Aikuisten psykososiaalisten palvelujen vahvistaminen, Varsinais-Suomen HVA (RRP, P4, I1)

Toimintamallissa kuvataan Varhan Terapiat etulinjaan toimintamallin mukaista aikuisten mielenterveystuen porrasteista mallia, psykososiaalisten menetelmien tarjontaa ja saatavuutta sekä interventiomenetelmiin ohjautumista. 

Toimintamallin nimi
Aikuisten psykososiaalisten palvelujen vahvistaminen, Varsinais-Suomen HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallissa kuvataan Varhan Terapiat etulinjaan toimintamallin mukaista aikuisten mielenterveystuen porrasteista mallia, psykososiaalisten menetelmien tarjontaa ja saatavuutta sekä interventiomenetelmiin ohjautumista. 

Toteutuspaikka
Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha)
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Juha Laine

Luotu

06.09.2024

Viimeksi muokattu

06.09.2024
Ratkaisun perusidea

Varhan aikuisten psykososiaalisen tuen ja hoidon porrasteinen malli kuvaa psykososiaalisen tuen sisältöä eri yksiköissä sekä ohjautumista psykososiaalisen tuen ja hoidon palveluihin. Tavoitteena on tarjota sujuvat, tasalaatuiset ja oikea-aikaiset palvelut psykososiaalista tukea tarvitseville asiakkaille. 

Toimintaympäristö

NHG:n selvityksen mukaisesti perusterveydenhuollon keskeytyksillä sekä terveysongelmien lisääntymisellä ja/tai monimutkaistumisella on ollut vaikutus kaikkiin asiakas- / potilasryhmiin (lapset, nuoret, perheet, työikäiset, ikääntyneet ja vammaiset). Mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoitovelan syntyyn on vaikuttanut eniten hoitoon pääsyn vaikeus ja jatkuvuuden heikkous. 

Kehittämiskohteiksi on esitetty mm. perusterveydenhuollon-avosairaanhoidon moniammatillinen yhteistyö, etä- ja digipalvelut sekä varhainen tuki erityisesti lievissä mielenterveys- ja päihdeoireissa. Kasvanut kysyntä heijastuu osin myös raskaampiin palveluihin. Varhaisen tuen lisäämisellä oletetaan olevan vaikutusta myös raskaampien palveluiden kysyntään niitä helpottaen.   

Selvitykseen perustuen kohderyhmänä ovat sote-keskusten asiakkaat, joilla palvelun tarve on pysyvä tai pitkäaikainen. He ovat haavoittuvassa ja heikossa asemassa, koska hoitoon pääsy on mm. koronan takia vielä aiemmastakin heikentynyt samalla kun myös hoidon jatkuvuus on vähentynyt. Hoitoon pääsyn tilanteen heikentyminen on vaikuttanut palvelujen tarjoamiseen laajasti ja muuttanut niitä. Koronan jälkeen ei kuitenkaan ole syytä palata aiempiin työtapoihin, vaan palautusvaiheessa on etsittävä parhaat tavat palvelujen tarjoamiseen. Tavoitteiden täyttyessä hoidon saatavuus ja jatkuvuus sote-keskuspalveluissa paranee. Jalkautettavissa toimintatavoissa huomioidaan asiakaskeskeisyys, monialainen yhteistyö sekä mahdollisuudet digipalveluiden hyödyntämisissä. 

Mielenterveysstrategian tavoitteita toimeenpannaan erilaisissa hankkeissa. Aikuisten psykososiaalista tukea kehitetään Varsinais-Suomen hyvinvointialueella Kestävän kasvun hankkeen alla yhteistyössä Terapiat etulinjaan toimintamallin kanssa. Terapiat etulinjaan toimintamallissa kehitetään muun muassa aikuisten psykososiaalisia palveluita osana porrasteista psykososiaalisen tuen ja hoidon mallia. Aikuisille tarjotaan porrastettua hoitovalikoimaa, joka tarjoaa vaikuttavaa ja tarpeenmukaista psykososiaalista tukea peruspalveluissa. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille tarjotaan työkaluja ohjata ja tukea aikuisikäisiä asiakkaita mielenterveyttä koskevissa asioissa. Ammattilaisia koulutetaan yhdenmukaiseen tuen tarpeen tunnistuksen ja tuen sisällön suunnittelun arviointiin sekä näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien käyttöön. 

Varhassa aikuisten psykososiaalisten palvelujen vahvistamiseen tähtäävän työn kehittäminen on kohdistunut erityisesti perustason mielenterveys- ja päihdepalveluihin sekä soveltuvin osin mm. perheneuvoloihin (Tunnekeskeinen pari-interventio) ja muihin sosiaalihuollon palveluihin. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kehittäminen kohdistuu aikuisten kanssa työskenteleviin Varhan työntekijöihin. Työntekijöille on lähetetty palautekyselyjä sekä menetelmäkoulutuksista, että menetelmien implementoitumisesta kehittämisen edetessä. Heillä on ollut halutessaan mahdollisuus vaikuttaa kehittämistyöhön. Myös kokemusasiantuntijoita on ollut mukana kehittämistoiminnan eri vaiheissa, niin suunnittelussa kuin ammattilaisille suunnatussa koulutuksessa.

Kansikuva
Aikuisten psykososiaalisen tuen ja hoidon porrasteinen malli Varhassa

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä