja tuttuja. Lisäksi näytökset ovat päivällä, jolloin ikäihmiset mielellään liikkuvat kodin ulkopuolella. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Elokuvayrittäjän kanssa sovitaan yhteistyöstä. Häneltä saadaan suosituksia siitä, mitä elokuvia voidaan äänestää. Myös ikäihmiset voivat toivoa äänestettäviä elokuvia.

Ikäihmiset äänestävät näytettävää elokuvaa esimerkiksi kerhoissa sekä tullessaan elokuviin. Elokuvan aluksi voidaan näyttää trailereita äänestyksessä olevista elokuvista.

Ikäihmiset ilmoittautuvat elokuviin etukäteen. Ilmoittautuminen on välttämätöntä, jotta kaikki mahtuvat näytökseen. Tarvittaessa voidaan järjestää kaksikin näytöstä.

Aijjoos-leffa järjestetään kerran kuukaudessa päivänäytöksenä. Eläkeläiset saavat Aijjoos-leffaan tuntuvan alennuksen. Muun ikäiset maksavat normaalin lipun hinnan. Aijjoos-leffassa äänet on säädetty pienemmälle, niin että ne eivät satu korviin, vaikka käyttäisi kuulolaitetta. Lisäksi kotimaisetkin elokuvat ovat tekstitettyjä.

Ennen tai jälkeen elokuvan voidaan järjestää myös mahdollisuus käydä kahvilla edullisempaan hintaan. Lisäksi elokuvayrittäjä on välillä järjestänyt elokuvan jälkeen näyttelijöiden tai ohjaajan tapaamisia.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Aijjoos-leffat ovat olleet todella suosittuja. Useamman kerran näytökset ovat olleet täynnä, ja on jouduttu järjestämään heti perään toinen näytös. Elokuvista on muodostunut monelle uusi ja tärkeä harrastus. Näytöksiin tullaan säännöllisesti jopa sellaisista naapurikunnista, joissa ei ole omaa elokuvateatteria. Koska elokuvat ovat päivällä, voi reissuun yhdistää kaupassakäyntiä jne. Kun tietää, että näytöksessä on muitakin ikäihmisiä, tapaa siellä varmasti myös tuttuja. Tämä on tärkeä osa elokuvissa käyntiä.

Kun ikäihmiset saavat itse äänestää näytettävän elokuvan, on se varmasti sellainen, jonka he haluavat katsoa. Samalla ikäihmiset kokevat, että he voivat vaikuttaa.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Aluksi Aijjoos-leffoja järjestettiin Kauhavalla vain yhden elokuvateatterin kanssa. Ikäihmisten toiveesta myös kaupungin alueella toimivassa toisessa teatterissa alettiin näyttää Aijjoos-leffoja. Tällöin kannattaa tehdä niin, että eri teattereissa näytetään eri elokuvia. Siten innokkaat voivat osallistua elokuviin vaikka molemmissakin teattereissa, eivätkä näytökset syö toisiaan.

Kansikuva
Ikäihmisiä elokuvateatterissa.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä